Cu lâna la control. Adrian Oros: „Colectarea s-a făcut doar scriptic”. S-au raportat cantități chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal

Cu lâna la control. Adrian Oros: „Colectarea s-a făcut doar scriptic”. S-au raportat cantități chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal
Publicat: 13/02/2020, 00:01

Potrivit datelor din raportul corpului de control al ministrului Agriculturii, în mai multe situații, colectarea de lână s-a făcut doar pe hârtie și au existat raportări ale unor cantități rezultate după tunsori chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal, a recunoscut ministrul de resort, Adrian Oros, miercuri, 12 februarie 2020, în cadrul unei conferințe de presă.

„La un control făcut de colegii din minister s-a observat că această colectare de lână s-a făcut doar scriptic în multe situații, fără a se ridica efectiv cantitățile de lângă obținute după tunsori. S-au constatat cantități de lână raportate pe un animal de 13 kilograme, 9 kilograme, chiar și de 36 kilograme lână pe animal, la unii fermieri”, a precizat ministrul Oros.

Acesta a dorit să explice mai în detaliu situația în care cantitatea de lână raportată echivala cu aproximativ jumătate din greutatea unei ovine: „Într-o exploatație, media de lână care a fost raportată, a fost de 36 de kilograme pe animal. Nu la o oaie, ci la toate oile. Deocamdată am descoperit această situație în două județe, și anume Sibiu și Bihor. Sigur, controlul s-a extins, iar notele de control au fost înaintate Poliției”.

Potrivit unui document prezentat de Adrian Oros în conferința de presă, „la solicitarea crescătorilor de ovine” se regândește o altă schemă de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii.

În noua formă a proiectului de act normativ a fost introdusă o modificare menită să reglementeze cantitatea maximă de lână pe cap de oaie.

Mai exact, conform afirmațiilor lui Adrian Oros, cantitatea de lână pentru care trebuie făcută dovada comercializării va fi de patru kilograme de produs, maximum.

El a mai precizat că, laolaltă cu sectorul ovin, se căută soluții pentru valorificarea lânii, un produs cu potențial de prelucrare atât pentru industria textilă, cât și pentru industria de construcții.

Lâna ar putea echilibra inclusiv balanța comercială, dacă vor fi duse la bun sfârșit inclusiv inițiativele de finanțare prin Planul Național Strategic (PNS) a spălării materiei prime.

„Dacă ne uităm pe balanța comercială în ceea ce privește importul și exportul de lână, vom constata că, deși exportăm cantități impresionante de lână neprelucrată, la niște sume foarte mici, importăm cantități mici, la sume foarte mari. Practic, exportăm și aici subvenție”, a mai menționat Oros. „Noi vom prinde în Planul Național Strategic acest lucru. Am discutat exact cu crescătorii, cu asociațiile interesate să acceseze programe, în așa fel încât să-și facă centre de spălare a lânii. Aceste facilități nu trebuie să le facă statul. Statul trebuie să-i ajute ca ei să-și facă. În noul PNS vom prinde și aceste centre. Suntem în discuții și cu cei de la Ministerul Mediului, pentru că se utilizează foarte multă apă”.

Lână doar pe persoană fizică

Confom INS, în 2018, producția de lână a crescut până la un total de aproape 23.459 tone, față de cele circa 22.401 tone înregistrate cu un an în urmă, diferența fiind de 4,7 procente.

Statisticile INS arată, de asemenea, că din totalul de 23.459,942 tone de lână nespălată, 22.935,996 tone au provenit de la exploatații agricole fără personalitate juridică.

În calculele Institutului Național de Statistică, producţia de lână reprezintă cantitatea totală de lână obţinută din tunderea ovinelor (inclusiv lâna provenită din miţuitul tineretului sub un an, precum şi din tunsul ovinelor adulte reformate).

În producţia totală se include şi lâna provenită din tunsul pieilor din tăbăcării, blănării şi cojocării.

Sursă foto: MADR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Noi reguli de circulație. Acești români sunt predispuși la amenzi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare