Aveam trimisul meu în diverse cabinete, inclusiv LA BĂSESCU. Sorin Ovidiu Vîntu, noi dezvăluiri DIN ÎNCHISOARE

Aveam trimisul meu în diverse cabinete, inclusiv LA BĂSESCU. Sorin Ovidiu Vîntu, noi dezvăluiri DIN ÎNCHISOARE
Publicat: 21/11/2018, 16:19

Fostul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care execută la Penitenciarul Rahova 10 ani de închisoare în urma condamnărilor definitive în dosarele Petromservice și FNI, a fost audiat ca martor, miercuri, prin videoconferință, în dosarul în care este judecat pe fond Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR și fost președinte al Camerei Deputaților.

Sorin Ovidiu Vîntu și-a nuanțat declarația dată la urmărirea penală împotriva lui Bogdan Olteanu, acuzându-i pe procurori că ar fi deformat ceea ce a susținut în data de 28 iunie 2016, iar avocata lui de la acea vreme a pus titlul „denunț” pe respectivul document.

Vîntu a recunoscut că, din dispoziția lui, 2.000.000 de euro au plecat către Bogdan Olteanu și PNL în 2008 și că intermediarul care a dat banii era, la acea vreme, trimisullui în mai multe cabinete, omul de afaceri pronunțând numele lui Traian Băsescu.

„În 1997, m-am îndrăgostit definitiv de Deltă, de la prima vedere, însă am fost oripilat de munții de gunoaie care pluteau pe apele Dunării – PET-uri, cutii de bere – care erau aruncate de la Hotelul Lebăda. Am cumpărat firma care deținea toate hotelurile din Deltă și într-o săptămână le-am închis pe toate”, și-a început relatarea Sorin Ovidiu Vîntu.

Fostul om de afaceri susține că este „total falsă” afirmația procurorilor potrivit căreia el ar fi avut interese de afaceri în zonă. Sorin Ovidiu Vîntu pretinde că demersurile lui au fost unele „de protejare și apărare a acelei zone”.

„M-am decis să finanțez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere, pentru a obține sprijin în această luptă. Numirea guvernatorului Deltei era un prim pas în acest sens. Afirmația procurorului din cadrul discuției cu mine (n.r. – de la urmărirea penală), conform căreia mi-am pus guvernator în Deltă să semneze tot felul de autorizații pentru dezvoltarea afacerilor mele în Deltă este în mod grosolan falsă! (…) Presupunând, totuși, că aș fi avut nevoie de o autorizație emisă de guvernatorul Deltei, era mult mai simplu să o cumpăr cu 10.000-15.000 de dolari, decât să finanțez cu milioane o campanie electorală”, a declarat Vîntu.

Fostul om de afaceri a susținut că Bogdan Olteanu acceptase în 2008 să îl sprijine în demersurile sale ecologice, dar neputând să o facă de unul singur, trebuia să se asigure că are sprijinul întregului partid. Acesta este motivul pentru care spune Sorin Ovidiu Vîntu că ar fi plătit 2 milioane de eurocătre Bogdan Olteanu, despre care a susținut că, în ceea ce îl privește, „era interfața PNL„.

Banii, susține Vîntu, ar fi fost plătiți printr-un intermediar, Ion Eftime, care îi avea de la „trezorierul” omului de afaceri, pe nume Ovidiu Țurcanu.

„Țurcanu i-a dat banii lui Eftime și el s-a ocupat mai departe”, a spus Vîntu, susținând că nu știe din conturile cărei firme proveneau banii.

Procurorul de ședință al DNA l-a întrebat pe Sorin Ovidiu Vîntu dacă își menține declarația din 2016, când a susținut că suma a fost remisă lui Bogdan Olteanu.

– Întrebările organului de urmărire penală au fost tendențioase și au denaturat adevărul. Banii nu erau pentru numirea lui Liviu Mihaiu, banii erau pentru sprijinul politic al PNL în lupta pe care eu o duceam împotriva braconierilor, luptă în care Liviu Mihaiu era un prim pas, a precizat Vîntu.

– Dacă a fost informat de Eftime că a fost remisă suma către Olteanu Bogdan, a întrebat avocatul fostului viceguvernator BNR.

– El (n.r. – Ion Eftime) mi-a spus că și-a făcut treaba. Nu discutam detalii de-astea, a răspuns Vîntu.

– În ce măsură Ion Eftime întreținea relații de aceeași natură (n.r. – adică de intermediar al lui Vîntu) cu alte persoane? Băsescu, Blaga, Geoană?, a întrebat Flavia Teodosiu, avocatul lui Bogdan Olteanu.

– Și dacă discuta cu alții, ce? Da, domnul Eftime era trimisul meu în diverse cabinete, de la Băsescu la… mai știu eu cine dracu”! a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

– Ați spus că domnul Eftime e un mare mincinos. Mențineți?, l-a întrebat avocatul pe Vîntu, moment în care omul de afaceri a răspuns că după ce „necazurile” lui au început, cel în cauză „a mințit în foarte multe ocazii”.

– Deci e posibil ca Eftime să vă fi mințit și în privința banilor dați lui Bogdan Olteanu, i-a întors replica avocata.

– Evident că da!, a fost răspunsul lui Vîntu.

În 2016, Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenții la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

„Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, transmite DNA.La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv și serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explică DNA.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism.citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase