Ce trebuie să facă angajatorii care își bagă angajații în șomaj tehnic. Ce soluții au firmele

Ce trebuie să facă angajatorii care își bagă angajații în șomaj tehnic. Ce soluții au firmele
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Publicat: 31/03/2020, 09:24

Guvernul PNL a luat noi măsuri care să-i sprijine pe antreprenori în vremurile grele generate de criza de coronavirus. Șomajul tehnic achitat de stat reprezintă o soluție de moment, dar măcar există și poate fi folosită rapid.

Pe lângă angajații companiilor și firmelor care au fost afectate de criza de Covid-19, au fost incluși în schemă și cei cu venituri din PFA, drepturi de autor etc, informează Digi24.ro.

Șomaj tehnic, plata în termen de 15 zile de la depunerea documentelor. Unde se depune dosarul

În primele zile ale lui aprilie se vor depune documentele pentru plata șomajului tehnic. Procedura presupune o declarație pe proprie răspundere a angajatorului, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă inviduale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către firme. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să-și plătească angajații!

Pentru persoanele cu CIM angajatorul depune documentele la ANOFM, iar pentru cei care nu au contracte de muncă, documentele se depun individual la structurile teritoriale ale APIS, tot din cadrul Ministerului Muncii. Dacă ești angajat, vei cere angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM. Dacă nu ești angajat și desfășori o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității, trebuie să depui individual solicitarea către APIS.

PNL a eliminat prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie – februarie. Totodată, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților. Plata nu este condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență.

O nouă categorie de beneficiari

Guvernul Orban a adăugat o nouă categorie de beneficiari ai șomajului tehnic și care include toate formele de prestații economice, în baza unor autorizații de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală și alte forme de derulare a activității.

Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice, se acordă o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie. De asemenea, Guvernul a inclus și o prevedere specială pentru persoanele care desfășoară activități și câștigă venituri exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență.

În situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile cu salariații lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii