Cum răspunde ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la întrebarea când începe campania de vaccinare antigripală: „Dacă aș fi ghicitor în stele, v-aș spune, dar nu știu”

Cum răspunde ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la întrebarea când începe campania de vaccinare antigripală: „Dacă aș fi ghicitor în stele, v-aș spune, dar nu știu
Publicat: 27/11/2013, 09:46
Actualizat: 29/07/2014, 23:38

Un milion de români nu au primit nici până acum dozele de vaccin anti-gripal pe care Ministerul Sănătății le promisese la 1 noiembrie. Întrebat de gândul când va fi demarată campania de vaccinare gratuită a populației de risc, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, are un răspuns surprinzător: „Dacă aș fi ghicitor în stele v-aș spune, dar nu știu”.

Beneficiarii acestui vaccin sunt copiii, persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, cu boli cronice, în special afecțiuni respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni institutionalizați, personalul medical și gravidele.

„Vom distribui dozele de vaccin în funcție de solicitări și acolo unde vor fi fluxuri de virusuri mai mari”

Ministerul Sănătății a amânat campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere, pe motiv că „nu există deocamdată o circulație (nr. de virusuri) care să ne determine să începem campania”, a declarat pentru gândul Nicolăescu.

În mod normal, campania de vaccinare era dematară de Ministerul Sănătății la sfârșitul lunii octombrie, iar experții din domeniul sanitar avertizează că amânarea ei poate crește incidența mortalității a persoanelor din categoria de risc.

Cu toate astea, șeful de la Sănătate nu a putut preciza când va începe campania de vaccinare gratuită a populației. „Dacă eu aș fi ghicitor în stele și aș ști când încep virusurile să circule și să devină o problemă de sănătate publică v-aș spune, dar nu știu. Noi suntem pregătiți în acest moment”, a spus Nicolăescu.

La începutul lunii octombrie, reprezentanții ministerului Sănătății ne-au dat asigurări că cel mai târziu la 1 noiembrie va fi demarată campania de vaccinare anti-gripală, dar nici până acum medicii de familie nu au primit de la instituție vreo doză de vaccin.

„Nu le vom distribui cum am făcut în alți ani, dinainte, proporțional. Le vom distribui în funcție de fluxurile de circulație, în funcție de solicitări și acolo unde vor fi fluxuri de virusuri mai mari. Nu are rost să distribuim acolo unde nu vor fi solicitări. Încercăm să facem o chestie, poate mai economică anul ăsta”, a mai spus ministrul.

Institutul Cantacuzino va furniza doar 400.000 de doze de vaccin

Pentru campania de vaccinare anti-gripală de anul acesta ministerul Sănătății va distribui 1 milion de doze, ca și în anii precedenți. Din numărul total de vaccinuri, doar 400.000 de doze vor fi de la Institutul Cantacuzino, restul provenind de la una dintre companiile private producătoare de vaccinuri existente pe piața din România, acestea fiind achiziționate în urma licitațiilor. Până în momentul publicării acestui material, ministerul Sănătății nu a precizat numele companiei private care va asigura restul de 600.000 de doze și nici câți bani s-au alocat campaniei de inumizare a populației împotriva gripei.

Ulterior publicării articolului, Ministerul Sănătății a răspuns solicitării gândul, precizând că cele 600.000 de doze de vaccin din campania de prevenție a gripei provin de la compania SC ABBOTT PRODUCTS ROMANIA SRL, , firmă care a câștigat licitația. „Compania a livrat deja la CN UNIFARM SA o cantitate de 200.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca restul de 400.000 de doze să fie livrate în cursul acestei săptămâni. În perioada următoare, în funcție de necesitățile de campanie antigripală și a recomandărilor venite din partea specialiștilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuția dozelor în teritoriu”, precizează MS.

La întrebarea câți bani a alocat ministerul pentru achiziționarea vaccinurilor antrigripale, MS a precizat că pentru cele 600.000 de doze de vaccin provenite de la firma privată au fost achiziționate cu suma de 8 129 220 de lei.

„Cele 400.000 de doze de vaccin vor fi distribuite ministerului Sănătății gratuit, până la sfârșitul anului. Prin HG 230/2013 s-au decis 11 obiective ale Institutului. Obiectivul 4 vizează producerea a 400.000 de doze de vaccin gripal. Atât se poate realiza anul acesta, având în vedere că în luna iunie a fost redeschisă linia de producție vaccinului”, a declarat pentru gândul dr. Aurelia Grațiela Draghici, directorul Institutului Cantacuzino.

Șefa de la Cantacuzino spune că pentru anul viitor și-a propus să producă între 1.000.000 și 1.200.000 de doze. „Pentru România este suficient acest număr de doze. Ne-am putea propune să producem 5 milioane de doze de vaccin antigripal, dar statisticile de specialitate arată că anul în jur de 1 milion de români aleg să se imunizeze împotriva gripei”, a mai spus dr. Draghici.

Exportarea dozelor de vaccin anti-gripal reprezintă un alt obiectiv pe care conducerea Institutului îl are pentru viitor. „Conținutul unei doze de vaccin gripal este identic ca și cel produs de Institutul Pasteur. Acesta este obținut din tulpini trimise de Organizația Mondială a Sănătății, tulpini sezoniere, care se găsesc în orice vaccin anti-gripal trivalent”, a precizat directorul de la Cantacuzino.

Prof. dr. Geza Molnar: „Campania de vaccinare trebuia să înceapă la sfârșitul lunii octombrie”

Prof. dr. Geza Molnar, fost consilier al fostului ministru al Sănătății, Ritli Ladislau, pe probleme de sănătate publică, a declarat pentru gândul că această întârziere poate crește mortalitatea în rândul persoanelor din categoria de risc. „Campania de vaccinare anti-gripală se începe, de obicei, la sfâșitul lunii octombrie. Sigur, o săptămână-două se poate amâna, având în vedere faptul că nu este o activitate pe plan european de gripă. Deci, de obicei campania de vaccinare antigripală trebuia începută în mod normal la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie pentru că e nevoie de instalarea imunității, care durează în medie două săptămâni”, a spus prof. dr. Molnar.

Întrebat dacă există riscul apariției unei epidemii de gripă din cauza amânării campaniei de vaccinare, expertul în imunologie spune că numărul de doze de vaccin distribuite de ministerul Sănătății nu sunt suficiente pentru a preveni apariția unei epidemii. „Nu este o barieră sigură, dar, previne apariția gripei la persoanele cu risc major. Una este ca o persoană de 40 de ani, sănătoasă să se îmbolnăvească de gripă – în cazul ei boala va trece într-o săptămână și alta este ca o persoană de 70 de ani, cu cardiopatie sau cu diabet, să contacteze virusul gripal – riscul apariției complicațiilor este mult mai mare”, a explicat prof. dr. Molnar.

Incidența infecțiilor respiratorii acute a crescut față de săptămâna precedentă

Numărul persoanelor diagnosticate cu infecții respiratorii acute crește de la o săptămână la alta. Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că în săptămâna 46 a acestui an s-au înregistrat 4.050 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 0,2% mai multe față de numărul de cazuri înregistrate cu o săptămână în urmă.

În plus, asupra 10 persoane a planat suspiciunea de gripă, potrivit rezultatelor probelor analizate de Laboratorul de gripă al Institutului Cantacuzino.

Autoritățile transmit că incidența infecțiilor respiratorii acute s-a situat, până în prezent sub pragul epidemic național calculat pentru sezonul virozelor 2013-2014.

Datele transmise de ministerul Sănătății mai arată că rata consultațiilor oferite de medicii de familie în cabinetele lor a fost de 5,9%, cu ponderea cea mai mare la grupa de vârstă 0-1 an, iar rata vizitelor la domiciul de 0,17%, cele mai multe la persoanele cu vârsta 0-1 an. Numărul total de concedii medicale de scurtă durată acordate în săptămâna 46 a acestui an a fost de 501, totalizând 2.720 de zile.

Biroul pentru Europa a Organizației Mondiale a Sănătății arată în buletinul săptămânal de supraveghere a gripei „EuroFlu” că toate cele 53 de țări au raportat în săptămâna 45/2013 o intensitate joasă a activității gripei, fără răspândire geografică sau cu răspândire sporadică.

Numai 1,2% din cele 4.488 de probe testate au fost pozitive pentru virusurile gripale. Au fost detectate sporadic tipurile A(H1N1)pdm09, A (H3N2) și B de virusuri gripale.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolii (ECDC) specifică în buletinul săptămânal de supraveghere a gripei WISO că în săptămâna 45/2013 toate cele 27 de țări raportoare din Uniunea Europeană au indicat că activitatea gripei are intensitate mică. Din cele 373 probe testate de 19 țări, numai 2% au fost pozitive pentru virusuri gripale.

Anglia a raportat un caz SARI confirmat ca gripă. În primele 6 săptămâni ale sezonului de gripă 2013-2014, nu a fost semnalată o activitate susținută a gripei în Europa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York