Românul Marius Vizer, gestul cu care și-a făcut din Putin un prieten pe viață

Redactor:
Andrei Ionascu
Românul Marius Vizer, gestul cu care și-a făcut din Putin un prieten pe viață
Românul Marius Vizer, gestul cu care și-a făcut din Putin un prieten pe viață

Comitetul Internațional Olimpic a decis că federațiile naționale au libertatea de decizie în privința acordării dreptului de participare pentru sportivii din Rusia. Agenția Mondială Antidoping a publicat un raport care certifica faptul că a existat un program de dopaj susținut de către stat în sportul din Rusia.

În afară de judo, conducerea tenisului mondial a decis să le permită sportivilor din Rusia participarea la JO de la Rio. Federațiile internaționale de atletism, natație și canoe au anunțat până acum că sportivii ruși vor fi interziși de la evenimentul olimpic.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, deține centura neagră la judo, deține un rol onorific la Federația Internațională de Judo și este bun prieten cu unul dintre membrii comitetului executiv, potrivit Reuters. Totuși, președintele acestui for, Marius Vizer, a precizat că niciunul dintre acești factori nu a avut un rol în decizia luată.

„Toți cei 11 competitori din Rusia – șapte bărbați și patru femei – vor merge la Rio. Acești sportivi au fost testați începând din septembrie 2015 până la finalul lunii mai 2016, în mai multe ocazii, la evenimente internaționale de judo, care nu au avut loc în Rusia. Nu a fost nicio penalizare, nicio probă incriminatoare, nu luăm în considerare testele făcute în Rusia, pentru noi nu sunt relevante”, a declarat Marius Vizer pentru sursa citată.

68 de atleți ruși și alți 23 de sportivi din această țară au primit până acum interdicție de participare la Rio. Măsura vine ca urmare a unei investigații demarate după declarațiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014). Acesta a mărturisit că a dezvoltat un cocktail de trei substanțe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleților.

A 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, ce va avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, se va desfășura în perioada 5-21 august.

Inchide