Andronescu introduce BACUL PROFESIONAL săptămâna viitoare, prin ordonanță de urgență

Publicat: 30 10. 2012, 12:47
Actualizat: 07 07. 2016, 14:27

Contestat de președintele Traian Băsescu, bacalaureatul profesoional urmează să fie introdus de guvern săptămâna viitoare, prin ordonanță de urgență. Anunțul a fost făcut de ministrul educației, Ecaterina Andronescu, la începutul ședinței de guvern de astăzi.

„Săptămâna viitoare vin cu ordonanța”, a răspuns Andronescu, întrebată de Victor Ponta în ce stadiu este cu pregătirea bacalaureatului. Premierul i-a pus în vedere ministrului educației să aibă toate avizele necesare și să ignore opoziția lui Băsecu față de această formulă. „E foarte bine. Să știe toți părinții și copiii cum va fi bacul anul viitor. Nu vrea domnul președinte, asta e, dânsul nu mai dă bacul. Noi trebuie să ne gândim la cei care au de dat Bacalaureatul la anul și e foarte important să avem un sistem corect, dar mult mai adaptat la realități”, a comentat Ponta.

În ce va consta bacalaureatul profesional

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educației și adoptate de comisia de învățământ din Senat, absolvenții de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în  2013  vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piața muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susține, pe lângă probele de competențe,  un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susținut de orice elev  din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susțin că întâi se va da examenul profesional și apoi examenul național, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.