Câți români lucrează în Ucraina. Cifrele sunt oficiale

Câți români lucrează în Ucraina. Cifrele sunt oficiale
Publicat: 03/08/2015, 19:12

Întâlnirea de la Suceava între reprezentanți din Ucraina și România în domeniul ocupării forței de muncă a fost făcută la solicitarea președintelui Serviciului de Stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kașuba, care a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înființarea unui Oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forței de muncă și realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană pentru facilitarea ocupării forței de muncă și măsuri de reconversie profesională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kașuba a spus că Ucraina trece printr-o situație complicată, având o perioadă dificilă, în care un rol important începe să îl aibă pregătirea profesională pentru recalificarea forței de muncă, cerând sprijinul partenerilor român în ceea ce privește realizarea programului național de ocupare a forței de muncă.

Totodată, el a spus că Serviciul de stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina ar urma să se transforme în Agenție Națională,și în acest domeniu fiind benefică experiența României.

„Suntem foarte interesați de practica din România, de analiza și prognoza ocupării forței de muncă, de mecanismele prin care oamenii de afaceri sunt încurajați să angajeze șomeri”, a mai declarat Kașuba.

El a subliniat că drumul Ucrainei este spre Europa și că experiența României în perioada integrării în UE trebuie folosită de partea ucraineană și a precizat că Ucraina a semnat deja un protocol cu Germania pentru cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă.

Kașuba a explicat că dorește ca Ucraina să semneze cu România un parteneriat prin care cele două părți devin parteneri prioritari privind colaborarea în domeniul ocupării forței de muncă, dar totodată să fie deschis un Oficiu comun România-Ucraina prin care să fie derulate proiecte comune și să fie promovate proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană în domeniul schimburilor de locuri de muncă și de oferte de muncă în nordul și sudul Bucovinei.

El a prezentat date oficiale potrivit cărora Ucraina a dat posibilitatea unui număr de 23 de români să lucreze în Ucraina, dar că nu este înregistrat, oficial, nici un cetățean ucrainean care să lucreze în România din cei 78.000 de ucraineni care lucrează în țări ale Uniunii Europene.

Kașuba a spus că nu crede că este adevărat că niciun ucrainean nu lucrează în România, dar că acestea sunt datele oficiale, menționând că una din țintele programului de reformă ucrainean în domeniul forței de muncă este să răspundă și de încadrarea cetățenilor ucraineni în spațiul european.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, prezent la această întâlnire din partea Guvernului României, l-a întrebat pe Kașuba dacă între cei 23 de români care lucrează oficial în Ucraina este înscris și Mircea Lucescu.

El a fost completat de directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, care a declarat că a primit deja o solicitare din partea unui sucevean care dorește să angajeze bucătari ucraineni cu salarii motivante.

Ministrul Liviu Pop a declarat că faptul că partea română a răspuns rapid solicitării părții ucrainene pentru o întâlnire comună dovedește deschiderea României față de Ucraina și a arătat că un protocol între România și Ucraina, în domeniul ocupării forței de muncă, ar putea fi semnat cât de curând după ce între ANOFM și serviciul similar din Ucraina vor fi discutate aspectele juridice și tehnice.

În ceea ce privește înființarea unui oficiu comun româno-ucrainean, Liviu Pop a spus că nu vede niciun impediment să fie înființat la Suceava, având în vedere profesionalismul AJOFM Suceava.

El a arătat că România are expertiză în acest domeniu al ocupării forței de muncă și că cele trei solicitări ale părții ucrainene pot fi atinse.

„Prima întâlnire are loc la mijloc, la Suceava, nici la București, nici la Kiev”, a spus Pop, care a menționat că după ce ANOFM și serviciul similar ucrainean vor stabili condițiile, se va semna, la București sau Kiev, protocolul de colaborare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Asociația de proprietari e obligată să notifice. Fiecare proprietar de apartament trebuie să plătească
Traian Băsescu, în spatele jocurilor de culise care ar putea arunca alegerile prezidențiale în aer!
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Microplasticele au fost găsite în țesutul nazal uman, la baza creierului