Cioloș: ANAF trebuie să se bazeze pe oameni care își fac treaba cinstit, fără să abuzeze

Cioloș: ANAF trebuie să se bazeze pe oameni care își fac treaba cinstit, fără să abuzeze
Publicat: 29/03/2016, 17:57

Prim-ministrul a făcut aceste afirmații, marți, în cuvântarea susținută la prezentarea raportului anual al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Ați cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteți încă în acest proces de restructurare și de modernizare și deja în ultima vreme ați demonstrat că, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveți la dispoziție, cu competență și cu onestitate vă puteți face treaba. E un proces de reformă care trebuie să continue, și acesta a fost mesajul pe care l-am transmis și domnului președinte, că această reformare a ANAF trebuie să se clădească pe acei piloni, pe acei oameni din structură care înțeleg să-și facă treaba în mod cinstit, onest, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o au, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând o instituție a statului, trebuie să fie în măsură să ia decizii și să tranșeze”, a afirmat Dacian Cioloș.

Șeful Executivului a subliniat faptul că ANAF trebuie să fie totodată și un partener al mediului de afaceri.

„ANAF-ul trebuie să fie și un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul și bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic își face treaba, și asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toți, cei care lucrăm în funcția publică, o facem folosind banii contribuabililor. Asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii contribuabilor într-un mod cât mai eficient, dar trebuie să învățăm din ce în mai mult să fim transparenți și în modul în care colectăm banii contribuabililor, și în modul în care îi cheltuim. Și, din acest punct de vedere, ANAF-ul joacă un rol central, pentru că sunteți în prima linie în contact cu contribuabilii, atunci când colectați aceste taxe, impozite, care sunt obligații ale celor care își desfășoară activitatea economică în România, obligații nu față de o persoană sau alta, ci obligații față de stat și față de societate”, le-a spus șeful Executivului celor prezenți la raportul anual al ANAF.

El a adăugat că ANAF are toate atuurile să poată să fie considerat unul din promotorii unei administrații publice românești moderne și eficiente.

„Și noi, toți cei care lucrăm în administrația publică, avem obligații față de stat, față de societate, față de contribuabil, să spunem și în ce fel colectăm aceste taxe și în ce fel le utilizăm. Deci, din acest punct de vedere, tot acest proces în care vă aflați de predictibilitate a modului în care vă faceți treaba pentru ca cei care plătesc taxe să înțeleagă modul în care acest lucru se întâmplă într-un mod cât mai clar, de predictibilitate, de transparență a modului în care vă desfășurați activitatea, de simplificare birocratică, toate acestea sunt elemente ale reformei în cadrul ANAF, care trebuie să continue. Și veți avea din acest punct de vedere tot sprijinul Guvernului”, le-a spus premierul lucrătorilor ANAF prezenți în sală.

El și-a arătat mulțumirea față de procesul de modernizare a activității ANAF care, în opinia sa, are efecte pozitive.

„Procesul de modernizare arată deja rezultate nu doar legat de modul în care mediul economic percepe ANAF, chiar dacă aici mai sunt încă anumite lucruri care pot fi îmbunătățite, dar comportamentul dvs, fermitatea și claritatea, atunci când trebuie să aplicați legea, sunt lucruri care vor duce la creșterea încrederii cetățenilor în activitatea dvs. Pe de altă parte, tot acest proces de transparentizare, de obiectivare a activității dvs prin informatizare va duce nu doar la reducerea costurilor activității administrative pe care o desfășurați, dar va duce mai ales la creșterea gradului de încredere. Și am semnale din acest punct de vedere clare din mediul economic că faptul de a continua pe această cale a informatizării va duce la predictibilitate în ceea ce faceți și, cu siguranță, va duce și la creșterea eficienței activității dvs. Cred că este important să înțeleagă toată lumea că ANAF nu este un organ represiv, ci este un partener și trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acționează pe baza unor reguli foarte clare, reguli care sunt stabilite de legiuitor”, le-a spus Cioloș celor prezenți.

El a arătat că ANAF aplică legea și o aplică având la capătul firului oameni care sunt în contact cu mediul de afaceri, iar aceasta înseamnă că „acest grad de umanism sau de umanitate” corelat cu „fermitate în aplicarea legii” ar trebui să întărească încrederea în instituție și să ducă la dezvoltarea unui parteneriat între ANAF și mediul de afaceri.

Dacian Cioloș și-a exprimat speranța că activitatea ANAF va continua să se îmbunătățească ceea ce va duce la o creștere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale.

„Aveți instrumente și ați demonstrat că sunteți eficienți din acest punct de vedere și cred că acest lucru, îmbunătățirea colectării, reducerea evaziunii fiscale, prin modul în care acționați(…). Mi se pare semnificativ faptul că gradul de conformare voluntară la plată a crescut semnificativ și sper să putem îmbunătăți și în continuare acest grad de conformare și din punct de vedere al numărului celor care se conformează voluntar, dar și din punct de vedere al volumului taxelor și obligațiilor care sunt plătite prin această conformare voluntară. Este important să aveți o abordare echilibrată în mediul de afaceri, atât asupra micilor contribuabili, cât mai ales asupra marilor contribuabili”, le-a spus premierul lucrătorilor ANAF participanți la prezentarea raportului.

În final, premierul le-a recomandat comisarilor ANAF să continue să colaboreze cu acele instituții ale statului care aplică legea pentru a avea și sprijinul acelora, dar a cerut și ANAF să acord sprijin instituțiilor respective.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale