ASF: Anul 2022, cel mai slab din istoria sistemului de pensii private

ASF: Anul 2022, cel mai slab din istoria sistemului de pensii private
Sursa: Shutterstock
Publicat: 12/12/2022, 21:46
Actualizat: 12/12/2022, 21:51
Administratorii de fonduri private de pensii (pilon II) au încasat aproape 3,3 miliarde de lei sub formă de comision, de la înființarea sistemului, în 2008, până la finalul lui 2021. O estimare moderată arată că, la finalul acestui an, totalul comisioanelor s-ar putea apropia de o treime din câștigul net raportat până acum. Câștigurile administratorilor au fost recent tăiate printr-o Ordonanță de Urgență concepută la nivelul ASF. 

Anul 2022 va fi cu siguranță cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, din perspectiva randamentelor, cele mai optimiste scenarii mizând pe închiderea anului la un nivel similar cu cel din decembrie 2021, ceea ce ar însemna, real, o pierdere echivalentă cu inflația din ultimul an, adică peste 16%.

Conform datelor ASF, la finalul lui septembrie 2022, activul mediu net al unui participant se situa la 11.362 de lei, față de 11.434 cât era la finalul lui decembrie 2021, însă totuși în creștere față de iunie 2022, când ajunsese la doar 11.235 de lei.

În punctul de minim, participanții la sistem ajunseseră să piardă apoape 10% din valoarea conturilor, comparativ cu nivelul din 2021. Pentru cei care au ieșit la pensie în acele momente, pierderea de 10% a fost una reală, în timp ce ceilalți așteaptă revirimentul.

Conform calculelor făcute chiar de administratori, în aproape 14 ani de existență a sistemului(din 2008 până la finalul lunii septembrie 2022), românii au contribuit în total cu 76,2 miliarde de lei, în timp ce randamentul obținut de administratori din plasamente a fost de sub 12,6 miliarde de lei.  Față de momentul de maxim al sistemului, înregistrat în vara-toamna lui 2021, plusul din randamente a scăzut masiv, de la peste 22 de miliarde de lei. În acest context, arată calculele noastre, ponderea comisioanelor încasate în câștigul net dein investiții se apropie de o treime.

ASF: Peste un sfert din tot câștigul fondurilor de pensii s-a dus în comisioane

Chiar mergând pe scenariul absurd în care nu s-au încasat comisioane în 2022, cele aproape 3,3 miliarde de lei încasate până la finalul lui 2021 ar însemna peste un sfert din câștigul net, mai precis 25,6%.

Anul 2021 a fost cel  mai bun din perspectiva comisioanelor încasate de administratori. ASF aduce legea la zi, elimină “pomana” și stimulează performanța administratorilor, scrie capital.ro.

Într-un scenariu realist, administratorii au încasat până la finalul lui septembrie 2022, în jur de 250-300 de milioane de lei. Aceasta înseamnă că, până la 31 septembrie 2022, cei șapte administratori au adunat aproximativ 3,6 miliarde de lei din comisioane. Raportată la câștigul net, aceasta înseamnă că s-a încasat  până la 30% sub formă de comision.

De altfel, din acest punct de vedere anul 2021 a fost cel mai bun pentru administratori. Datele ASF arată că administratorii au dus acasă circa 577 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de 2019, cel mai prost an pentru administratori din perioada recentă.

Câștigul celor șapte administratori de pensii era format din două comisioane, unul aplicat pe contribuție și unul pe activul net.

Acesta este contextul în care ASF a intervenit asupra comisioanelor printr-o OUG adoptată recent de Guvern. În primul rând a fost eliminat comisionul aplicat direct pe contribuție.  Sistemul a ajuns deja la jumătatea unui ciclu de viață, având active de peste 88 de miliarde de lei venite din contribuția a peste 7,9 milioane de oameni, motiv pentru care nu se mai pune problema stimulării veniturilor administratorilor. Sensul comisionului pe contribuție a fost tocmai stimularea administratorilor cât timp portofoliile au fost mici și, prin urmare, și comisionul pe active era insuficient.

În al doilea rând, ASF reduce de la 0,5% la 0,2% comisionul aplicat pe activul net. Și această măsură își are explicație în creșterea substanțială a portofoliilor, în ultimul an mai ales ca urmare a creșterii contribuțiilor, nu a majorării câștigului net din plasamente.

În al treilea rând, ASF încearcă să stimuleze performanța introducând un nou tip de comision, aplicat tot pe activ, dar diferențiat în funcție de randamente. Acesta va funcționa după cum urmează: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”