Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: BAC-UL PROFESIONAL va fi adoptat prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, dacă votul din Senat va întârzia

Redactor:
Andreea Ofițeru
Redactor:
Raluca Ion
Redactor:
Sorina Ionașc
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: BAC-UL PROFESIONAL va fi adoptat prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, dacă votul din Senat va întârzia
Bacul profesional va primi verdictul final luni, 17 septembrie, în plenul Senatului, aceasta fiind a treia ședința în care se încearcă votul final.

Bacul profesional ar trebui să primească verdictul luni, 17 septembrie, în plenul Senatului, aceasta fiind a treia ședința în care se încearcă votul final. Astfel, elevii în an terminal vor putea opta între bacalaureatul normal și cel profesional chiar din anul școlar 2012-2013.  Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că examenul de maturitate de tip profesional va deveni realitate, chiar dacă votul în Senat va întârzia.

„Luni merg din nou în Senat pentru votul final. Dar chiar dacă se va întârzia la vot, vom da ordonanță de urgență pentru introducerea bacalaureatului profesional”, a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat că metodologia pentru bacalaureatul profesional va fi adoptată după ce legea va trece de Senat sau după ce Guvernul va adopta ordonanța de urgență.

Noțiunea de bacalaureat profesional a apărut prima dată în 2012, când fostul ministru interimar al Educației, Liviu Pop, a luat în calcul propunerea sindicatelor ca elevii să dea un examen diferențiat la terminarea liceului. Motivul? „Forma actuală nu mai este adaptată la situația din învățământ”. După rezultatele de la prima sesiune de bacalaureat din luna iulie, ideea schimbării examenului de bacalaureat a fost  preluată de actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care a fost nemulțumită de procentul de promovare de 44%.

Decizia privind schimbarea examenului de maturitate a fost luată la 1 septembrie, după cea de-a doua sesiune de bacalaureat când procentul de promovare a fost puțin peste 24%. Ecaterina Andronescu a prezentat în ședința de Guvern de la 1 septembrie o ordonanță prin care introducea Bac-ul profesional, iar în aceeiași zi a amânat și începerea anului școlar.

Ce spun parlamentarii despre bacalaureatul profesional

Ordonanța se află în prezent la Senat și va fi discutată de către parlamentari luni, pe 17, când începe noul an școlar. Parlamentarii contactați de gândul susțin că nu e nicio problemă cu adoptarea unui nou tip de examen chiar în ziua când începe anul școlar. 

Senatorul PDL Gheorghe David a declarat, contactat de gândul, că, în opinia lui, BAC-ul nu se modifică. „Bacalaureatul nu se modifică, el rămâne ca și până acum, doar se adaugă varianta profesională. Nu ar afecta, legal vorbind, pe cei care vor da examenul în iunie 2013″, a spus acesta, adăugând că, totuși, nu crede ca este o soluție tocmai bună. „Calitatea elevilor va fi afectată, ei se vor mulțumi cu mai puțin, nu-i va motiva să învețe mai mult, nu le va ridica ștacheta. Dar dă bine pe foaia angajatorului o diplomă în plus”, a mai spus David.

Senatorul PSD Petru FIlip a spus că în condițiile în care sistemul de învățământ este la pământ, orice modificare în bine, chiar dacă nu este perfectă, trebuie făcută cât mai repede posibil.

„Nu este o cea mai bună soluție, dar este mai bună decât ce avem acum. Realitatea o cere. O lege așa importantă trebuie dată repede, este o soluție care rezolvă o problemă temporară, dar care se vrea o rezolvare pe termen lung a unei realități”, a spus Filip, contactat de gândul.

Cu toate acestea, senatorul PSD a recunoscut că problema la sistemul educației din România nu este la modalitatea în care se dă examenul de bacalaureat, ci rădăcinile sunt mult mai adânci, tinerii nemaifiind motivați să învețe sau să muncească. „Vrem, nu vrem, trebuie să acceptăm că avem o problemă foarte gravă cu două generații de copii, care nu au reușit să promoveze bacalaureatul, întregul sistem de învățământ e bolnav. Cine e de vină? Ei? Profesorii? Sistemul? Problema nu e diploma pe care o obțin ei, că nu hârtia este importantă, ci cunoștințele. Acum e o situație critică pe care trebuie să o acceptăm, iar întreaga societate trebuie să-și revină”, a adăugat Petru FIlip.

În ce va consta bacalaureatul profesional

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educației și adoptate de comisia de învățământ din Senat, absolvenții de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în  2013  vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piața muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susține, pe lângă probele de competențe,  un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susținut de orice elev  din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susțin că întâi se va da examenul profesional și apoi examenul național, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.

Ministerul Educației estimează că, pentru anul școlar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La aceștia se adaugă cei peste 64.000 de candidați respinși la examenul de anul acesta.

Disciplina educația antreprenorială se predă în clasa a X-a, iar, după caz, poate să facă parte din modulul cu economia.  Elevii învață într-o  oră pe săptămână cum să-și construiască planul unei afaceri sau cum să-ți construiască o firmă.

Potrivit listei de manuale aprobate de ministerul Educației pentru anul școlar 2012-2012 profesorii pot alege să  predea  după patru manuale, editate de patru edituri.

 

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide