Marcel Ciolacu, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice: „Seniorii României nu vor fi uitați”. Ce a transmis premierul Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice: „Seniorii României nu vor fi uitați”. Ce a transmis premierul Nicolae Ciucă
Sursa foto: Facebook - Marcel Ciolacu
Publicat: 01/10/2022, 13:59
Actualizat: 01/10/2022, 14:02

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), și premierul Nicolae Ciucă, șeful principalei formațiuni partenere la guvernare, Partidul Național Liberal (PNL), au transmis, sâmbătă, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, mesaje adresate seniorilor României.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit în România în ultimul an, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122,4 (la 1 ianuarie 2021) la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie2022).

La 1 ianuarie 2022 populaţia rezidentă a fost de 19,03 milioane de persoane, în scădere cu 163.600 de persoane față de 1 ianuarie 2021, dar fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze. Astfel, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, la începutul anului erau 123,6 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani, ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 709.000 persoane (3,70 milioane față de 2,99 milioane de persoane, în creștere faţă de 678.000 persoane la 1 ianuarie 2021, conform datelor INS.

Sursa FOTO: Pexels

Marcel Ciolacu: „PSD are o legătură puternică cu seniorii României”

„Vârstnicii reprezintă o valoare a societății care poate contribui semnificativ la procesul de dezvoltare”. Asta subliniază Rezoluția ONU prin care data de 1 Octombrie a fost desemnată ca Zi Internațională a Persoanelor Vârstnice. Dacă generațiile tinere au meritul de a promova schimbarea și progresul societății, generația seniorilor are cu certitudine rolul de a conserva și de a perpetua valorile fundamentale ale unei națiuni, adică cele mai importante repere sociale și morale ale noastre. Cele două categorii nu se concurează, ci se completează”, a transmis Marcel Ciolacu, pe contul de Facebook.

Potrivit liderului social-democrat, PSD are o legătură puternică cu seniorii României. „Și tocmai de aceea, protejarea lor în fața crizelor multiple pe care le traversăm a reprezentat unul dintre cele mai puternice argumente pentru intrarea PSD la guvernare. Fiecare pachet de măsuri promovat de PSD a conținut măsuri dedicate acestei categorii, pe lângă programele de susținere a economiei naționale și de protejare a locurilor de muncă.  Traversăm o perioadă grea, dar prezența PSD la guvernare reprezintă o garanție că seniorii României nu vor fi uitați și că interesele lor vor fi corect reprezentate în continuare în actul de guvernare. La mulți ani tuturor seniorilor României!”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ce promisiuni face premierul vârstnicilor

Nicolae Ciucă a dat asigurări, în mesajul transmis sâmbătă, că problemele seniorilor sunt în atenția Guvernului.

„Întreaga lume își sărbătorește astăzi seniorii și este firesc să le transmitem acestor generații gândurile noastre bune și respectul pentru cei care ne sunt părinți, bunici sau străbunici și ne-au călăuzit pe drumul vieții. Înțelepciunea și experiența lor de viață înseamnă plus-valoare pentru întreaga societate, pentru generațiile care vin din urmă și care cu siguranță vor duce mai departe exemplul prețios al celor care astăzi sunt la vârsta senectuții”, a transmis și șeful Executivului.

Potrivit premierului, în România, declinul demografic din ultimele decenii a produs inevitabil efecte în întreaga societate și în plan economic și care s-au răsfrânt, din păcate, asupra celor mai multe categorii sociale, inclusiv pensionari. „Problemele seniorilor sunt în atenția Guvernului și ne preocupă să găsim acele soluții prin care să readucem echilibrul necesar în sistemul de pensii, astfel încât trecerea de la viața activă la anii de pensie să nu mai însemne o scădere abruptă a nivelului de trai”, a precizat Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că obiectivele Executivului sunt clare în această direcție și am adoptat deja o serie de pachete de măsuri ținând cont și de posibilitățile care au fost până acum la îndemâna Guvernului. „Responsabilitatea și solidaritatea sunt vitale pentru perioada actuală. Abordarea noastră este una realistă, ținând cont și de crizele suprapuse cu care se confruntă nu numai România. Vom aborda în același mod responsabil orice decizie pe care o vom lua și de acum înainte, inclusiv măsurile care îi vizează pe vârstnici, în funcție de resursele și prognozele bugetare, pentru a-i proteja pe români în această perioadă dificilă și pentru a proteja în același timp și economia. „Îi asigur pe vârstnicii din România de întregul meu respect pentru ceea ce au făcut de-a lungul vieții pentru societate și le mulțumesc. Le urez sănătate și ani mulți în care să ne onoreze cu experiența și înțelepciunea lor și să se bucure de aprecierea generațiilor mai tinere”, a transmis premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația