Andronescu: Dacă se dovedește că profesorii de la Bioterra sunt vinovați, nu mai au ce căuta acolo

Andronescu: Dacă se dovedește că profesorii de la Bioterra sunt vinovați, nu mai au ce căuta acolo
Publicat: 30/09/2012, 16:35
Actualizat: 26/03/2019, 05:37

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în cazul în care se va dovedi că profesorii de la Universitatea Bioterra acuzați de divulgarea unor subiecte de licență sunt vinovați, aceștia „nu mai au ce căuta acolo”, unitatea „trebuie să îi scoată”.

Ecaterina Andronescu a spus, într-o conferință de presă, întrebată de situația de la Universitatea Bioterra, că, dacă profesorii anchetați sunt vinovați, unitatea de învățământ „trebuie să-i scoată”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă se dovedește că sunt vinovați (profesorii anchetați – n.r.), nu mai au ce căuta în universitate și o spun răspicat. Cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală, ar trebui să-i și scoată imediat din universitate”, a afirmat Andronescu.

Potrivit acesteia, comisia care controlează Universitatea Bioterra se va axa pe verificarea elementelor tehnice, respectiv dacă au fost gestionate corect notele, dacă gestionarea studenților este corectă, conform normativelor, etc.

Ecaterina Andronescu a spus că, în momentul în care ministerul va avea raportul, îl va face public.

„În principiu, noi putem să cerem ARACIS o nouă evaluare, o evaluare urgentă. Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancțiune adresată universității, în situația în care sunt nereguli. Dacă se vorbește doar despre cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate și nu aș vrea să punem semnul vinovăției egale între eventuala vinovăție a celor doi profesori și întreaga universitate. E nedrept, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo și să vorbim în cunoștință de cauză”, a afirmat Andronescu.

Totodată, Andronescu a amintit că a fost singurul ministru al Educației după 1990 care a desființat, prin acte normative, 37 de „așa-zise universități”, pe motiv că „erau centre de producere de resurse”.

„În ceea ce privește universitățile care acum se află în peisajul academic românesc, trebuie să vă spun că există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în niciun fel de derapaje. Două sunt aceste pârghii. O pârghie se referă la autoevaluarea sau evaluarea internă, așa cum este ea definită din lege. Prin această evaluare internă universitatea trebuie să-și creeze pârghiile și procedurile să sesizeze aceste derapaje și să le poată scoate din peisajul academic. Acesta este lucrul cel mai important și la prima întâlnire pe care o voi avea cu rectorii universităților voi aduce în discuție acest subiect al necesității de a avea proceduri interne de evaluare în așa fel încât anumite lucruri care sunt anormale față de mersul academic normal să poată fi sesizate la timp și să poată fi scoase sau ameliorate. A doua modalitate prin care universitatea poate să se protejeze să-și asigure securitatea calității învățământului este evaluarea externă. Evaluarea externă se realizează din patru în patru ani și este asigurată de ARACIS”, a afirmat ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a participat, duminică, la Alba Iulia, la festivitățile de deschidere a anului universitar organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din municipiu.

Ministrul Ecaterina Andronescu declara, joi, că Universitatea Bioterra din Capitală va fi supusă, începând de luni, unor verificări ale Corpului de control al Ministerului Educației, fiind vizat în special modul de „gestionare” a studenților, începând cu înmatricularea, și a notelor.

Întrebată dacă, în urma verificărilor, există riscul ca universitatea să fie închisă, Andronescu a spus: „Există și acest risc, dar sunt multe alte măsuri până acolo”.

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra București, a fost reținut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză s-a reținut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informații ce nu sunt destinate publicității mai multor persoane care au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București.

Totodată, arăta sursa citată, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, învinuitul a modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.

Adrian Dulugeac este șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.

Angajații de la Universitatea Bioterra cercetați de procurori ar fi cerut de la studenți între câteva sute și 1.000 de euro pentru o mărire de notă și între 1.000 și 3.000 de euro pentru o diplomă de licență, au declarat, joi, surse judicare.

Potrivit surselor citate, unii studenți erau ajutați să primească subiectele pentru examenul de licență, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să își mărească notele obținute la examene erau ceruți de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost și cazuri în care unii studenți au primit note deși nu au participat la examene, pentru obținerea diplomei de licență în acest fel fiind cerute sume între 1.000 și 3.000 de euro.

În acest caz, polițiștii și procurorii au efectuat, joi, 19 percheziții în București, dintre care una domiciliară și 18 la Universitatea Bioterra, precum și alte trei în Olt, Drăgășani și Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliției Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii