George Copos a fost eliberat din închisoare. „Am avut 400 de nopți în care am citit cât nu am citit în toată viața mea”

George Copos a fost eliberat din închisoare. „Am avut 400 de nopți în care am citit cât nu am citit în toată viața mea
Omul de afaceri George Copos, fostul patron al echipei de fotbal FC Rapid București (FOTO: Mediafax Foto)
Publicat: 07/04/2015, 18:44

UPDATE 17.50 Copos a părăsit Penitenciarul Jilava. La ieșire, el a declarat că a făcut două mari erori în viață: „Am intrat în politică și am cheltuit 30 de milioane de euro în fotbal”.

Copos a spus că „este mare păcat” că în închisori se află oameni care creează mii de locuri de muncă și că el însuși a creat 5.000 de locuri de muncă.

În legătură cu cele 5 „lucrări științifice” pe care Copos le-a scris într-un timp record, de doar un an și o lună cât a stat în închisoare, el a declarat: „Am avut 400 de nopți în care nu faci altceva decât să citești. Am citit cât nu am citit în toată viața mea, am citit marii filozofi. Am dormit nu mai mult de 4 ore pe noapte. Veți găsi în lucrările mele teme care nu au fost abordate de specialiștii în domeniu”.

„Mă simt rușinat. Sunt un om care a creat 5.000 de locuri de muncă. Sunt un om care a făcut în România peste 200 de milioane de euro investiții și nu vreau să spun altceva decât că eu am crezut enorm de mult în cea de-a treia putere în stat, puterea judecătorească. Am crezut și vreau să cred într-un stat de drept. Acum, eu sunt extrem de îngrijorat că ai mei copii, Alexandra care a stat zece ani în Statele Unite ale Americii, care a făcut cele mai mari universități și masterate, nu mai vrea să rămână în România”, a mai spus Copos.

Gheorghe Copos avea de executat patru ani de închisoare, după ce Tribunalul București a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele Loteria I și cel privind transferurile de jucători. Copos a executat un an și o lună de închisoare, el fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova pe 4 martie 2014.

Tribunalul București a admis astfel contestația lui George Copos în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 5 prin care a fost respinsă propunerea de eliberare condiționată. Instanța Tribunalului București a dispus ca George Copos să fie pus de îndată în libertate.

După ce decizia instanței va fi comunicată Penitenciarului Rahova, George Copos va putea părăsi unitatea de detenție.

Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 25 februarie, propunerea de eliberare condiționată a lui George Copos, trimisă instanței după ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit că acesta întrunește condițiile pentru a fi pus în libertate, întrucât a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 arăta, în motivarea deciziei, că George Copos a scris cinci lucrări științifice în penitenciar, dar nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte și nici nu a demonstrat că a făcut eforturi reale pentru reinserție socială.

„Atât apărătorii condamnatului cât și condamnatul au susținut că dorința care l-a animat pe acesta din urmă de a scrie lucrările științifice a fost de a câștiga zile de muncă, care să fie considerate ca executate și astfel să fie mai repede liberat condiționat. Aceasta constituie o dorință firească, însă, în raport de scopul pedepsei, dovedește că petentul-condamnat nu a intenționat să-și formeze, în esență, o conduită corectă față de ordinea de drept și să depună eforturi reale pentru reinserție socială”, a scris judecătorul în motivare.

Potrivit instanței, faptul că a respectat Regulamentul de ordine interioară al penitenciarului nu înseamnă că George Copos a depus eforturi temeinice de îndreptare, ci arată că a adoptat un comportament normal și obligatoriu, în caz contrar el riscând să fie sancționat disciplinar.

Instanța a mai arătat că, la data la care s-a stabilit că George Copos întrunește condițiile pentru a fi eliberat condiționat, acesta executase 322 de zile de închisoare. Din pedeapsă i-au mai fost scăzute zilele primite pentru că a scris lucrări științifice în timp ce era încarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă la elaborarea de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate.

„Ținând cont că a executat efectiv doar 322 de zile închisoare, că se afla în executarea pedepsei rezultante de patru ani închisoare în care au fost contopite trei pedepse pentru săvârșirea unor fapte penale cu consecințe grave asupra bugetului statului, consecințe care se răsfrâng și asupra calității vieții fiecărui cetățean, instanța apreciază că reeducarea condamnatului prin însușirea unui comportament care să implice respect fața de ordinea de drept nu a fost realizată la acest moment procesual”, a mai arătat judecătorul în motivare.

În 25 august 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I. În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

În primul dintre dosare, Copos era acuzat că a făcut afaceri „profitabile” cu Loteria Română, în urma cărora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu și-a plătit obligațiile fiscale, el ascunzând faptul că deține 38 de spații comerciale, prin așa-zisa vânzare a acestora către Compania Națională Loteria Română.

În cel de-al doilea dintre dosarele în care Copos a fost condamnat la închisoare cu executare, în 4 martie, el s-a dovedit a fi vinovat că s-a implicat în efectuarea de tranzacții ilegale în cazul transferurilor unor fotbaliști către cluburi din străinătate. Alături de ceilalți oameni de fotbal implicați în acest caz – Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos mai are un dosar – Loteria II – în care este judecat pentru manipularea pieței de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri și folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, de instrumente financiare la care aceste informații se referă. Cauza este la judecată în fond la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York