De mâine se introduce coplata în spitale. Cât vor trebui să plătească românii când se externează

De mâine se introduce coplata în spitale. Cât vor trebui să plătească românii când se externează
Publicat: 31/03/2013, 19:40
Actualizat: 18/05/2015, 15:53

De mâine, intră în vigoare coplata. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, de la 1 aprilie, pacienții vor trebui să plătească o sumă cuprinsă între 5 și 10 lei la externare. „Indiferent de perioada spitalizării”, a precizat șeful de la Sănătate.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat într-o ședință a Guvernului de săptămâna trecută.

Managerii de spital decid cât vor costa internările

Ministrul Sănătății a anunțat că suma pe care fiecare pacient va trebui să o plătească va fi diferită de la un spital la altul. Managerii unităților sanitare sunt cei care deciz câți bani vor trebui să scoată românii din buzunar atunci când se internează.

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru Mediafax, că această sumă, fie și minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. „Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei”, a spus Macovei.

Aceași taxă se va aplica și în cazul Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul „Sf. Maria”, din Capitală.

Persoanele care vor trebui să se interneze la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Suceava vor trebui să plătească 5 lei. Suma a fost stabilită de Consiliul director al unității medicale. Vasile Râmbu, managerul spitalului, a estimat că dintre persoanele care se internează doar 10-15 la sută vor achita această taxă, restul încadrându-se în categoria celor exceptați de la plată.

La Spitalul Clinic de Urgență din Cluj- Napoca coplata a fost stabilită la 10 lei. „Coplata va fi achitată la externare de fiecare pacient care va fi internat după data de 1 aprilie. Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca a stabilit ca o parte, mai mică, a banilor încasați în urma coplății să fie folosită pentru nevoile generale ale spitalului, iar cea mai mare parte să revină secțiilor care produc acești bani. Așa ni s-a părut corect”, a declarat Cristiana Ciortea corespondentului Mediafax.

Românii care vor trebui să se interneze la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad vor trebui să scoată din buzunar 10 lei, potrivit managerului unității sanitare, Teodora Olariu. „Sub 20% dintre pacienții noștri vor trebui să plătească, restul fiind categoriile exceptate. Din 32.000 de pacienți cât avem pe an, cel mult 6.000 se încadrează la coplată, majoritatea pacienților noștri fiind internați în regim de urgență”, a punctat Olariu pentru Mediafax.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, coplata a fost stabilită la 7,5 lei, potrivit șefului unității sanitare, Ovidiu Butuc, care estimează că cel mult 20.000 de persoane vor plăti această sumă pe an.

Nu toți managerii de spital au stabilit ce sumă vor trebui să dea de mâine românii în cazul în care se vor interna. „Săptămâna viitoare vom decide în Comitetul Director. Cel mai târziu miercuri vom avea și ce coplată vom avea. Marea majoritatea a pacienților care ajung la noi se încadrează în categoria persoanelor scutite de aceată taxă”, a declarat pentru gândul prof. dr. Adrian Streinu Cercel, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Cum va ajuta noua taxă îmbunătățirea actului medical

Deși această taxă suplimentară, anunțată încă din anul 2009, de pe vremea ministrului Sănătății Ion Bazac, avea rolul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, în realitate, pacienții nu vor simți nicio îmbunătățire a actului medical, susțin directorii spitalelor.

„Să luăm drept exemplu Spitalul Județean de Urgență Constanța. Aici, anual, avem 55.000 de cazuri rezolvate, pe care le înmulțim cu 10 lei. La final de an vom avea 550.000 de lei, ceea ce pe lună ar reprezenta în jur de 50.000 de lei. Acest spital plătește doar pe factura de curent 120.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că suma primită de la pacienți nu ne va ajuta să achităm nici măcar o mică parte din utilități”, a declarat pentru gândul Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța. La această unitate medicală nu s-a stabilit deocamdată ce sumă vor trebui să plătească de la 1 aprilie cetățenii.

Directorii unităților medicale afirmă la unison că sistemul sanitar din România este unul subfinanțat, iar alocarea acestor fonduri din buzunarul pacientului nu va reprezenta un mare ajutor pentru sistemul sanitar.

„În momentul în care nu vom avea alte posibilități de a finanța sistemul public de sănătate din România, orice venit, până la urmă este binevenit. Sigur că nu înseamnă mare lucru 10 lei pe internare, ținând cont de faptul că numai norma de hrană pe zi la un spital de stat a unui pacient este 7 lei pe zi. Să zicem că ar mai rămâne și ceva spitalului. Să zicem că mai cumperi trei aspirine sau algocalmine, dar cam atât”, a declarat pentru gândul prof. dr. Dana Safta, manager de la Spitalul de Urgență Elias, din Capitală.

Cine nu plătește coplata

Pentru serviciile de urgență, cele primite în ambulatoriul de specialitate, pentru medicina de familie și în cazul analizelor medicale, pacienții nu vor plăti nimic în plus. Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, pentru tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenți de liceu. De asemenea, sunt scutiți de la coplată și ucenicii sau studenții fără loc de muncă, dar și bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiți de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depășesc 740 lei pe lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia