Biserica „Sfântul Mihail” din Cluj, printre cele mai vechi lăcașuri gotice, va fi restaurată cu 11-12 milioane de euro

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, printre cele mai vechi lăcașuri gotice, va fi restaurată cu 11-12 milioane de euro
Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca, unul din cele mai vechi lăcașuri de cult gotice din Transilvania, va fi restaurată după un proiect minuțios, care va ajuta și la o mai bună înțelegere a istoriei monumentului, costurile fiind estimate la 11-12 milioane de euro.
Publicat: 20/07/2013, 15:43
Actualizat: 20/07/2013, 15:43

Biserica romano-catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, unul din cele mai vechi lăcașuri de cult gotice din Transilvania, va fi restaurată după un proiect minuțios, care va ajuta și la o mai bună înțelegere a istoriei monumentului, costurile fiind estimate la 11-12 milioane de euro.

Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, una din cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, aflată într-o stare avansată de degradare, iar costurile lucrărilor sunt estimate la 11-12 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ultima restaurare a avut loc la sfârșitul anilor ’50

Profesorul MezÅ‘s Tamás, de la Universitatea Tehnică din Budapesta, șef al proiectului de restaurare, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că, dacă s-ar asigura finanțarea continuă, restaurarea ar putea fi finalizată în trei ani și jumătate, patru ani.

„Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice «Sfântul Mihail» din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, construită în secolul al XIV-lea. Este necesar și de actualitate să fie pregătit monumentul pentru o restaurare de ansamblu. Ultima oară, biserica a fost restaurată la sfârșitul anilor ’50, când a fost înlocuită bolta din cor. Cei aproape 60 de ani care au trecut de atunci și starea suprafețelor de piatră susțin oportunitatea intervenției. Înainte de începerea proiectării am estimat valoarea lucrărilor necesare de restaurare la 8-9 milioane de euro. În urma cercetărilor, cunoscând starea actuală a clădirii, estimăm că această sumă poate să atingă 11-12 milioane de euro. Dacă suma necesară pentru lucrările de restaurare poate fi asigurată apelând la o singură procedură de finanțare, adică finanțarea de-a lungul lucrărilor ar fi continuă, restaurarea poate fi finalizată, de la data începerii ei, în 3,5 – 4 ani”, a spus MezÅ‘s.

Potrivit acestuia, proiectul de restaurare nu vizează o intervenție țintită, cu un singur scop, ci urmărește restaurarea întregii biserici, în ansamblu – interior, exterior, corpul bisericii, turnul și grădina din jur.

„Proiectarea restaurării se face începând cu soluționarea problemelor de umiditate ridicată a zidurilor, până la solidificarea, conservarea și hidrofobizarea suprafețelor de piatră, relevarea și soluționarea problemelor structurale. Ne ocupăm, la fel, și cu reabilitarea acoperișului. Înainte de realizarea proiectului de restaurare, efectuăm și cercetări care ne ajută la o înțelegere mai aprofundată a istoriei construirii bisericii, dar nu sunt așteptate cercetări arheologice extinse cu această ocazie”, a subliniat MezÅ‘s Tamás.

Finanțarea restaurării ar putea fi asigurată din fonduri europene

Profesorul a afirmat că nu se așteaptă la apariția unor probleme structurale majore în cadrul restaurării, mai puțin cele legate de „consolidarea” din anii ’50 a bolții corului bisericii, și a apreciat că vor avea loc, în rest, intervenții de specialitate uzuale, dar „costisitoare și de durată”, datorită importanței și stării avansate de degradare a bisericii gotice.

„Apelând la procedurile cunoscute din repertoriul profesional de specialitate al protecției patrimoniului, clădirea poate fi restaurată. Pentru finanțarea lucrărilor ar fi posibil de obținut sprijinul UE, care asumă conservarea patrimoniului arhitectural european asigurând fondurile necesare, împreună cu o parte proprie de 10-15 la sută, provenind din diverse surse, pentru că este interesul tuturor celor cărora le aparține acest monument. Mă refer la biserică, la orașul și județul Cluj, la cele două state, România și Ungaria, dar și la guvernele României și Ungariei”, a spus șeful proiectului de restaurare.

MezÅ‘s Tamás a subliniat că Biserica „Sfântul Mihail” este o realizare importantă a arhitecturii medievale europene, provenind aproape din partea periferică a teritoriului de răspândire al stilului arhitecturii gotice.

„În rândul transformării bisericilor urbane parohiale în biserici de tip hală, Biserica «Sfântul Mihail», biserica parohială din Sebeș și Biserica «Mátyás» cu hramul Adormirii Maicii Domnului, din Budapesta, au fost realizate în aceeași perioadă în cadrul unui program important. Relațiile între el,e din punct de vedere stilistic, pot fi asociate cu activitatea familiei Parler, originare din Nürnberg, respectiv pot fi asociate cu unele construcții benedictine din Austria. După anul 1420, participarea unui meșter constructor originar din Kassa (KoÅ¡ice), Slovacia, este probabilă la faza finală de construire a Bisericii «Sfântul Mihail». În acest fel este evident că lucrările de construire a bisericii parohiale din Cluj pot fi puse în legătură nu doar cu construcțiile regale din Ungaria, prin activitatea familiei Parler, dar și prin influențele internaționale benedictine și o situează în elita arhitecturii europene gotice de secol al XV-lea”, a explicat MezÅ‘s.

Proiectul de restaurare va fi gata la sfârșitul acestui an

Arhitectul Orbán György, co-proiectant al restaurării Bisericii „Sfântul Mihail”, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că după partea de relevare de arhitectură, urmează cercetările de specialitate, cele bazate pe științele naturii și cele istorice.

„Pentru cercetare, se folosesc aparate speciale, cum ar fi un radar cu ajutorul căruia se detectează cavourile și pivnițele din subsolul lăcașului de cult, respectiv eventualele fundații și ziduri acoperite de actuala pardoseală, cu proveniență din perioadele mai vechi de construire a bisericii. Pe baza evaluării pietrelor, calitatea și starea lor arată că se află într-o stare avansată de degradare. Până acum am identificat șase tipuri de pietre folosite, depinde din ce carieră au provenit și în ce perioadă a fost exploatată cariera respectivă. După colectarea probelor și analizele de laborator vom stabili ce degradări există, fizico-chimice și biologice, se face harta degradărilor și facem propuneri de solidificare, reparare și protejare a pietrelor”, a explicat el.

Arhitectul a adăugat că se vor face cercetări și privind picturile murale din diferite perioade.

„De asemenea, vom efectua cercetări să vedem ce picturi murale mai există sub straturile istorice de tencuială, perioadele din care provin, în condițiile în care biserica are o perioadă lungă de la construire și având în vedere că a aparținut timp de 171 de ani luteranilor, calviniștilor și unitarienilor, mai puțin între 1603-1605 când slujbele religioase au fost oficiate de iezuiți. Începând din 1545 până în 1716, a aparținut cultelor protestante care, din motive doctrinare, au înlăturat sculpturile medievale și picturile murale prin tencuire sau șlefuire. Aceste cercetări, completate cu cele în arhive, vor ajuta să înțelegem mai aprofundat istoria construirii bisericii, fapt esențial în proiectarea restaurării”, a arătat Orbán.

Proiectarea restaurării va fi gata la sfârșitul acestui an, iar lucrările de restaurare propriu-zise ar putea începe în a doua parte a anului 2014. Specialiștii din Ungaria vor supraveghea și execuția lucrărilor de restaurare.

Biserica „Sfântul Mihail”, monument istoric, a fost construită în două etape, prima între 1316-1390 și a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenții în epoca barocă și renascentistă.

De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate