DECLARAȚII. Ministrul Muncii: 650.00 de români au primit banii pe șomaj tehnic | Peste 50.000 de liber profesionişti, beneficiari

DECLARAȚII. Ministrul Muncii: 650.00 de români au primit banii pe șomaj tehnic | Peste 50.000 de liber profesionişti, beneficiari
Violeta Alexandru. Sursă foto: Gov.ro
Publicat: 24/04/2020, 11:40
Actualizat: 07/04/2021, 01:06

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a susținut o declarație de presă, vineri, la ora 11.00, împreună cu secretarul de stat Alin Ignat și președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu. Ministrul muncii a anunțat că vor fi procasate 90 la sută din plăți pentru șomajul tehnic aferente lunii martie.

inistrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenția angajatorilor care folosesc angajații trimiși în șomaj tehnic: „Suspendare înseamnă că angajatul rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă și nu i se dau sarcini”.

Violeta Alexandru a declarat, vineri, că sunt situații în care angajatorii au cerut angajaților trimiși în șomaj tehnic să desfășoare activitate, lucru care contravine legii, iar ministrul le cere angajaților ca dacă sunt într-o astfel de situație să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

„În unele situații angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu știu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal și anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obținerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut ITM-urilor din țară să urmărească astfel de situații

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaților cărora li s-a cerut să desfășoare activități deși erau în șomaj tehnic”, a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că nu vrea să creez o situație conflictuală între angajați și angajatori, însă spune că decizia Guvernului Orban de a susține șomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu își piardă angajații, adică să nu fie întrerupte definitiv contractele de muncă.

„Am vrut să venim sprijinul problemei economiei prin șomajul tehnic. A fost un demers în premieră și pentru cei care au depus cereri, dar și pentru IMM. Știu că au fost perioade în care aplicantii au avut nevoie de sprijin. Știu că au fost nevoie de clarificări. A trebuit să luăm decizii rapid. Ne învață această experiență foarte multe. Aș vrea să asigur că facem continue îmbunătățiri. Această perioada prin care am trecut ne ajută să ne pregătim pentru orice situație de criză, situație limita prin care România trece”.

„După eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesioniști (pfa, întreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari”

„Este important să internalizam în interiorul insituțiilor experitiză. Fără să pot compara, aș spune totuși că evaluarea mea îmi arată că România a reușit să gestioneze programul pe care guvernul Orban l-a gândit într-un mod eficient. Am putut să constat faptul că de la luarea deciiei până la plățile efective România a resuit să grstioneze o măsură de criză în mod eficient. – Experiență României e discutată și analizată că o experiență practică și eficientă în gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de români angajați au fost sprijiniți prin șomaj tehnic. După eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesioniști (pfa, întreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucurăm pentru fiecare om”, a anunțat Violeta Alexandru.

„Experiența României e discutată și analizată ca o experiență practică și eficientă în gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de români angajați au fost sprijiniți prin șomaj tehnic. După eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesioniști (pfa, întreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucurăm pentru fiecare om O primă parte din plăți a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară toate dosarele care au fost prelucrate au fost finalizate și plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăziÎmi pare rău  nu am reușit  plătim mai devreme. E o situație cu caracter excepțional. – Ne-am uitat la gradul de conformare a solicitanților. Am cerut o estimare pentru a putea vedea dacă sunt necesare măsuri de verificare. Peste 60% din solicitările primite îmi arată un grad satisfăcător de conformare în această condiție. S-a comunicat mult cu solicitanții. Am încredere  în a două etapă gradul de conformare va fi mult mai mare. – Chiar dacă nu se fac verificări cele două entități au avut nevoie  facă verificări minimale. A fost necesar dialogul pe care l-am făcut cu angajatorii. Sunt convinsă  folosind platforma pntru depunerea de solicitări și nouă etapă de depunere a cererilor va fi mai rapideÎncurajăm folosirea aplicației pentru eficientizarea procesului. – Verificările au fost făcute și în sprijinul celor care au depus cereri. Se vor face verificări ulterior de către instituțiile statuluiAceastă etapă de verificare va fi utilă celorlalte instituții. Ne așteptăm ca la începutul lunii mai acest proces  fie mult mai simplu. – Avem semnale de situații în care deși au delarat susupendare temporară activității în unele situații angajatorii au cerut angajaților  vină la muncăÎncurajăm pe cei care au trăit această situație  sezize autoritățile. Trebuie  respectăm cu toții legea”, a declarat Violeta Alexandru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...