Ghid MAE pentru cei ce merg în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Ghid MAE pentru cei ce merg în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Publicat: 20/12/2013, 20:41
Actualizat: 30/07/2014, 14:27

Românii care doresc să plece în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an sunt sfătuiți, într-un Ghid de călătorie publicat de MAE, să fie atenți la bunurile personale și la starea tehnică a vehiculelor.

Referitor la Austria, MAE îi informează pe români că starea generală a infrastructurii rutiere (autostrăzi, drumuri rapide și drumuri naționale) este foarte bună.

Ministerul de Externe îi avertizează pe șoferii români că folosirea aparatelor anti-radar constituie contravenție în Austria, iar sancțiunea prevăzută constă în amendă contravențională și confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reținerii temporare a autoturismului. Totodată, poliția rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce privește verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere și, dacă se constată că acestea nu corespund tehnic, se aplică amenda contravențională cu reținerea numerelor de înmatriculare și, după caz, a permisului de conducere.

Potrivit Ghidului, în perioada sărbătorilor de iarnă se constată o rată crescută a furturilor, astfel că românii sunt sfătuiți să acorde o atenție sporită asupra bunurilor personale.

Cei care vor călători în Austria sunt rugați să se asigure că au un loc de cazare în această țară și că dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de ședere.

Românii care își vor petrece sărbătorile sau vor tranzita Bulgaria sunt informați că poliția locală suspendă cu ușurință permisele de conducere, iar amenda se plătește doar la bancă. În caz de reținere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai după expirarea perioadei de suspendare și plata amenzii contravenționale.

MAE recomandă evitarea călătoriilor și staționarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopții și încheierea unei asigurări CASCO, întrucât rata furturilor auto este ridicată.

Totodată, românii sunt sfătuiți să aibă haine groase, hrană și apă, deoarece există riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi din cauza căderilor masive de zăpadă.

Cetățenii români care și-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliția de Frontieră li se va permite intrarea în România.

Cei care ajung în Elveția trebuie să știe că autoritățile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deținerii unei sume suficiente de bani pentru întreținerea pe perioada șederii în Elveția sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

Regulamentul vamal elvețian conține prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: țigări – 200 bucăți, băuturi alcoolice – 2 litri până la 15 % vol. și 1 litru peste 15 % vol.

Conform Ghidului de călătorie, în Ungaria nu este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă, dar suprafața de rulare trebuie să aibă un profil de cel puțin 4 mm. Lanțurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiții.

Ministerul de Externe îi roagă pe români să acorde o atenție sporită asupra bunurilor personale.

Întrucât Ungaria reprezintă o țară de tranzit pentru un număr important de cetățeni români, MAE atrage în mod deosebit atenția asupra informării în prealabil asupra condițiilor de călătorie, condițiilor meteo și a stării drumurilor din această țară, înaintea planificării călătoriei, mai ales pe perioada de iarnă.

Ghidul MAE pentru sărbătorile de iarnă poate fi consultat online la pagina http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/ghid_de_iarna_final.pdf.

Ministerul Afacerilor Externe a realizat, de asemenea, un pliant și un spot, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care doresc să se deplaseze în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului