TENSIUNI. UE ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia privind BCE

TENSIUNI. UE ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia privind BCE
Publicat: 11/05/2020, 15:52
Actualizat: 07/04/2021, 00:05

Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia Curţii Constituţionale germane privind politicile Băncii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic, relatează Mediafax.

Duminică, Comisia Europeană a amenințat că va da în judecată cea mai importantă economie a UE, după ce instanța superioară germană a pus sub semnul întrebării legalitatea programului de cumpărare a obligațiunilor Băncii Centrale Europene. Un eventual blocaj ar avea implicații majore asupra proiectului european însuși și a politicii monetare care stă la baza sa, relatează Bloomberg.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis luni, în cadrul unei videoconferinţe a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), că actuala criză dintre Berlin şi Bruxelles „se poate rezolva” prin poziţii inteligente ale ambelor părţi. Liderul de la Berlin a reiterat că independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) este esenţială pentru Germania, afirmă surse citate de agenţia de presă DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Angela Merkel a admis că decizia instanţei constituţionale din Germania de a părea să conteste politicile BCE generează o situaţie delicată, în contextul în care alte state europene s-ar putea simţi încurajate să nu respecte autoritatea Uniunii Europene.

La rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a subliniat că instanţa constituţională germană „nu a contestat autoritatea Curţii de Justiţie a UE, considerată gardianul tratatelor europene”.

Reacţiile Guvernului de la Berlin intervin în contextul în care Comisia Europeană a semnalat că analizează posibilitatea declanşării procedurii de sancţionare a Germaniei. „În actualul context, analizăm posibili noi paşi în sensul unei proceduri de constatare a încălcării reglementărilor europene”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Curtea de Justiţie a UE a amintit că este singura instanţă care are jurisdicţie la nivel comunitar

Conform Mediafax, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat, vineri, că este singura instituţie abilitată să ia decizii privind conformarea cu legislaţia comunitară, negând practic competenţa instanţei constituţionale din Germania, care s-a pronunţat privind politicile Băncii Centrale Europene.

„Pentru a asigura aplicarea uniformă a legislaţiei UE, doar Curtea de Justiţie – creată în acest în acest scop de statele membre – are jurisdicţie de a stabili că o acţiune a unei instituţii UE intră în contradicţie cu legislaţia UE”, anunţă instanţa europeană.

„La fel ca alte autorităţi ale statelor membre, instanţele naţionale au obligaţia de a asigura că reglementările europene sunt aplicate în totalitate. Acesta este singurul mod de a asigura egalitatea statelor în Uniunea creată de ele”, subliniază Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea Constiuţională din Germania a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să ofere argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni. Decizia BCE a fost autorizată în 2018 de Curtea de Justiţie a UE. Instanţa constituţională germană a admis că decizia „nu înseamnă constatarea vreunei încălcări” comise de către BCE, dar solicită argumente în favoarea finanţării datoriilor statelor europene. Hotărârea se referă parţial la euroobligaţiunile în valoare de 2.600 de miliarde de euro emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantitativă al BCE.

Banca Centrală Europeană este o instituţie „independentă”, astfel că nu este afectată de hotărârea instanţei constituţionale din Germania privind un program de obligaţiuni, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Anterior, Comisia Europeană a comunicat: „Reiterăm primatul dreptului comunitar şi faptul că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate jurisdicţiile naţionale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață