Ecaterina Andronescu: „Bacalaureatul profesional rămâne la fel”

Publicat: 15 10. 2012, 17:31
Actualizat: 21 10. 2014, 23:53

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat  la Parlament că bacalaureatul profesional va rămâne în aceeași formulă propusă de minister. Comisia de învățământ de la Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare cerută săptămâna trecută de președintele Traian Băsescu.

„Parlamentarii au respins în majoritate cererea de reexaminare a bacalaureatului profesional. Prin noua formulă de examen vrem să centrăm evaluarea elevilor pe formarea competențelor”, a declarat Andronescu. Ea a mai spus că legea urmează să fie discutată în Plenul Parlamentului, dar că cel mai probabil va trece în aceeași formulă propusă de minister.

Trecerea legii de comisia de învățământ a avut loc pe fondul unui scandal între deputatul PDL Ioan Spânu și ministrul Educației. Parlamentarul a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu că legea nu va aduce nimic bun pentru sistem pentru că diplomele obținute în urma bacalaureatului profesional pot fi echivalate. În replică, Andronescu a spus că se va pune accent pe competențele elevilor și că nu va fi posibilă echivalarea.

Potrivit legii, elevii pot alege între examenul național și cel profesional. Cei care aleg să dea examen profesional nu vor mai avea acces la facultate.

Discuțiile despre introducerea examenului profesional au început în luna iulie, după ce rezultatele de la bacalaureat au fost slabe. Atunci rata de promovare a fost de 44%. După rezultatele de la sesiunea de toamnă, ministrul Educației a propus o nouă formulă pentru examenul de bacalaureat, prin care elevii să aibă acces mai ușor la piața muncii.

Noul tip Bac pentru care pot opta elevii  constă  în probele de competențe identice cu cele de până acum, un proiect și o probă practică, precum și un examen scris la educația antreprenorială.

Ministrul  a precizat că proiectul și proba practică se vor da în funcție de profilul urmat de elev, iar candidatul va putea alege aceeași temă și pentru proiect și pentru proba practică.