Alexandru Rafila, despre infectările cu Covid-19: „Până la finalul anului, o să avem 400.000 de cazuri / Elevii ar trebui să poarte mască și acasă”

Alexandru Rafila, despre infectările cu Covid-19: „Până la finalul anului, o să avem 400.000 de cazuri / Elevii ar trebui să poarte mască și acasă”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (FOTO: Mediafax Foto/Marian Ilie)
Publicat: 03/11/2020, 22:25
Actualizat: 03/11/2020, 23:58

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost invitatul lui Marius Tucă, marți seară, la Aleph News, pentru a oferi noi detalii despre evoluția pandemiei în țara noastră.

Profesorul Rafila a vorbit, printre altele, despre reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 prin intervenții de sănătate publică și prin testare, despre asigurarea asistenței medicale inclusiv pentru alte patologii, dar și despre vaccinare – când va fi aceasta posibilă pentru cea mai mare parte a populației.

Rafila a spus că, până la finalul anului, o să avem 400.000 de cazuri, „cel mai periculos factor de răspândire fiind transportul în comun”. Mai mult, acesta sugerează că elevii ar trebui să poarte mască și acasă.

Alexandru Rafila: „Media de infectare la nivel național este de 3,5”. Ce spune despre lockdown

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, spune că rata de infectare cu Covid-19 la nivel național a ajuns la 3,5 la mie.

Rafila mai spune că persoanele care vin din țări cu incidență mai mică nu sunt nevoite să intre în carantină.

Referitor la spațiile de carantinare pentru cei care vin de peste hotare, Alexandru Rafila crede că vor fi pregătite pentru persoanele care nu au unde să stea în izolare.

„Bănuiesc ca spațiile de carantinare sunt pregătite pentru cei care nu au unde să stea în izolare. Situaţia trebuie analizată de la caz la caz. România are acum media de infectare la nivel naţional în jur 3,5. Măsurile la care ne gândim s-ar putea să nu fie necesare. Persoanele care vin din țări cu incidența mai mică nu trebuie carantinate în România”, a declarat Alexandru Rafila, tot astăzi, dar la România TV.

Rafila precizează că măsurile adoptate de România trebuie corelate cu situația epidemiologică.

Rafila, despre lockdown

Lockdown-ul este variabil. Ne aflam in mod evident pe un trend ascendent, nu exista semne încurajatoare. Azi am avut 40 la suta dintre testele efectuate pozitive. Măsurile care se vor lua vor fi corelate cu situația epidemiologică. De exemplu, În Israel, unde situaţia era catastrofală, au reușit să reducă procentul semnificativ”, a spus Alexandru Rafila.

Președintele Iohannis explică numărul deceselor provocate de noul coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, de ce România raportează un număr mare de decese din cauza noului coronavirus.

„PSD a avut o politică sanitară foarte proastă, iar sănătatea publică nu este la un nivel bun”, spune el.

”Explicațiile se regăsesc în trecutul recent, din ultimii 30 de ani, 20 și ceva a fost condusă de PSD care a avut o politică sanitară foarte proastă. Drept pentru care sănătatea publică nu este la un nivel bun, la foarte mulți parametri suntem în coada clasamentului. Am spus încă din primul mandat că trebuie să punem accent pe prevenție. Deocamdată, nu am ajuns acolo unde ne dorim, de aceea e nevoie de o reformă profundă în domeniul sănătății, de un alt tip de guvernare. PNL e singurul partid care poate să vină cu o altă politică, care poate să implementeze o reformă autentică, împreună cu o largă majoritate în Parlament, care se va forma după alegeri”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, despre presiunea imensă de la ATI: „Cancerul nu aşteaptă! Nu vreau să ajungem să alegem între un pacient oncologic şi unul cu COVID”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, deplânge presiunea din secția ATI a spitalului pe care îl conduce, din cauza lipsei specialiștilor, medici și asistenți.

Situația devine tot mai apăsătoare, pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor de COVID este în continuă creștere, spune aceasta.

Pe termen scurt, criza de personal ar putea fi rezolvată, adaugă managerul de la ”Marius Nasta”, prin sesiuni de training, coordonate, eventual, de Ministerul Sănătăţii.

Într-un reportaj realizat în secția COVID de la ”Nasta”, publicat azi în Libertatea, managerul institutului a explicat că este îngrijorat pentru pacienții cronici cu boli pulmonare, care nu se pot trata în altă parte decât în acest spital.

Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge în situaţia de a alege între un pacient oncologic şi un pacient cu COVID. Cancerul nu aşteaptă. La fel, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de paturi la ATI. Spre deosebire de pacienţii cu COVID, ei nu pot primi ajutor la Terapie Intensivă la alte spitale din Capitală”, a declarat Beatrice Mahler pentru reporterii Libertatea.

Medicul spune că ar ajuta dacă și alte spitale ar primi în secțiile de Terapie Intensivă bolnavi de COVID.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?