RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 214: Forţele israeliene anunţă că au controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 214: Forţele israeliene anunţă că au controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza
RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 218. America nu suspendă livrarea de arme către Israel / Sursa foto; Mediafax Foto
Publicat: 07/05/2024, 11:00
Actualizat: 07/05/2024, 14:26
14:26

China cere Israelului să înceteze să atace Rafah

China a cerut marţi Israelului „să înceteze să atace Rafah”, după ce armata israeliană a anunţat că a preluat controlul asupra zonei din Gaza a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, între Fâşia Gaza şi Israel, informează AFP.

„China (…) îndeamnă în mod ferm Israelul să ţină cont de numeroasele cereri ale comunităţii internaţionale, să înceteze să atace Rafah şi să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a evita o criză umanitară mai gravă în Fâşia Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Lin Jian, citat de Agerpres.

11:00

Forţele israeliene anunţă că au controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The Times of Israel.

Armata israeliană a confirmat că Brigada sa blindată 401 a capturat marţi dimineaţă partea dinspre Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah.

Punctul de trecere cu Egiptul este acum deconectat de drumul Salah a-Din din estul Rafah, care a fost capturat separat de Brigada Givati în ofensiva de peste noapte. În operaţiunea de peste noapte, aproximativ 20 de bărbaţi înarmaţi au fost ucişi, iar trupele au localizat trei puţuri de tunel „semnificative”, potrivit IDF (forţele armate israeliene – n.r.).

Tot în timpul ofensivei, o maşină încărcată cu explozibil care se îndrepta spre un tanc al IDF a fost lovită şi distrusă, potrivit armatei.

Până în prezent, niciun soldat israelian nu a fost rănit în operaţiune, relatează News.ro.

Trupele cercetează acum zona şi se pregătesc pentru misiuni suplimentare.

Între timp, peste 50 de locaţii Hamas din Rafah au fost lovite de aviaţie în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene.

09:27

Qatar trimite o delegaţie la Cairo pentru a asigura un armistiţiu, în timp ce Israelul continuă atacurile la Rafah

Qatar va trimite marţi o delegaţie la Cairo pentru a asigura un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat ministerul de externe al acestei ţări. Hamas a declarat luni că a acceptat o propunere egipteano-qatareză pentru un armistiţiu care să pună capăt războiului din Gaza, relatează France24.

O delegaţie din Qatar se va îndrepta marţi spre Cairo pentru a relua negocierile indirecte între Israel şi Hamas prin intermediul mediatorilor, a declarat ministerul de externe din Qatar la începutul zilei de marţi.

Biroul premierului israelian Binyamin Netanyahu a declarat că propunerea Hamas este „departe de cerinţele esenţiale ale Israelului”, dar că Israelul va trimite o echipă de negociatori în Egipt.

Israelul spune că Rafah este ultimul bastion al Hamas, dar Statele Unite se opun unei invazii la scară largă a oraşului de la graniţa cu Egiptul, cu excepţia cazului în care Israelul oferă un plan „credibil” pentru protejarea civililor din zonă

08:35

Atacurile aeriene israeliene au ucis mai multe persoane în Rafah, afirmă Apărarea Civilă Palestiniană

Mai mulţi palestinieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi din cauza multiplelor lovituri aeriene asupra oraşului Rafah, marţi dimineaţa devreme, ora locală, potrivit unui comunicat publicat de Apărarea Civilă Palestiniană, citat de CNN.

„Echipele de apărare civilă au reuşit să scoată un număr de martiri şi să transporte mai multe persoane rănite de sub dărâmăturile mai multor case care au fost bombardate de avioane de război israeliene în această noapte în diferite locuri din guvernoratul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza”, se arată în comunicatul apărării civile palestiniene, notează News.ro.

Împreună cu declaraţia, Apărarea Civilă a publicat fotografii care arată cel puţin două cadavre în saci mortuari.

Opt palestinieni au fost ucişi în două atacuri la Rafah, deşi intervalul de timp exact rămâne neclar, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de ştiri WAFA. Spitalul Kuwait din Rafah a declarat că a primit 11 morţi, potrivit unei postări pe contul său de Facebook în primele ore ale zilei de marţi, ora locală.

CNN a contactat Forţele de Apărare ale Israelului cu privire la loviturile de marţi dimineaţă din Rafah.

07:30

''Invadarea'' oraşului Rafah ar fi „intolerabilă”, insistă secretarul general al ONU

„Invadarea” oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ar fi „intolerabilă”, a insistat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îndemnând Israelul şi Hamas la un „efort suplimentar” pentru un armistiţiu, notează AFP.

„Am lansat astăzi un apel foarte ferm guvernul israelian şi liderilor Hamas să depună un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital”, a declarat el, repetând cuvintele purtătorului de său cuvânt din cursul zilei după ce Hamas a afirmat că a acceptat o propunere de armistiţiu.

„Este o oportunitate care nu poate fi ratată. Invadarea terestră a oraşului Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecinţelor sale umanitare devastatoare şi a impactului său destabilizator în regiune”, a insistat secretarul general în faţa presei, primindu-l pe preşedintele italian Sergio Mattarella, relatează Agerpres.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat luni seară că a acceptat o propunere de armistiţiu prezentată de mediatori, după începerea unei operaţiuni israeliene de evacuare a zeci de mii de persoane din Rafah, la marginea de sud a Fâşiei Gaza asediată.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că propunerea este „departe de cerinţele israeliene”, adăugând în acelaşi timp că ţara va trimite o delegaţie „la mediatori pentru a epuiza posibilităţile de a se ajunge la un acord” asupra unui armistiţiu.

După anunţul Hamas, armata israeliană a efectuat bombardamente intense în estul oraşului suprapopulat Rafah, de unde locuitorii au fost îndemnaţi să plece, potrivit AFP.

„Ordinele de evacuare de astăzi pentru estul oraşului Rafah vor creşte pur şi simplu suferinţa civililor. (…) O evacuare masivă de această amploare este imposibil de făcut în siguranţă”, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, Stéphane Dujarric.

UNICEF, la rândul său, s-a declarat alarmat de soarta a aproximativ 600.000 de copii înghesuiţi la Rafah, ameninţaţi cu o „nouă catastrofă iminentă”.

Aripa armată a Jihadului Islamic susţine că a lansat rachete din Fâşia Gaza asupra Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian a informat luni seară că a tras cu rachete din Fâşia Gaza în direcţia Israelului, pe fondul unor intense bombardamente israeliene asupra oraşului Rafah şi al aprobării de către Hamas a unui proiect de armistiţiu, transmite AFP.

„Am vizat cu baraje cu rachete (oraşul) Sderot, (kibutzul) Nir Am şi alte colonii” din zona Israelului situată în jurul Fâşiei Gaza, a indicat grupul armat palestinian într-un comunicat, citat de Agerpres.

Armata israeliană a indicat că s-au auzit sirenele în zonele din jurul Fâşiei Gaza. Niciun bilanţ nu a fost disponibil imediat.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Gabriela Lucuțar și soțul ei divorțează! Aceștia trebuie să împartă o avere de 2,7 milioane...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Top 10 cele mai atractive țări din lume pentru turism
×