Corlățean: Ar fi o greșeală ca în problema Kosovo România să rămână îngropată ca soldatul japonez din Pacific

Corlățean: Ar fi o greșeală ca în problema Kosovo România să rămână îngropată ca soldatul japonez din Pacific
Publicat: 02/03/2013, 11:15
Actualizat: 03/07/2013, 23:08

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că în privința Kosovo ar fi o greșeală ca România să nu țină cont de realitățile în schimbare și să rămână „îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific”.

„Ne uităm și la statele care nu au recunoscut până acum – Slovacia, Grecia – care au făcut niște gesturi. Cred că ar fi o greșeală ca România să rămână undeva îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific. Eu cred că sunt realități politice pe care trebuie să le tratăm cu inteligență și cu deschidere”, a afirmat Corlățean vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV, întrebat dacă România își va schimba poziția privind nerecunoașterea independenței Kosovo și se va alătura astfel „trendului european”.

El a spus și că România trebuie să se uite foarte atent la cum evoluează dialogul politic între Belgrad și Pristina, sub patronajul înaltului reprezentant pentru politică externă al UE, Catherine Ashton.

„Faptul că sunt progrese, faptul că la graniță se întâmplă, punctul ăla de delimitare, se trece, se gestionează și un aspect de zonă de liber schimb; Belgradul are oficiu de reprezentare în clipa de față la Pristina. Astea sunt niște realități de care și România trebuie să țină cont”, a menționat Corlățean.

De asemenea, el a mai afirmat că este „absolut corectă pe fond și politic” declarația de joi a premierului Victor Ponta cu privire la participarea Kosovo la Consiliul Cooperării Regionale (RCC) a statelor din zona Balcanilor, tocmai pentru că ține cont de aceste realități și evoluții privind Pristina.

Premierul Victor Ponta a salutat joi, printr-un mesaj, decizia pe care Comitetul Director al RCC a luat-o joi în privința participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului.

„Această decizie reflectă într-adevăr caracterul inclusiv al cooperării regionale ca instrument cu relevanță aparte în apropierea de UE a întregii regiuni a Balcanilor de Vest”, afirmat Ponta, amintind că România va prelua în iulie anul acesta președinția în exercițiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

„Interesul nostru particular este de a susține inițiativele care sunt capabile să contribuie considerabil la transformarea regiunii într-o zonă de stabilitate, încredere, care înțelege, adoptă și implementează criteriile fundamentale care determină o relație din ce în ce mai apropiată de Uniunea Europeană. În acest sens, ne exprimăm susținerea pentru Dialogul Belgrad-Priștina, proces facilitat de UE și de Înaltul Reprezentant pentru PESC Catherine Ashton. Derularea acestui proces contribuie la accelerarea unor procese pozitive pentru regiune”, a mai spus Ponta.

RCC și-a început activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea și continuarea prevederilor Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE).

RCC reprezintă dimensiunea executivă a cooperării regionale în zona Balcanilor de Vest. RCC funcționează pe baza parteneriatului dintre statele SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, dimensiunea politică a cooperării regionale), state și instituții internaționale cu interese în regiune și COM.

Decizia din 28 februarie a Comitetului Director al RCC a vizat amendarea Statutului RCC pentru a permite participarea Kosovo* (cu asterisc și notă de subsol), în baza unei înțelegeri în acest sens între Belgrad și Pristina. Până la adoptarea acestei decizii, participarea reprezentanților Priștinei la reuniuni se făcea sub denumirea „UNMIK/Kosovo”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace