Anunțul ministrului Dușa despre baza militară americană de la Deveselu

Anunțul ministrului Dușa despre baza militară americană de la Deveselu
Publicat: 20/08/2014, 17:42
Actualizat: 28/09/2018, 12:11

Ministrul Mircea Dușa și vicepremierul Liviu Dragnea au mers, miercuri după-amiază, la Deveselu, unde au inspectat lucrările la baza militară, precum și stadiul investițiilor făcute în localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi miniștrii s-au întâlnit cu primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, cu președintele Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, dar și cu reprezentanți ai Congresului SUA.

Mircea Dușa a afirmat că lucrările la baza militară sunt „în grafic” și că partea română mai are de finalizat sistemul de iluminat și supraveghere.

„În baza militară în momentul de față se află o delegație a Congresului SUA care analizează stadiul lucrărilor din bază. Vizavi de graficul pe care noi l-am programat, lucrările se află în grafic. Partea română a executat anul acesta lucrări la împrejmuire și urmează să finalizăm și sistemul de iluminat și supraveghere, iar în locația respectivă, acolo unde și partea americană lucrează, stadiul lucrărilor este în grafic. Eu i-am informat pe reprezentanții Congresului astăzi (n.r. – miercuri) că vom găsi toată înțelegerea din partea Guvernului României astfel încât toate lucrările din acest obiectiv militar să fie finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât anul viitor baza să fie operațională”, a spus Dușa.

De asemenea, după verificarea lucrărilor de infrastructură făcute în localitate – la sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare, stația de epurare și drumuri de acces -, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că mai trebuie alocată suma de aproximativ 13 milioane de lei pentru aceste lucrări.

„Am fost întâi în bază, am văzut lucrările care se fac acolo, dar și lucrările pe care le finanțăm noi de la Ministerul Dezvoltării. Am avut o discuție cu domnul primar pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la cele trei proiecte importante din localitate, și anume sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare și stația de epurare. Precum și drumurile de acces. Mai este nevoie pentru sistemul de alimentare cu apă de un milion și jumătate de lei pe care-l va primi (n.r. – primarul), mai este nevoie la sistemul de canalizare și la stația de epurare de 3,3 milioane de lei, sumă pe care o va primi. Și la drumuri mai este nevoie de 8 milioane de lei și va primi în primă fază patru milioane de lei și apoi în funcție de ritmul în care va lucra constructorul vom analiza în partea a doua a lui septembrie acest lucru, dacă se vor finaliza lucrările pe toate drumurile”, a declarat Liviu Dragnea.

El a susținut că până la finalul lunii noiembrie stația de epurare, sistemul de canalizare și alimentare cu apă vor fi terminate.

Pe de altă parte, primarul din Deveselu a spus că, până în 15 mai 2015, școala și grădinița din localitate vor fi complet reabilitate, lucrările începând în primăvara acestui an.

În 2014, statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei de la Deveselu, iluminatul și pavilioanele în care vor fi cazați militarii români.

Compania americană KBR a anunțat, în iulie 2013, că a obținut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalațiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunță că va construi în România diverse instalații și infrastructura necesară susținerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistență, comunicații, securitate și utilități.

Lucrările includ construirea instalației de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare și transmisiuni, construirea zonei de locuit și crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Amplasamentul de la Deveselu va consta dintr-un sistem radar pentru dirijarea tirului și sistemul Aegis de comandă, control și comunicații aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conțin sisteme de interceptare SM-3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?