• Publicat:
Sport & Mișcare

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Sydney

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Sydney
Jucătoarea de tenis Simona Halep, locul 2 WTA și cap de serie numărul 1, a învins-o, miercuri, cu scorul de 6-4, 7-5, pe sportiva cehă Karolina Pliskova, locul 11 WTA și cap de serie numărul 5, calificându-se în semifinalele turneului de categorie Premier de la Sydney.

Românca a câștigat al doilea meci pe care l-a disputat în acest an după o oră și 38 de minute.

Halep a trecut cu bine primul examen important al acestui sezon, întâlnirea cu Pliskova, o jucătoare de 1,86 metri înălțime, care „cochetează” cu Top 10 WTA (a fost pe locul 7 în august 2015). Partida a fost tensionată, cu reușite, dar și cu multe greșeli neforțate de ambele părți – 33, Halep și 43, adversara ei – un meci tipic pentru începutul de an. Românca a căutat să o țină în spatele terenului pe rivală, cu mingi lungi, să o deplaseze cât mai mult pe destul de imobila sportivă din Cehia și să se ferească de lovitura de dreapta a acesteia. Din acest motiv, a trimis multe mingi în aut și s-a enervat de multe ori, lovind cu racheta terenul. Ca de obicei, sportiva din Constanța a alergat mult și a acoperit foarte bine terenul, fără să mai acuze probleme la tendonul lui Ahile, ca în meciul de marți, cu Caroline Garcia. Simona Halep s-a apărat foarte bine în momentele de agresivitate ale Karolinei Pliskova, iar serviciul româncei a fost mai eficient, cu 70 la sută proporția de reușită a primului.

La rândul ei, Pliskova a căutat să evite reverul Simonei Halep și să fie cât mai ofensivă. Însă „regina așilor” anul trecut – 517 în 75 de partide – a servit imprecis (49 la sută proporția de reușită a primului), lipsindu-i astfel principala armă. Jucătoarea din Cehia a avut momente de revenire în joc și posibilități de preluare a controlului partidei, pe care însă le-a risipit.

Meciul a început cu câte un ghem câștigat de fiecare sportivă, apoi Halep a profitat de imprecizia adversarei sale și s-a distanțat la 5-1. Pliskova a reușit să-și facă serviciul, apropiindu-se la 2-5. A urmat o „pană de curent” în jocul româncei, astfel că Halep a pierdut zece mingi la rând și scorul a devenit 5-4 pentru ea, înainte de a servi pentru set. În acel moment, ambele jucătoare au cerut intervenția antrenorilor lor. Darren Cahill i-a transmis lui Halep să fie relaxată să se gândească la importanța ghemului următor, dar să nu îl privească precum unul decisiv. Românca a ieșit din impas și a închis setul cu 6-4, la a doua minge, nu înainte de a salva o posibilitate de 5-5.

Simona Halep a menținut forma pozitivă în primul ghem din setul secund, a condus cu 40-0 pe serviciul jucătoarei din Cehia, dar Pliskova a servit doi ași și a pus o minge în colțul terenului. Tot Pliskova și-a trecut pe tabelă ghemul, profitând de două erori neforțate ale adversarei. Și Halep și-a fructificat serviciul, după un ghem lung, apoi a reușit break-ul și s-a desprins la 3-1 și ulterior la 4-2. Sportiva cehă nu a cedat și a egalat la 4. Au urmat alte trei ghemuri la rând câștigate de o jucătoare pe serviciul celeilalte La 6-5 pentru ea, Halep l-a chemat din nou pe Cahill, care a coborât încet din tribună și s-a îndreptat agale către eleva sa. Cu mult calm, tehnicianul australian i-a cerut Simonei Halep să aleagă cum va juca următorul ghem, pe mâna ei sau pe cea a adversarei. Halep a spus că pe mâna ei și, la fel ca în finalul primului set, a pus capăt meciului la a doua minge, după ce a salvat o posibiliate de break.

Simona Halep a ridicat astfel la trei numărul victoriilor cu Pliskova, toate în două seturi aprig disputate. La precedentele competiții, românca a câștigat turneul după ce a învins-o pe Karolina Pliskova: în finală la Dubai și în optimi de finală la Indian Wells.

În faza următoare, Halep va evolua împotriva jucătoarei ruse Svetlana Kuznețova, locul 25 WTA, care a învins-o, tot miercuri, pe italianca Sara Errani, locul 19 WTA, cu scorul de 7-6 (1), 6-0.

Simona Halep, 24 de ani, și Svetlana Kuznețova, 30 de ani, fostă ocupantă a locului 2 mondial în 2007, s-au mai întâlnit de cinci ori până în prezent, sportiva din Constanța conducând cu 3-2. Ultima lor partidă a avut loc în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros, ediția 2014, iar Simona Halep a câștigat cu 6-2, 6-2.

Calificarea în semifinale este recompensată la Sydney cu un premiu de 36.600 de dolari și cu 185 de puncte WTA.

×
Inchide