EFECTELE #CORONAVIRUS. Animal de companie, depistat pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2. „Potențialul zoonotic este necunoscut la această oră”

EFECTELE #CORONAVIRUS. Animal de companie, depistat pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2. „Potențialul zoonotic este necunoscut la această oră”
Publicat: 20/03/2020, 07:39
Actualizat: 07/04/2021, 03:10

Chiar dacă se știe că singurul vector de diseminare a noului coronavirus ar fi omul, o raportare recentă a Organizației mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) pare să schimbe dintr-un anumit punct de vedere paradigma, în condițiile în care a anunțat că un câine aparținând unui pacient din Hong Kong, confirmat cu COVID-19, a fost depistat pozitiv la prezența SARS-CoV-2.

Conform unei alerte postată online (DISPONIBILĂ AICI) animalul de companie a fost plasat în carantină la data de 26 februarie 2020, după ce stăpânul său fusese spitalizat ca urmare a unei infecții cu COVID-19.

„În urma examinării veterinare au fost prelevate tampoane nazale, orale și rectale, cât și mostre de fecale, după introducerea animalului în unitatea de carantină. Probele nazale și orale au fost confirmate pozitive la prezența SARS-CoV-2. Chiar și așa, animalul nu prezenta nicio simptomatologie. Alte mostre prelevate în data de 28 februarie au fost și ele confirmate pozitive”, spun cei de la OIE.

Specialiștii în sănătate animale afirmă că investigațiile continuă în vederea determinării perioadei de-a lungul căreia este confirmată prezența virusului.

În plus, în prezent se desfășoară măsuri de gestiune a riscului în cazul de față, incluzând aici și dezinfectarea și curățarea locației, cât și o igienă personală corespunzătoare și o protecție.

„Mamiferele de companie din locațiile unde au fost confirmate cazuri cu COVID-19 vor fi plasate în carantină și monitorizate atent timp de 14 zile. Mostre vor fi colectate în vederea testării lor pentru prezența COVID-19”, se mai precizează în raportare.

Cei de la OIE susțin că potențialul zoonotic este necunoscut la această oră.

„Boala clinică nu a apărut la animale”, veterinar

„Boala clinică nu a apărut la animale”, veterinar

Pe unul dintre grupurile specializate din social media, în urma verificării temeinice a celor raportate de OIE, medicul veterinar Dragoș Bîrțoiu a precizat că și dacă animalul respectiv a ieșit pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2, „boala clinică nu a apărut la animale, iar statutul de purtător nu este confirmat, deci nu este zoonoză”.

„Animalele pot lua virusul, dar nu fac boala și nu o transmit mai departe. Cel puțin astea sunt informațiile până acum”, susține veterinarul în urma informațiilor diseminate de OIE. „Există multe virusuri care pot sări de la o specie la alta, dar celalalte specii să nu facă boala și nici să nu transmită mai departe. Ideea este că statusul de zoonoză nu este confirmat încă. Singurul mod în care se știe că se poate lua virusul de la animale este atunci cand cineva strănută pe animal, noi punem mâna pe animal și după o punem pe față/gură etc. Practic o luăm de pe blana animalului ca de pe orice alt obiect”, susține veterinarul.

El susține că acest câine a fost contaminat, dar s-a îmbolnăvit. Singurul vector, dacă îl putem denumi așa, a fost cantitatea de virus care a trăit în cavitatea bucală și orală, timp de 14 zile, fără a se multiplica.

„Animalul a stat cu un proprietar care a avut virusul și a eliminat cantități mari de virus. Câinele l-a lins sau ce-o fi făcut și s-a contaminat. Câinele a fost pus sub izolare și testat cât timp elimina virusul – 14 zile. Câinele a fost contaminat (l-a luat din mediu), dar nu s-a infectat (adică nu a făcut boala). Practic, virusul pe care l-a eliminat a fost virusul pe care l-a luat de la stăpân și a trăit în cavitatea bucală și orală 14 zile, fără a se multiplica”, a conchis veterinarul.

Testul din 27 februarie 2020 a fost efectuat la School of Public Health, The University of Hong Kong (Regional Reference Laboratory) prin sistemul în timp real rRT-PCR, iar rezultatul a fost pozitiv.

În aceeași zi, un alt test a fost efectuat de Tai Lung Veterinary Laboratory, Agriculture Fisheries and Conservation Department (National laboratory) tot prin intermediul rRT-PCR, iar rezultatul a fost de asemenea pozitiv.

În data de 28 februarie 2020, cei de la Tai Lung Veterinary Laboratory (National laboratory) au apelat la aceeași metodă și rezultatul a fost și el pozitiv.

Inițial, informația a fost raportată la OIE de dr. Thomas Sit, veterinar-șef, adjunct al directorului de Inspecție și Carantină din cadrul Departamentului de Conservare, Pescuit și Agricultură al Hong Kong în data de 1 martie 2020, urmând alte două rapoarte similare ale acestuia în 7 martie 2020, respectiv 16 martie 2020.

Sursă foto: facsimil OIE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia