Declinul sportului care ne-a adus cele mai mari bucurii. ”Rezultatele din ultimii ani, o MINUNE”

Declinul sportului care ne-a adus cele mai mari bucurii. ''Rezultatele din ultimii ani, o MINUNE''
Publicat: 09/08/2016, 10:53
Actualizat: 09/08/2016, 16:00

Echipa de gimnastică feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio din acest an, deși gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la olimpiade. Alcătuirea unui lot competitiv este una din problemele majore cu care se confruntă gimnastica artistică, numărul mic al fetelor care doresc să urmeze o asemenea carieră ducând la îngreunarea procesului de selecție.

„Deva a pornit și pentru ciclul ăsta olimpic, cu peste 8 gimnaste date în pregătire pentru Rio, pornit însemnând 2012, că aia a fost pornirea. S-au pierdut pe motive de sănătate. La gimnastică, din cauza unor probleme medicale, practic, am ajuns să ne prezentăm cu o echipă pentru calificare pe care nimeni nu și-a dorit-o”, declară Adrian Liga, directorul CNS „Cetate” Deva.

Directorul a precizat că pentru a ajunge să participe la o competiție de factura Jocurilor Olimpice, o gimnastă necesită ani de pregătire intensă.

„Ca să ai participanți la Jocurile Olimpice trebuie văzut câți copii sunt interesați, câți încep să se pregătească într-un sport la șase ani, ca peste zece ani, dacă vorbim de gimnastică, să vezi ce reprezentare poți avea la niște Jocuri Olimpice. Prin urmare dacă se merge pe regula acceptată și foarte corectă – trebuie să ai 1.000 de sportivi buni într-un domeniu ca să speri că unul dintr-o mie îți va ajunge campion olimpic”, spune Adrian Liga.

O singură clasă a mai rămas la CNS „Cetate” Deva

„Acum, la pregătitoare avem o singură clasă, din care nu sunt toți pentru gimnastică, dar avem grupe. Ar trebui să fie vreo 300 de doritoare, iar noi săalegem maxim 50, ori așa ceva nu mai este din anii 1990. Asta ar însemna să poți face o selecție, adică să refuzi doritori, dacă vorbești de gimnastică de performanță”, adaugă Adrian Liga.

Mentalitatea părinților de astăzi, care nu-și mai îndreaptă copiii către sport , în general, spune directorul Adrian Liga, este una găunoasă care contribuie la numărul scăzut al copiilor care bat la poarta CNS „Cetate” Deva. Iar rezultatele din ultimii ani se datorează exclusiv calităților personale, voinței și talentului sportivilor, investițiile la nivel de bază în această ramură a sportului fiind unele aproape inexistente, ceea ce duce la îngreunarea parcursului unui sportiv care își dorește să facă performanță.

„Rezultatele din ultimii ani sunt chiar o minune și asta se explică prin talentul, prin voința, prin calitățile personale ale sportivilor respectivi, cu sacrificiile lor și ale antrenorilor lor. Se investește puțin spre deloc la bază, problema este ca acești copii să mai poată ajunge la nivel de loturi”, explică Liga.

Chiar dacă numărul fetelor care își doresc să urmeze o carieră sportivă este unul scăzut, Adrian Liga spune că CNS „Cetate” Deva are un nucleu de sportive valoroase pentru olimpiadele care urmează.

Țări fără tradiție în gimnastică strălucesc la Rio

Țări ca Brazilia, Elveția, Argentina, fără tradiție în gimnastica artistică, au obținut rezultate la Jocurile Olimpice de anul acesta.

„Dacă în 2004, când România a avut rezultate absolut excepționale la Jocurile Olimpice, ca să nu mai spun de 2000, erau doar câteva țări care contau la medalii, adică 4-5, astăzi sunt vreo 18 țări care contează”, precizează Adrian Liga.

Raportul investiție-rezultate, unul pe măsură. Diferența dintre țara noastră și celelalte țări participante o fac rezultatele, iar aceste rezultate sunt produsul
investițiilor făcute și ale atenției pe fiecare țară o acordă pentru dezvoltarea sportului.

„În România, mare parte a antrenorilor și a profesorilor sunt remunerați absolut derizoriu. Una peste alta, este o mare problemă cu resursa umană, motiv pentru care, în ultimii douăzeci de ani au plecat să lucreze pentru alte state și cluburi. Sigur că nu au plecat numai din România, ci în general, în țări din est”, spune, cu regret, Adrian Liga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern