Clădire istorică Cluj, din evaluată la 5 milioane de euro, retrocedată urmașilor familiei Banffy

Clădire istorică Cluj, din evaluată la 5 milioane de euro, retrocedată urmașilor familiei Banffy
Publicat: 18/01/2014, 16:11
Actualizat: 09/02/2016, 16:27

O clădire istorică din centrul municipiului Cluj-Napoca, evaluată la 5 milioane de euro, a fost retrocedată în urma unei sentințe a Curții de Apel Cluj urmașilor familiei Banffy, decizia fiind executorie, dar nu irevocabilă, și urmând să fie atacată cu recurs la ICCJ de către actualul proprietar.

Avocatul Romulus Luca, care a reprezentat interesele celor cinci moștenitori ai contesei Banffy Maria, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că procesul de revendicare pentru clădirea din Piața Unirii din Cluj-Napoca a început în anul 1999.

„Procesul de revendicare a clădirii din Piața Unirii nr. 10, așa-numitul Palat Josika, a fost început în anul 1999, de către tatăl meu. Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în 6 decembrie 2013, constatând că statul român a preluat fără titlu imobilul și a dispus radierea dreptului de proprietate al SC Unita Turism și predarea posesiei către urmașii familiei Banffy. Sentința nu este irevocabilă, însă este executorie. Mai este cale de recurs la ICCJ, dar acest lucru nu suspendă executarea. S-au început demersuri de către moștenitori pentru a intra în posesia întregului imobil, care are o suprafață utilă de peste 2.000 de metri pătrați, și negocieri cu actualii chiriași. În opinia mea, valoarea imobilului ar fi cam de 5 milioane de euro”, a spus Luca.

Potrivit acestuia, la începutul săptămânii viitoare, în prezența executorului judecătoresc, se va negocia cu actualii chiriași plata chiriei către moștenitorii familiei Banffy, iar dacă nu se va ajunge la o înțelegere, aceștia urmează să fie evacuați din imobil.

Luca a afirmat că imobilul a fost revendicat de cinci persoane – Cristina Bojthe, Toma Ștefan Andrei Banffy, Adalbert Iosif Banffy, Andras Jozsef Banffy și Clara Fruszina Banffy, moștenitorii contesei Maria Banffy, decedată în 1984, care dobândise proprietatea de la contesa Paula Bethlen (născută Josika).

Directorul SC Unita Turism Cluj, Alexandru Apahidean, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că sentința Curții de Apel Cluj va fi atacată cu recurs la ICCJ.

„Noi ne pregătim să punem în aplicare sentința dată, care este executorie, dar o vom ataca cu recurs la ICCJ. Ni se pare normal ca urmașii fostului proprietar să ceară înapoi imobilul, dar nemulțumirea noastră este că statul român face dreptate acestora printr-o nedreptate. Statul nu trebuia să privatizeze clădirea. Nu înțeleg de ce atâta grabă, dacă mai există o cale de atac. Noi ne pregătim să părăsim clădirea și să revenim dacă vom câștiga la ICCJ. Dacă pierdem și la ICCJ, deschidem proces împotriva statului român prin AVAS, urmașul FPS”, a spus Apahidean.

Potrivit acestuia, în clădirea respectivă a funcționat înainte de 1989 fostul Oficiu Județean de Turism (OJT) Cluj, care s-a transformat după 1990 în SC Turism Transilvania. La privatizarea acesteia, SC Unita Turism a cumpărat acțiunile de la FPS și SIF.

„Clădirea a fost cumpărată de la statul român”, a subliniat Alexandru Apahidean.

Palatul Josika, construit în secolul al XVI-lea, a fost reședința fostului comite al Clujului, Josika Antal, iar ulterior imobilul a aparținut familiei contesei Banffy Maria. Imobilul figurează pe lista monumentelor istorice.

O altă clădire din Piața Unirii din Cluj-Napoca, Palatul Banffy, fostă reședință din secolul al XVIII-lea a guvernatorului Transilvaniei, contele Banffy Gyorgy, altă ramură a familiei decât cea care a revendicat Palatul Josika, este, de asemenea, revendicată de mai multe persoane.

Palatul Banffy a fost construit între anii 1774 și 1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, fiind unul dintre cele mai importante edificii baroce ale secolului al XVIII-lea din Cluj-Napoca.

Clădirea adăpostește din anul 1951 Muzeul Național de Artă Cluj-Napoca, cu un patrimoniu de pictură, grafică și artă decorativă de peste 13.000 de lucrări, instituția aflându-se în subordinea Consiliului Județean Cluj.

„A fost deschis, după anul 2000, un proces de revendicare a palatului de către urmașii unei servitoare, româncă, care a lucrat pentru ultimul descendent al familiei Banffy. Procesul nu este finalizat, nu s-a făcut punerea în posesie”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

De asemenea, alte clădiri din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca au fost revendicate de Biserica Romano-Catolică, unele fiind retrocedate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii