Familii din Munții Cernei, fără curent și tehnologie, vizitate de Moș Nicolae

Familii din Munții Cernei, fără curent și tehnologie, vizitate de Moș Nicolae
Publicat: 06/12/2019, 21:07

Câteva familii trăiesc, în munții Cernei, fără curent electric, fără tehnologie și fără drumuri

În munții Cernei, în Caraș-Severin, câteva familii din cătunele Ineleț și Scărișoara locuiesc în condiții greu de imaginat în anul 2019. N-au curent electric, iar autoturismele n-au ajuns niciodată în acele locuri. Cumpărături fac o dată la câteva săptămâni, vara, iar iarna, cu greu se mai încumetă cineva să iasă din localitate. Cel mai scurt drum de acces înseamnă câteva ore de mers pe jos și să escaladezi muntele pe o scară de lemn. Câțiva jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Dolj, impresionați de situația locuitorilor, de Moș Nicolae, le-au dus alimente și obiecte de strictă necesitate pe care le-au cărat în spate

Cătunele Ineleț și Scărisoara se află la doar 20 de kilometri de Băile Herculane. Drumul până acolo este o adevărată aventură, iar dacă nu te-ai născut în acele locuri, trebuie să ai condiția fizică și îndemânarea unui alpinist.

Calea de acces este formată din patru scări de lemn fixate pe peretele muntelui, pe o porțiune de mai bine de o sută de metri.

Când plouă sau când îngheață, scările pot fi o adevărată „capcană a morții”, chiar și pentru cei mai experimentați cățărători, povește plt. adj. Leone Iordache, un jandarm craiovean, pasionat de munte.

A descoperit cătunul Ineleț în 2016, în timpul unei drumeții și s-a îndrăgostit de oamenii și peisajele din munții Cernei.

„În urmă cu aproximativ trei ani de zile, un coleg de-al meu iubitor de munte, m-a invitat și pe mine la o drumeție montană.Am ajuns cu această ocazie, prima dată, în localitatea Ineleț, pe valea Cernei. Acea localitate este un cătun cu nouă gospodării izolate, niște oameni gospodari , foarte muncitori și un peisaj cum îi spunem noi. Și atunci am rămas profund impresionat.(…) Legătura lor cu civilizația este destul de deficitară. Cătunul Ineleț se află la 20 km de la Băile Herculane către Baia de Aramă și de acolo, drumul până la cătun sunt două comunicări, ca să spun așa. Una este foarte anevoioasă, pe o distanță de 4-6 km în care se urcă niște scări cam pe o sută de metri, în număr de patru scări totalizând cam o sută de metri. E o urcare foarte dificilă. Aceste scări sunt prinse pe un petere abrupt, de calcar, al muntelui și sunt foarte anevoioase. Mai ales cu o greutate…cu atât mai mult. Oamenii aceștia sunt nevoiți, de multe ori, pentru a se aproviziona, undeva la două-trei ore distanță să meargă la un magazin apropiat, să efectueze deplasarea pe acest drum”, a declarat pentru MEDIAFAX, plt. adj.Leone Iordache de la IJJ Dolj.

Dacă nu reușesc să urce scările cu plasele cu cumpărături în spate, cea de-a doua variantă de acces către civilizație, mult mai lungă, este un drum forestier.

Până la primul magazin, pe acest traseu, localnicii merg, pe jos sau cu caii, patru ore. Asta dacă vremea permite.

Iarna, cătunul rămâne izolat în nămeți, a povestit pentru MEDIAFAX, Nicușor Cionca, un tânăr de 28 de ani care s-a născut în Ineleț și care se întoarce aici periodic pentru a avea grijă de bunicii și părinții săi care n-au plecat din cătun.

„Ne-am aprovizionat din timp ca să nu avem probleme la iarnă. Coborâm la Herculane, luăm de acolo și urcăm înapoi. Pe scară sau pe drumul forestier mergem pe jos sau cu calul. Altă posibilitate nu e. Pe cal poți să pui 60-70 kg . Ne mai ajutăm între noi cu vecinii, suntem neamuri. Mai mult bătrâni. Tineri prea puțini mai sunt. Sunt plecați , doar de sărbători mai vin acasă. În rest, nu. Toți lucrează. Școala s-a închis anul trecut. Nu mai sunt copii”, a declarat Nicușor Cionca, locuitor al cătunului Ineleț.

În ajun de Moș Nicolae, locuitorii din Ineleț au avut musafiri surpriză. Câțiva jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Dolj, încărcați cu alimente și obiecte de strictă necesitate, au mers pe jos, patru ore, pentru a le aduce oamenilor din inima muntelui câteva daruri de sărbători.

„A fost spectaculos. Cu toții am fost încântați și, pe de altă parte, observăm și alte suflete din țara noastră care locuiesc în alte condiții și considerăm și apreciem că au nevoie de prezența noastră.Niște oameni extraordinari. Când am ajuns la ei să le înmânăm și noi ajutorul acesta cu ocazia sărbătorilor, că acesta a fost scopul, să mergem să le aducem o bucurie în suflet cu ocazia sărbătorilor care urmează, ne-au deschis ușile foarte primitori, foarte încântați că le bate cineva la ușă să schimbe o vorbă, să mai afle informații din țară și noi despre ei, bineînțeles. Au avut o stare de bucurie extraordinară. Se vedea în ochii lor. Le sclipeau de bucurie, efectiv, pentru că le bate cineva la ușă”, a declarat plt. adj. Leone Iordache.

Deși traseul este extrem de dificil, peisajul este desprins parcă din povești. Sus, în inima muntelui, oamenii care locuiesc aici de când se știu trăiesc într-o armonie aproape perfectă cu natura. Curent electric n-a fost niciodată, și nici mașini care să polueze aerul tare, de munte.

În Ineleț mai sunt acum 6-7 familii. Puținii localnici care au mai rămas pe aceste meleaguri își luminează casele cu lămpi pe petrol. Doar câțiva și-au montat panouri solare și au adus generatoare care le dau curent electric, povestește plutonierul adjutant Leone Iordache.

„Este un peisaj, pot să spun, în care nu s-au adus multe modificări în ultimii ani. Gândiți-vă că nu au curent electric, ei noaptea aprind lămpile. Acum au început anumite gospodării să folosească panourile solare și trăiesc acolo, efectiv, ei sunt… Singura problemă a lor este că sunt izolați. Ei sunt foarte gospodari, nu se vaită de nimic și au bucuria comunicării cu oamenii”, a declarat pentru MEDIAFAX plt. adj.Leone Iordache.

Vara, cătunele Ineleț-Scărișoara sunt des vizitate de turiști pasionați de drumețiile montane.

Iarna, în schimb, potrivit localnicilor, doar preotul ajunge aici. Vine săptămânal, din Caransebeș, pentru a ține slujbă în bisericuța din Ineleț.

foto: captură youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...