Doar românii și cu cetățenie italiană ar urma fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute

Doar românii și cu cetățenie italiană ar urma fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute
Doar românii care au și cetățenie italiană ar urma să fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute, conform unui comunicat al președintelui Comisiei pentru românii din străinătate a Camerei, William Brînză, care s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul italian la București.
Publicat: 13/09/2012, 18:58
Actualizat: 27/03/2019, 18:44

Doar românii care au și cetățenie italiană ar urma să fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute, conform unui comunicat al președintelui Comisiei pentru românii din străinătate a Camerei, William Brînză, care s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul italian la București.

Dacă autoritățile din România l-au informat pe deputat în scris (Ministerul Finanțelor Publice prin secretarul de stat Liviu Voinea, nr înregistrare interpelare 440964, iar MAE a răspuns în data de 13.07.2012 prin ministrul Andrei Marga) că se fac demersurile necesare pentru evitarea dublei impozitări, iar Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene examinează legislația italiană sub aspectul compatibilității cu reglementările europene, ambasadorul Italiei la București, Mario Cospito, l-a asigurat pe deputatul de diaspora că cetățenii români rezidenți în Italia nu sunt afectați de legea guvernului Monti. Excepție fac cei care au și cetățenia italiană și care trebuie să se supună legilor statului italian, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.

Românii din Italia au primit notificări de la Fiscul italian prin care li se cere să achite o diferență de impozit pentru imobilele pe care le dețin în România, Guvernul de la București așteptând clarificări și din partea CE prin care să se lămurească dacă este încălcată convenția dublei impuneri.

Notificarea a fost transmisă românilor rezidenți în Italia în baza unui Decret-Lege emis anul trecut de către Guvernul de la Roma, denumit „Dispoziții urgente pentru creștere, echitate și consolidarea conturilor publice” și care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din străinătate perceput tuturor proprietarilor rezidenți în Italia. Legea îi afectează și pe cetățenii străini, implicit pe românii rezidenți în Italia care trebuie astfel să plătească statului italian o diferență de impozit pentru locuința din România.

În Italia trăiesc aproximativ un milion de români.

Impozitul perceput de autoritățile italiene este de 0,76% din prețul cu care aceștia au cumpărat locuința din România, cotă din care este scăzut impozitul plătit deja statului român pentru acel imobil. În cazul în care actul de proprietate nu prezintă prețul de cumpărare, pentru stabilirea impozitului este luată în calcul valoarea de piață a imobilului.

În România, pentru persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, calculată în funcție de calitatea materialelor de construcție, utilități și zona în care este amplasat imobilul.

În aceste condiții, calculele arată că românii rezidenți în Italia ar trebui să plătească în această țară un impozit mai mare decât cel datorat în România, chiar dacă va fi acordată o deducere aferentă impozitului plătit în România.

„Sunt așteptate clarificări din partea autorităților italiene pentru a se stabili dacă acest nou regim fiscal nu încalcă prevederile convenției încheiate de cele două țări privind evitarea dublei impuneri. Este însă posibil ca din analiză să rezulte că aceste prevederi nu sunt încălcate, deoarece convenția nu acoperă sfera autorităților locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locală. Și Fiscul român ar trebui să aplice un astfel de impozit, dar nu dispune de informațiile necesare”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Guvernul de la București.

Guvernul a inițiat demersuri și pe lângă Comisia Europeană și așteaptă în prezent ca oficialii UE să stabilească dacă noul regim fiscal din Italia este compatibil cu reglementările europene. Din răspunsurile comunicate până în prezent de către autoritățile italiene rezultă că acestea apreciază că noua lege nu contravine convenției de evitare a dublei impuneri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”