GÂNDUL LIVE. Primăria Sectorului 1, Centrul Medical Caraiman și Institutul Matei Balș au decis achiziționarea unui Sistem Mobil CT care folosește inteligența artificială. Dan Tudorache: „Sper ca în această perioadă să-și arate roadele acest aparat”

Publicat: 07/05/2020, 11:56
Actualizat: 07/04/2021, 00:21

Capacitatea Sistemelor Medicale din toată lumea de a lupta cu viteza de răspândire a coronavirusului a fost greu pusă la încercare. Primăria Sectorului 1, Centrul Medical Caraiman precum și Institutul Matei Bals au decis achiziționarea unui Sistem Mobil CT care folosește inteligența artificială pentru a facilita lupta împotriva bolii COVID-19.  Gândul.ro a transmis informații live despre sistemele implementate în Spitalul de Boli Infecțioase.

Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziția medicilor și pacienților de la Institutul „Matei Balș” un computer tomograf ultraperformant cu un soft special care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID 19. La evenimentul de miercuri, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și managerul Institutului Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, au detaliat procesul prin care aparatul performant a ajuns la unitatea sanitară.

„Acum o lună de zile am luat decizia în Consilul Local să cumpărăm acest computer tomograf. Vreau să vă spun cum am ajuns să îl cumpărăm și cum i-am cerut părerea domnului profesor cum să-ș putem, cumpăra. În acea dimineață, era 7 aprilie, am vorbit cu ministrul Sănătății și l-am întrebat dacă astfel de CT ar fi bun de cumpărat pentru unul dintre spitalele noastre din România. În acel moment mi-a zis: Trebuie să vorbesc cu profesorul Streinu-Cercel și, dacă domnia sa spune să îl cumpărați, îl cumpărați, dacă nu, nu. Așa am și făcut, am vorbit cu domnul profesor Streinu-Cercel și l-am întrebat: Putem cumpăra acest CT? Și a zis: Da, este foarte bun, dar săl folosesc eu, institutul, cu specialiștii domniei sale, și așa am luat decizia să îl achiziționăm și să îl exploateze specialiștii Institutului Balș”, a afirmat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, la evenimentul transmis în direct în emisiunea Gândul Live.

„Eu consider că a fost o investiție bună pentru bucureșteni, pentru locuitorii Sectorului 1 și, cred, pentru alți locuitori din această țară care vor beneficia de acest computer tompograf cu acest soft special. Este primul din România, va veni și al doilea, la Centrul medical Caraiman, din Sectorul 1, și sper ca în această perioadă să-și arate roadele acest aparat”, a declarat primarul Dan Tudorache.

„Partea tehnică a acestui computer tomograf v-o va spune domnul profesor, este domeniul lui, eu sunt inginer de căi ferate, eu m-am oprit aici, eu doar cu dorinșa de a investi în sănătate, de a ajuta în acestă perioadă grea fiecare cetățean care trebuie să fie ajutat”, a conchis Dan Tudorache.

Potrivit primarului Sectorului 1, aparatul va fi folosit de Institutul „Matei Balș” cât timp va fi nevoie, prin încheierea unui contract de comodat între Primăria Sectorului 1 și institut.

„Mulțumim frumos, pentru că acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu Covid sau cu afectare de SARS-Cov-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face, va trece pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție”, a declarat, la eveniment, prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

„Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare din punctul de vedere al luării atitudinii terapeutice. Avem specialiști foate buni care se pricep la CT, de luni el va intra în utilizare continuă și evident stăm alături de domnul primar, pentru specialiștii dumneavoastră, să vină la training, în așa fel încât să putem extinde aria de investigații pentru cei care, Doamne ferește, vor fi afectați de SARS-Cov 2. Încă o dată mulțumiri și să sperăm că va fi în continuare, cum credem noi, un instrument care ne va fi 24 de ore din 24 de ore util”, a conchis prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

30 de secunde pentru analiza unui pacient

În ceea ce privește criza coronavirusului, un lucru este cert: aceasta ne afectează pe toți și va continua să ne afecteze în următoarele 6 luni. România nu a atins încă vârful pandemiei, dar mulțumită medicilor precum Profesorul Streinu Cercel lucrurile sunt ținute sub control.

Sistemul medical din întreaga lume a fost greu pus la încercare în această perioadă. Metodei de testare tip PCR-RT i-a fost adăugată la nivel mondial și metodă utilizării Computerului Tomograf împreună cu Analiza Automată pe bază de Inteligență Artificială. Cele două metode au eficiență de peste 90% și nu se exclud una pe cealaltă. Chiar se completează.

Dacă astăzi un test PCR costă între 30 și 50 de USD, un Scan CT costă sub 5 USD. Dacă unui medic radiolog îi trebuie peste 15 minute să analizeze un pacient, Modulul de Inteligență Artificială o face în 30 de secunde. Medicul nu mai trebuie să interacționeze cu pacientul. Acesta intră, se așază pe spate, este scanat automat. Sistemul dispune de Poziționare Automată la nivelul Pieptului precum și de Scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul este astfel proiectat încât toată operațiunea să dureze un minut, iar cantitatea de radiație să fie redusă la 30%.

Chiar și în cazul identificării unui pacient prin metoda PCR, unui medic îi va fi extrem de utilă o scanare CT pentru a stabili faza bolii.

Scanerul CT va fi util și pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare. Protecția interioară este realizată cu lămpi UV. Instalarea unui CT într-un spital durează minim 12 luni, în timp ce Containerul Mobil se instalează în 10 zile.

România va putea cu ajutorul acestor echipamente și experiențe să-și antreneze propriul Modul de Inteleigenta Artificială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere