RESPONSABILITATE SOCIALĂ. Capacele de plastic reciclate chiar pot salva vieți

RESPONSABILITATE SOCIALĂ. Capacele de plastic reciclate chiar pot salva vieți
Pentru un kilogram de capace de plastic, voluntarii primesc între 0,2 bani și maximum 1 leu / Sursa: Sursa Capace cu suflet/greennews.ro
Publicat: 24/06/2020, 18:49

„Capace cu suflet” este un proiect care îmbină implicarea în acțiuni de protecția mediului și sprijinirea persoanelor vulnerabile, vârstnice sau a copiilor bolnavi.

Te-ai gândit vreodată că niște obiecte atât de mici și neînsemnate, cum sunt capacele de plastic, pot da speranțe la o viață mai bună și pot face oameni fericiți? Că acele capace, care pentru cei mai mulți dintre noi nu au nici cea mai MICĂ valoare, pot face MARI minuni și aduce zâmbete pe fețele unor oameni pentru care soarta a fost prea dură și le-a adus suferințe greu de suportat. Ei bine, chiar dacă tu nu te-ai gândit până acum la asta, există la Cluj o mână de voluntari inimoși care au văzut adevăratul potențialal capacelor de plastic care ajungeau în tomberoanele de gunoi și le-au găsit o altă însemnătate și utilitate.

Cum a apărut proiectul

„Capace cu suflet” este un proiect GREEN de fapte bune. Conceptul după care funcționează este eminamente unul pozitiv și putem spune că pune cel mai bine în valoare două principii fundamentale bazate pe protecția mediului și grija față de semeni: ECO (toate capacele colectate sunt reciclate) și FRIENDLY (banii proveniți din reciclare ajung la oameni aflați în dificultate și în proiecte de responsabilitate socială dedicate copiilor, persoanelor bolnave, vârstnicilor).

Totul a început în 2013, când mai mulți colegi de serviciu din Cluj-Napoca au aflat de povestea Alexandrei, o fetiță de 13 ani cu o dezvoltare psihică și o activitate locomotorie inferioară unui copil de 1 an. Peste 200 de colegi, rude și prieteni au fost atât de impresionați de drama micuței, încât au decis că trebuie să se implice într-o campanie umanitară de strângere de bani, pentru a aduna suma necesară tratamentului special de care avea nevoie în acel moment Alexandra.

În ultimii ani s-a dezvoltat tot mai mult în Romania și cultura donațiilor

Anca Tătaru este una din inițiatorii proiectului „Capace cu suflet” și își aduce aminte cu aceleași mari emoții de începuturile campaniilor făcute pentru cauzele nobile în care s-au implicat în ultimii 8 ani, începând chiar cu cazul Alexandrei.

„Ideea nu-mi aparține. Mătușa Alexandrei a inițiat ocampanie punctuală în Cluj pentru colectarea de capace, în baza unei tradiții foarte populare deja în Spania (unde era internată fetița) – colectarea capacelor din plastic și vânzarea lor către firme de colectare. Campania a ajuns și la urechile unei colege și a unei prietene al cărei băiețel strângea la școală capace pentru același caz. Când am auzit de proiectul ăsta, practic m-am alăturat cât ai zice „capac”. În România, „spiritul donatului” nu e foarte dezvoltat, astfel încât mi s-a părut că mult mai multă lume e receptivă dacă dăruiește altceva decât bani și cu atât mai mult dacă e vorba de ceva ce altfel ar arunca la gunoi. În plus, efortul necesar colectării și predării capacelor e minim față de alte activități în scop caritabil. În ultimii ani s-a dezvoltat tot mai mult în Romania și cultura donațiilor și sper să continue trendul”, povestește Alexandra.

Așa au început atunci să colecteze capace de plastic și nu s-au mai oprit până astăzi din campaniile de făcut fapte bune. Sunt colectate capace de la sticle PET, sticle de lapte, de iaurt, de detergenți, de la tuburile de pastă de dinți, geluri de duș, recipientele de șampon, balsam de păr, balsam de rufe, tuburi de lipici, tuburi de ketchup și muștar, de la borcanele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de cremă de ciocolată sau înghețată, de la borcănașele cu medicamente sau vitamine, spray-uri, creme. Practic, orice recipient care are capac devine o sursă importantă care ajută, fără să știe, un proiect de alinare a sufletelor. Pentru un kilogram de capace de plastic, voluntarii primesc între 0,2 bani și maximum 1 leu.

Citiți continuarea pe greennews.ro.

Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer