Cine sunt cei doi inculpați din dosarul Dragnea care au recunoscut că au fraudat referendumul

Cine sunt cei doi inculpați din dosarul Dragnea care au recunoscut că au fraudat referendumul
Publicat: 10/01/2014, 19:57

Un membru al Partidului Conservator și unul al Partidului Național Liberal inculpați alături de Liviu Dragnea în dosarul fraudării referendumului din 2012 și-au recunoscut în fața instanței vinovăția. Cei doi au recunoscut că au comis faptele de care îi acuză procurorii DNA, mai precis că au fraudat voturi la referendumul din 2012. DNA spune că operațiunea de fraudare electorală a fost condusă direct de Liviu Dragnea. Cristina Preduț și Marius-Marinel Preduț, cei care au recunoscut faptele, au povestit în detaliu operațiunea coordonată de Liviu Dragnea. Declarațiile celor doi în fața instanței vor fi esențiale pentru că ar putea fi utlizate de DNA pentru a-și întări acuzațiile la adresa premierului.

După începerea ședinței, în dosarul lui Dragnea, judecătorii i-au întrebat pe toți inculpații din dosar dacă doresc să fie judecați în procedură accelerată, asta însemnând că își recunosc vinovăția și, potrivit legii, li se micșorează limitele pedepsei. Dintre toți inculpații din dosar, doi – Preduț Marian și Preduț Cristina – au anunțat instanța, prin intermediul avocaților, că își recunosc vinovăția. În cazul lor, instanța va emite o sentință într-un timp foarte scurt. Practic, cei doi au recunoscut că au fraudat votul la referendumul din 2012.

În 2012, Simona-Cristina Preduț și Marius-Marinel Preduț erau membri ai biroului electoral ai secției de votare 105 din orașul Piatra Olt, județul Olt. Simona-Cristina Preduț era reprezentanta PNL în secția de votare, iar Marius-Marinel Preduț reprezentantul Partidului Conservator.

În dosarul lui Dragnea, cei doi au fost încadrați de procurori la categoria învinuiți, făptuitori. Simona și Marius Preduț au fost acuzați pentru „falsificarea listei electorale – urnă mobilă, prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urnă mobilă a unui număr de 8 (opt) voturi corespunzător semnăturilor falsificate”

Cei doi au recunosct aceste infracțiuni încă din faza cercetărilor penale. Cei doi au povestit procurorilor pe larg cum s-a realizat procedura de fraudare a votului despre care anchetatorii susțin că au participat la o ședință USL, unde le-a fost explicat modul în care vor acționa în ziua referendumului. În fața procurorilor au relatat cum a decurs operațiunea de fraudare. Redăm mai jos pasajul relevant din rechizitoriu:

  • În dimineața zilei referendumului, înv. Diță Constantin a fost prezent lasecția de votare, iar după ce președinta comisiei, înv. Baba Constantina, i-a anunțat pe Preduț Marius-Marinel și Preduț Simona-Cristina că se vor deplasa cu urna mobilă, înv. Diță Constantin le-a cerut acestora să înscrie pe lista suplimentară – urnă mobilă și alte persoane, despre care știau că sunt plecate la muncă, în străinătate, și să contrafacă apoi semnăturile acestora. Concomitent, înv. Preduț Marius a primit de la înv. Diță Costinel o listă cu persoane și datele de identitate ale acestora, despre care se știa sigur că sunt plecate din localitate și/sau din țară în ziua respectivă. De asemenea, înv. Diță Constantin le-a cerut celorlalți doi învinuiți să contrafacă material semnăturile persoanelor înscrise pe lista suplimentară – urnă mobilă pe care nu le vor găsi la domiciliu cu ocazia deplasării.
  • Ulterior acestui moment, înv. Baba Constantina – președinta biroului electoral al secției de votare, le-a înmânat celor doi membri ai comisiei, lista suplimentară – urnă mobilă, având completate de cătrea aceasta personal numele și datele personale ale alegătorilor ce urmau să voteze în această modalitate.
  • Preduț Marius-Marinel și Preduț Simona-Cristina s-au deplasat pe teren folosind autoturismul lui Preduț Marius-Marinel, fiind însoțiți și de un jandarm. Cei doi învinuiți s-au deplasat inițial la persoanele înscrise pe lista de urnă mobilă, pe care le-au găsit acasă și care și-au exprimat în mod normal votul prin urna mobilă, iar ulterior, pe parcursul traseului, cu mare discreție, în mașină, înv. Preduț Simona-Cristina a completat pe lista suplimentară – urnă mobilă, datele personale (nume, CNP, serie și număr act de identitate, etc.) ale cetățenilor ce figurau pe lista ce le-a fost înmânată de înv. Diță Constantin, iar înv. Preduț Marius-Marinel a executat semnături în mod fantezist, în dreptul rubricilor respective.
  • În tot acest timp, jandarmul însoțitor stătea pe bancheta din spate a autoturismului, însă, din cauza faptului că cei doi învinuiți ocupau locurile din față și își desfășurau activitatea infracțională de o manieră discretă, fără a discuta, jandarmul nu a putut percepe ceea ce se întâmpla, de fapt.
  • În mod corespunzător, au fost introduse în urna mobilă numărul corespunzător de buletine de vot, echivalent numărului de semnăturicontrafăcute. SURSA: Rechizitoriul dosarului în care este judecat Liviu Dragnea

Ce efect are recunoașterea vinovăției asupra lui Dragnea

Faptul că doi dintre inculpații din dosar și-au recunoscut vinovăția nu înseamnă că Liviu Dragnea va fi condamnat automat în acest dosar. În schimb, situația dosarului său s-a modificat de la ultimul termen. Dacă la ultimul termen avocații au cerut restituirea dosarului la DNA, cerere care dacă ar fi fost aprobată însemna că procesul este „suspendat” o bună bucată de timp acum după ce instanța a respins solicitarea dosarul a intrat în faza de audieri.

Important este ce vor spune cei doi în fața instanței. Spre exemplu cei doi ar putea decla că au fraudat voturile la ordinele directe ale lui Liviu Dragnea. Acest aspect ar fi în defavoarea vicepremierului pentru că ar fi utilizată de DNA ca probă în acuzare.

Cei doi care și-au recunoscut vinovăția vor fi judecați pe 24 ianuarie după acest termen ei ar putea primi și verdictul. Pentru că și-au recunoscut faptele cei doi inculpați vor beneficia de reducerea limitelor pedepsei. Nu vor fi achitați dar nu vor putea fi condamnați la maximul prevăzut de lege.

Ce conține dosarul Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în dosarul „Referendumul”. El este acuzat că, în timpul referendumului din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, a creat și coordonat un sistem integrat de fraudare a voturilor.În rechizitoriul dosarului prin care Liviu Dragnea fost trimis în judecată, procurorii spun că au dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpșunarilor, voturi pe numele morților, fraude cu urna mobilă și mituirea pedeliștilor din secțiile de votare.

Potrivit procurorilor, coloana vertebrală a operațiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft și un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectați la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.

Potrivit rechizitoriului, acești utilizatori transmiteau două informații către serverele care centralizau datele: o informație este prezența la urne, iar o a doua informație este numărul de voturi DA și NU exprimate în secțiile de votare. Nu toți cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA și NU din fiecare secție de votare. În sistem au fost înregistrate peste 4.000 de mesaje care conțineau date legate de voturile pentru și împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Prin acest sistem informatic Liviu Dragnea a transmis mesaje către președinții de secție și către președinții filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar că el era cel care compunea mesajele și aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: „Pentru fiecare secție se va face o listă a cetățenilor care nu au venit la vot. Dați-o membrilor PSD și PNL să meargă la ei acasă și să-i aducă să voteze”. Citește aici comunicările trimise de Dragnea prin sistemul său electronic.

„A încălcat confidențialitatea votului”

Procurorii DNA susțin că acțiunile lui Dragnea contravin legilor în vigoare. „Folosirea reprezentanților USL din cadrul secțiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu își exercite dreptul de vot și a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiștii de partid în scopuri electorale reprezintă o încălcare a dispozițiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum și a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidențialitatea votului”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA mai spun și că ” folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetățenii să iasă la vot (comunicările de la 18:49:12 și 18:50:51), prin folosirea imnului României și a unui mesaj mobilizator, reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale”. Potrivit listei de comunicări trimise de Dragnea prin sistem, unul dintre mesaje era următorul: „Liviu Dragnea: Ieșiți cu caravanele și îndemnați cetățenii să iasă la vot. Difuzați alternativ > cu mesajul pe care îl veți primi imediat!” În opinia procurorilor, acest mesaj reprezintă propagandă electorală în ziua votului.

Procurorii DNA susțin că Dragnea este vinovat pentru că , „în calitate de secretar general al PSD, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29.07.2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală necuvenite pentru alianța politică U.S.L. (îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (cu modificările și completările ulterioare).”

În argumentarea deciziei de a-l trimite în judecată, procurorii DNA au invocat sentința din dosarul Trofeul Calității prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare. Și Năstase a fost trimis în judecată pe baza aceleiași invinuiri, folosirea influenței de lider politic. „Comunicările transmise în diferite forme de învinuit persoanelor aflate în subordinea sa în ierarhia de partid cu privire la conduita pe care urmau să o adopte pe parcursul procesului electoral, precum și organizarea și coordonarea mecanismului descris anterior reprezintă acte de folosire a autorității și a influenței cu scopul de obține prin mijloace nelegale creșterea prezenței la vot și, implicit, validarea referendumului pentru demiterea președintelui, de natură să aducă un beneficiu politic Uniunii Social Liberale. Așa cum am mai arătat, persoanele cărora le erau adresate aceste mesaje se aflau în sfera de influență politică a învinuitului, împrejurare care rezultă fără nici un dubiu examinând poziția acestora în ierarhia de partid, dar și tonul imperativ al comunicării”, se arată în dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?