VIDEO | O nouă campanie anticontrabandă, „Legea e bună”, a fost lansată în România și R. Moldova. Ei sunt câinii care depistează țigaretele ilicite

Publicat: 02/11/2023, 18:01
Actualizat: 02/11/2023, 19:33

Peste 70 de milioane de țigarete și aproximativ 27 de tone de tutun de contrabandă au fost descoperite la punctele de trecere a frontierei, în primele nouă luni din acest an, iar bună parte din aceste capturi impresionate, duble față de anul trecut, se datorează celor 60 de echipe om – câine care sunt formate special pentru detectarea produselor de fumat, droguri sau chiar bani și arme. O nouă ediție a campaniei pentru combaterea traficului ilicit de țigări a fost lansată, joi, la sediul Autorității Vamale Române, care a primit cu o zi înainte o nouă generație formată din 22 de căței, pentru a intra în training, de la producătorul de tutun care a lansat acest demers în urmă cu 13 ani.

Campania publică anticontrabandă cu mesajul „Legea e bună” a fost lansată joi, 2 noiembrie, la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine din Pantelimon, aceasta fiind derulată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliția de Frontieră Română, Poliția Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova și Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit ACTIV, cu sprijinul JTI.

Campania se va desfășura simultan pe ambele maluri ale Prutului, în România și Republica Moldova, mesajul fiind promovat pe panotaj stradal în București, regiunile de frontieră din sudul și estul țării, în Chișinău și în raioanele moldovenești cele mai afectate de comerțul ilicit, precum și pe posturile publice de televiziune și pe site-ul și contul de pe rețelele de socializare dedicate, pentru o perioadă de o lună.

Contrabanda cu țigări, fenomen care îi afectează nu numai pe producătorii legali de țigarete, dar care are impact în primul rând asupra încasărilor la buget, este în ușoară creștere, după ce scăzuse la un minim istoric în timpul pandemiei.

Inițiatorii campaniei „Legea e bună” urmăresc creștere gradului de conștientizare și a altor efecte negative ale contrabandei cu țigarete, precum alimentarea crimei organizate și stoparea dezvoltării economice a localităților de frontieră.

Potrivit celor mai noi date prezentate de compania de cercetare Novel, piața neagră a țigaretelor se situează în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022.

Toate echipele au multiple specializări

„Îmi face o deosebită plăcere aici pentru lansarea campaniei publice anticontrabandă „Legea e bună”, inițiată de partenerii noștri JTI. Combaterea contrabandei reprezintă unul din principalele obiective ale Autorității Valoare Romane și această campanie lansată astăzi, precum și donația celor 22 pe câini, donație care a avut loc oficial ieri, într-un cadru festiv la sediul Autorității Vamale Române, sunt parte a programelor desfășurate de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu JTI de mai bine de 13 ani și doresc să le mulțumesc încă o dată pentru această colaborare excelentă”, a spus Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române, joi, prezent la sediul Centrului pentru Formarea Echipelor Canine.

„În acest demers, echipele canine din birourile vamale joacă un rol vital în special în activitatea de control fizic asupra mijloacelor de transport, a bonurilor, a persoanelor care trec frontiera de stat a României. În birourile vamale din România sunt active în prezent 60 de echipe canine. Toate echipele au multiple specializări, specializări respectiv peste calea de droguri, numerar, produse din tutun, precum și detectarea armelor, expozițiilor și substanțelor periculoase”, a precizat Ion Cupă.

Potrivit președintelui Vămii, echipele canine ale Autorității Vamale rămâne participă în comun cu echipele altor instituții la acțiuni, misiuni și alte activități de pregătire sau demonstrative care necesită intervenția canină, dar și la schimbul de experiență privind fondul calin, proceduri de lucru și interesa și dresaj pentru câinii de serviciu.

Centrul de instruire echipe canine al Autorității Vamale Române a fost înființat în urmă cu aproape 20 de ani.

„Avem convingerea că promovare mesajului campaniei în zonele cele mai afectate de comerț ilicit va avea efectul portal în sensul reducerii micului trafic cu anumite produse, inclusiv țigarete. În acest context, doresc să vă asigur că Autoritatea Vamală Română va continua atât aplicarea unor măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei, cât și implementare unor serii de acțiuni specifice de prevenire și combatere a traficului ilicit, în colaborare, bineînțeles, cu instituții abilitate ale statului român, cu autoritățile din țările vecine, organizațiile internaționale de profil, precum și cu mediul privat, cel care contribuie în mod constant și corect la bugetul statului”, a conchis șeful Autorității Vamale Române, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

„Legat de activitatea Poliției de Frontieră în domeniul combaterii traficului de țigarete, aș dori să vă spun că este o prioritate permanentă pentru instituția din care fac parte și rezultatele obținute anul acesta sunt unele bune. Astfel, în primele nouă luni, au fost indisponibilitate în vederea confiscării peste 70 de milioane de țigarete și aproximativ 27 de tone de tutun. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul țigaretelor aproape s-a dublat, ceea ce e un rezultat foarte bun”, a spus și comisarul șef de poliție Eduard Pâslaru, de la Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere, a Inspectroratului General al Poliției de Frontieră, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Marian Marcu, directorul Novel Research, a detaliat o parte din tendințele din domeniul contrabandei, în ușoară creștere în ultima lună. Printre noutățile demne de menționat pentru cercetarea Novel din septembrie este apariția Bulgariei printre principalele surse pentru produsele de pe piața neagră. Cu o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, produsele din țara vecină se situează pe locul al treilea din punct de vedere al provenienței, după Duty Free și Cheap Whites.

Gilda Lazăr: „E foarte greu să le spui oamenilor: «Fii patriot, plătește mai mult!»”

Este al treisprezecelea an în care se deruleazp această campanie, după acum a amintit Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„Am început în 2010, în fiecare am avut o campanie drăguță, să atragă prin umor, pentru că este foarte greu să le spui oamenilor: «Cumpără mai scump, pentru că trebuie să plătești taxe! Fii patriot, plătește mai mult!». Ne bucurăm că de trei ani de zile, campania se desfășoară și în Republica Moldova, deci pe ambele maluri ale Prutului. Sperăm să dezvoltăm campania și în Bulgaria, pentru că mai nou, după cum se observă studiul Novel, Bulgaria devine o problemă și aceasta din cauza diferenței de taxare și a diferenței de prețuri. Nu e atât contrabandă, cât mai degrabă mic trafic de frontieră transformat într-un fel de mare trafic pentru că volumul e destul de mare, sunt mulți călători între Bulgara și România. Acolo din nefericire Vama nu poate să facă nimic, dar ne bazăm pe Poliția de frontieră, pentru că suntem partneri, nu-i așa, și avem ceva de apărat împreună”, a explicat Gilda Lazăr.

„Contrabanda a început să crească puțin deocamdată 8,3 dar sperăm să rămână aici sau măcar sub 10% fiindcă la 1 ianuarie va crește din nou acciza și crește doar la noi, nu și în Bulgaria, nu și în Moldova, nu și în Ucraina, nu în Ungaria, în momentul de față accizele la tutun sunt cele mai mari din România din zoa noastră, din zona noastră de Est”, a explicat Gilda Lazăr.

Cu cât a contribuit industria tutunului la buget

În prezent, acciza la țigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală și de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro

În acest context, oficialul JTI a amintit și de noile inițiative din Parlament cu impact asupra industriei, dacă ajung să fie votate și promulgate, respectiv o prevedere, anterior respinsă, prin care se dorește interzicerea expunerii produselor legale în magazine.

Într-un comunicat recent, cei mai mari patru jucători de pe piața tutunului din România, oficialii celor mai mari patru jucători din industria tutunului din România – British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) România, Philip Morris România, Imperial Tobacco Distribution Romania – au transmis că eforturile companiilor, unele dintre cele mai mari contributoare la buget, trebuie susținute de un regim fiscal predictibil, care să nu determine creșterea comerțul ilicit.

British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris Trading și Imperial Tobacco dețin împreună cea mai mare parte din piața autohtonă a tutunului. În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple