GÂNDUL LIVE. Nelu Tătaru, măsuri pentru prevenirea transmiterii accelerate a noului coronavirus. Când am putea intra în scenariul 4

GÂNDUL LIVE. Nelu Tătaru, măsuri pentru prevenirea transmiterii accelerate a noului coronavirus. Când am putea intra în scenariul 4
Publicat: 19/03/2020, 13:30
Actualizat: 07/04/2021, 03:11

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că o transmitere comunitară accelerată a noului coronavirus poate  duce la o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri ce ar putea depăși posibilitatea sistemului medical de a o controla. Oficialul estimează apariția vârfului epidemic în a doua jumătate a lunii aprilie.

„În acest moment avem o transmitere comunitară într-un ritm lent și și o creștere netă a numărului de cazuri, iar cazurile care se confirmă sunt, în majoritatea lor, 75%, cazuri asimptomatice sau cu o simptomatologie ușoară. Evoluția acestei pandemii, evoluția la nivelul României, ține foarte mult de identificarea acestor surse și în acest moment avem transmitere comunitară la celebrele cazuri Gerota, Parlament sau Valea Jiului, dar în marea lor majoritate sunt cazuri care vin din import, ca să spunem așa”, a declarat Nelu Tătaru.

„Acest registru al scenariului 3 în care ne aflăm este tocmai limitarea acestor mici focare de transmitere comunitară, precum și o întrerupere a confluării acestor mici focare. Confluarea micilor focare și transformarea lor într-un focar mediu sau mare înseamnă transmitere comunitară accelerată. O transmitere comunitară accelerată înseamnă și un vârf care se atinge într-un timp scurt și cu un număr de cazuri care depășește oarecum posibilitatea sistemului medical de a o ține în frâu”, a detaliat secretarul de stat în MS.

Oficialul a declarat că, pentru a o ține sub control, există două componente: depistarea, izolarea, identificarea, tratarea celor pozitivi, precum și întreruperea acestui ciclu de transmitere locală, care se face printr-o izolare la domiciliu sau prin carantină.

„Suntem într-o stare de urgență, decretul folosește distanțare socială, noi completăm cu izolare voluntară la domiciliu, iar în ședința de Guvern de astă-noapte ați văzut că se menționau și pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru cei care nu le respectă. Avem peste 26.000 de persoane în izolare voluntară la domiciliu în acest moment, rămâne ca poliția locală, care a trecut în subordinea poliției naționale, a tuturor organelor de anchetă, să poată demara acele dosare penală. Sunt amenzi de peste 2 milioane de lei date până acum”, a detaliat oficialul MS.

În ceea ce privește momentul intrării în scenariul 4 de gestionare a pandemiei de coronavirus, Nelu Tătaru a declarat: „Noi vedem un vârf în a doua jumătate a lunii aprilie, odată cu afluxul cetățenilor români care se întorc din diaspora, în principal Spania în acest moment, pentru sărbătorile de Paște. Scenariul 4 este ceea ce vedem oarecum, dar sperăm că nu într-o formă atât de violentă, în Italia și Spania, în care cazurile ușoare și medii sunt tratate la domiciliu, doar cazurile grave, severe și cele critice sunt tratate în secțiile de boli infecțioase și cele de terapie intensivă”.

„Limitarea la domiciliu nu trebuie să fie percepută ca o închidere ermetică”

„Nu trebuie uitate acele reguli de bază pe care le folosim și în transmiterea gripei, regulile de igienă, regulile de echipament de protecție pe care trebuie să îl poarte cei care prezint semne de infecție respiratorie superioară, precum și evitarea zonelor aglomerate, evitarea efectivă a aglomerărilor pentru refacrea stocurilor. O evoluție lentă ține foarte mult de atitudinea pe care o avem fiecare dintre noi”, a explicat Nelu Tătaru.

Totuși, oficialul a spuns că limitarea la domiciliu nu trebuie să fie percepută ca o închidere ermetică. Riscurile de infectare sunt limitate dacă ies copiii la aer în propria curte și se recomandă aerisirea fiecarei camere în fiecare zi.

„Trebuie evitat oarecum contactul cu oamenii care prezintă semne de infecție respiratorie. Spălatul pe mâini înlocuiește orice precauție, să luăm sau să lăsăm ceva afară sau să ștergem un geamantan . După ce ne-am descălțat, ne-am dezbrăcat, am pus un palton în cuier, ne spălăm pe mâini. Fața este super expusă atunci când ducem o mână la ochi, la nas, sau la gură, acolo unde e o mucoasă și se poate face transmiterea”, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește aparatele de ventilat pe care autoritățle au anunțat că le cumpără, oficialul MS a anunțat că acestea sunt în achiziție: „Atât Unifarm, firma MS, este în ahiziționare, plus investitori privați, plus acele achiziții centralizate la nivel european, în care noi am cerut 600 de astfel de aparate de ventilat invazive și neinvazive”.

Cel mai recent bilanț

Până joi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine