Eurovision 2013. Robert Turcescu, Naomi și Elena Cârstea, printre artiștii înscriși la selecția națională

Eurovision 2013. Robert Turcescu, Naomi și Elena Cârstea, printre artiștii înscriși la selecția națională
Publicat: 10/03/2013, 11:00
Actualizat: 04/07/2013, 03:11

UPDATE. Câștigătorul EUROVISION 2013 ROMÂNIA este CEZAR OUATU. Scandal imediat după anunțarea rezultatelor, Luminița Anghel consideră că un membru al juriului a dat un vot „șocant și inadmisibil”.

EUROVISION 2013, finala selecției naționale. CEZAR câștigă EUROVISION ROMÂNIA 2013. Scandal după anunțarea rezultatelor

EUROVISION 2013. Câștigătorul EUROVISION 2013 ROMÂNIA, Cezar Ouatu, nu se poate bucura pe deplin


Un număr de 135 de piese au fost înscrise de artiști precum Lora, Robert Turcescu și trupa sa, Naomi, Luminița Anghel și Elena Cârstea în cursa pentru desemnarea reprezentantului României la concursul Eurovision 2013, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Până duminică, 135 de piese au fost înscrise în cursa pentru desemnarea reprezentantului României la concursul Eurovision 2013, cu 37 mai multe decât la selecția de anul trecut.

Perioada de înscrieri pentru etapa națională a concursului s-a încheiat duminică, la ora 20.00, însă plicuri cu piese înscrise mai pot ajunge la TVR în zilele următoare, dacă ele au fost trimise prin poștă până la data menționată.

Lora, Robert Turcescu și trupa, Luminița Anghel, Elena Cârstea, Electric Fence, Cezar Ouatu, Daniel Robu, Liviu Mititelu, Alin Văduva și Naomi sunt câțiva dintre cei care ar putea urca pe scena concursului, dacă piesele lor vor trece de proba preliminară.

Dan Manoliu, manager de proiect al competiției, a vorbit luni dimineață, la „Telejurnalul matinal” de la TVR 1, despre pașii următori ai selecției și despre șansele României în concursul din acest an.

Potrivit lui Manoliu, de miercuri, 6 februarie, vor începe primele audiții ale melodiilor înscrise. Membrii juriului se vor deplasa, pe rând, la Iași (6 februarie), Cluj (8 februarie), Timișoara (10 februarie), Craiova (12 februarie) și București (14 februarie), pentru a asculta live interpreții care vor intra în concurs.

„În acest an, o premieră este că interpreții vor cânta în fața juriului, pe un negativ pe care vor avea și backing vocals, pentru a nu ne trezi, ca în alți ani, că în semifinale sunt piese care sună foarte bine pe pozitiv, iar unii interpreți nu reușesc să facă față live-ului”, a motivat Dan Manoliu schimbarea din regulamentul selecției.

Pe 18 februarie vor fi anunțați semifinaliștii selecției naționale a Eurovision 2013, potrivit site-ului TVR.

Totodată, TVR va dedica și anul acesta două zile semifinalelor (23 și 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe câte 12-14 melodii. Cele mai bune șase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar și prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

Marea finală, la care participă cele 12 piese, va avea loc în data de 9 martie. Modalitatea de jurizare va fi: 50% televot, 50% juriu. Toate cele trei părți ale concursului vor fi transmise în direct pe TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe www.tvrplus.ro, precum și pe www.eurovision.tv, site-ul oficial al competiției. O mare comunitate de fani și jurnaliști a urmărit anul trecut pe www.eurovision.tv transmisiunea finalei naționale, care s-a clasat în top 5 al tuturor timpurilor privind spectacolele de selecție.

Consiliul de Administrație al TVR a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfășura în luna mai, la Malmo, în Suedia, având drept condiție ca suma maximă alocată să fie de 200.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX, în 11 ianuarie, reprezentanții Televiziunii Române.

Totodată, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vânzarea de publicitate și sponsorizări cel puțin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentanții TVR.

Dan Manoliu a fost desemnat să se ocupe de organizarea participării României la ediția din acest an a concursului Eurovision, care se va desfășura la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 și 18 mai.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa -, care se desfășoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociație cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiției Eurovision. EBU reunește în prezent 74 de televiziuni din 56 de țări din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Din EBU face parte și Televiziunea Română.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi -Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia și Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audiență record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât și semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord