IGSU: Intervenția la incendiul din Confort City, îngreunată de barierele de acces și de lipsa apei

IGSU: Intervenția la incendiul din Confort City, îngreunată de barierele de acces și de lipsa apei
Intervenția la incendiul produs marți la un bloc din ansamblul rezidențial Confort City a fost îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului nu a funcționat, potrivit IGSU.
Publicat: 02/10/2012, 22:29
Actualizat: 27/09/2018, 23:31

Intervenția la incendiul produs marți la un bloc din ansamblul rezidențial Confort City a fost îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului nu a funcționat, potrivit IGSU.

„Astăzi (marți), la ora 14.21, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Dealu Spirii» al municipiului București a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la un bloc dintr-un complex de locuințe din localitatea Popești – Leordeni, județul Ilfov. Distanța față de cea mai apropiată subunitate de intervenție este de 7 km, pompierii militari ajungând în cel mai scurt timp la fața locului. (…) La sosirea la locul producerii situației de urgență, echipajele au întâmpinat greutăți la intrarea în complexul respectiv, din cauza barierelor de acces și a autovehiculelor aflate în parcare, fiind necesară mutarea acestora pentru a permite desfășurarea intervenției. (…) Întrucât rețeaua de hidranți de la acest complex nu a funcționat, pompierii militari au intervenit la incendiu folosind apă din rezerva proprie, din râul Dâmbovița și de la un agent comercial”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marți seară, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

IGSU precizează că, în conformitate cu prevederile art.30 din Legea nr.307/2006, coroborate cu art.1 din H.G.R. nr.1739/2006, pentru blocurile de locuințe beneficiarul nu trebuie să solicite și să obțină avizul/autorizația de securitate la incendiu, cu condiția ca regimul de înălțime să nu depășească P+11. „Potrivit prevederilor legale, pentru asigurarea securității la incendiu a construcțiilor concură mai mulți factori, printre care investitori/proprietari, proiectanți, executanți, verificatori de proiecte, autorități locale. Astfel, proiectanții și executanții de construcții și amenajări au obligația să cuprindă în documentațiile pe care le întocmesc și să realizeze măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conțin obiectele proiectate”, se mai arată în comunicat.

Aceleași precizări au fost făcute anterior, pentru MEDIAFAX, de purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruș.

Potrivit IGSU, conform reglementărilor tehnice în vigoare, este permisă mansardarea clădirilor de locuit dacă se respectă condițiile de protejare la foc cu materiale incombustibile a structurii portante a acoperișului și a condițiilor de compartimentare la foc (prin elemente incombustibile) dintre blocuri, tronsoane și apartamente.

„În conformitate cu prevederile art.13 lit.h) din Legea nr.307/2006, consiliul local trebuie să asigure includerea, în planurile de organizare, de dezvoltare urbanistică și de amenajare a teritoriului, a căilor de acces pentru intervenții, a lucrărilor pentru realizarea sistemelor de anunțare, alarmare, precum și de alimentare cu apă în caz de incendiu”, mai precizează IGSU.

Incendiul a izbucnit, marți după-amiază, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidențial Confort City.

Pompierii acționează, în prezent, pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului, urmând ca, pe durata nopții, să rămână la locul intervenției pentru verificări și pentru supraveghere, potrivit IGSU.

Surse din rândul autorităților au declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul apartamentelor afectate în urma incendiului este de aproape 100.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar (Domus Stil) care a construit ansamblul, locatarii apartamentelor afectate de incendiu vor primi cazare la hotel, pe durata reparațiilor necesare la imobil.

„Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, extinzându-se și la etajul 10 al blocului de locuințe. Focul s-a propagat ulterior pe fațadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente”, a precizat IGSU.

Întrebat despre cauza incendiului, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Daniel Vasile, a spus că există „speculația” ca acesta să fi izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiționat montat în exterior.

Pompierii au intervenit la incendiu cu peste 30 de autospeciale cu apă și 10 autoscări, la fața locului venind și două echipaje de descarcerare și cinci de prim-ajutor.

Șase locatari ai blocului au primit îngrijiri medicale la fața locului, după ce au suferit atacuri de panică sau au inhalat monoxid de carbon, iar un pompier a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce s-a intoxicat cu fum.

Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenția la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Ansamblul rezidențial Confort City, deținut de frații Robert și Ionuț Negoiță, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniță, locuri de joacă pentru copii și parcuri.

Complexul rezidențial este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piața Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului și la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat în folosință în 2010.

Proprietarii apartamentelor spun că au plătit pe acestea prețuri începând cu 50.000 de euro și că au de dat rate lunare la bancă de aproximativ 300 de euro.

În 2007, un hotel deținut tot de frații Negoiță, aflat pe Șoseaua Vitan Bârzești, a fost cuprins de un incendiu, în timp ce se afla în construcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace