În județul Buzău există comune unde nicio școală nu este autorizată sanitar

În județul Buzău există comune unde nicio școală nu este autorizată sanitar
Publicat: 13/09/2013, 13:05
Actualizat: 02/04/2019, 20:00

În județul Buzău există comune unde nicio școală nu este autorizată din cauza lipsei apei potabile, a grupurilor sanitare necorespunzătoare, a vechimii clădirilor sau a lucrărilor de reabilitare nefinalizate din lipsa banilor, elevii urmând să învețe în aceste imobile sau în spații improvizate.

În județul Buzău funcționează 731 de unități de învățământ, iar din acestea 24 la sută sunt în mediul urban, iar 76 la sută în mediul rural, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, Viorica Mihalașcu, din cele 731 de unități de învățământ, aproape 30 la sută nu au autorizație sanitară de funcționare.

„Principalul motiv de neautorizare rămâne, în continuare, nesolicitarea acesteia – pentru 93,5 la sută din unitățile neautorizate, iar pentru 6,5 la sută neasigurarea circuitelor funcționale, a condițiilor igienico-sanitare și de microclimat și a dotărilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul DSP Buzău, Viorica Mihalașcu.

Conform sursei citate, 25 de unități de învățământ din Buzău ar putea primi autorizație de funcționare în perioada următoare, întrucât directorii au depus documentația în acest sens, fiind vorba despre 12 grădinițe, zece școli generale, două licee și un after-school.

O situație deosebită se întâlnește în localitatea buzoiană Movila Banului, unde niciuna din cele cinci unități școlare nu este autorizată sanitar.

Astfel, două unități de învățământ sunt în curs de reabilitare, însă lucrările nu vor fi finalizate în perioada imediat următoare, acestea fiind sistate din cauza lipsei de fonduri. În aceste condiții, cursurile se vor desfășura în spații improvizate, respectiv în cămine culturale, care nu corespund normelor igienico-sanitare. Celelalte trei unități școlare din comună nu au apă potabilă curentă și nici grupuri sanitare corespunzătoare.

Nici cele zece școli din localitatea Râmnicelu, județul Buzău, nu au autorizație sanitară. Două unități școlare au depus dosarele necesare obținerii autorizației sanitare, în timp ce restul nu îndeplinesc condițiile de autorizare, din cauza lipsei apei potabile curente și a grupurilor sanitare necorespunzatoare.

Probleme sunt și în localitatea Vintileanca din comuna Săhăteni, unde școala gimnazială și grădinița cu program normal funcționeaza într-o clădire foarte veche, fără gard împrejmuitor, cu grupuri sanitare neracordate la sistemul de apă-canal, deși sunt reabilitate. Mai mult, deșeurile rămase după demolarea clădirii vechiului grup sanitar nu au fost evacuate, existând riscul ca elevii să se acidenteze.

În plus, inspectorii DSP Buzău au descoperit, în urma unor controale, că în curtea școlii primare din satul Găgeni, tot comuna Săhăteni, există o fântână de la care se aprovizionează cu apă locuitorii din apropierea școlii, Mai mult decât atât, fântâna nu este construită corespunzăzor și constituie un pericol pentru elevi și preșcolari.

Potrivit inspectorului general al ISJ Buzău, Dumitru Ene, în județ nu se constată un progres în obținerea autorizațiilor de funcționare, deși procedura este gratuită acum.

„Jumătate dintre instituțiile fără autorizație intenționează să depună documentația pentru că au aflat că această solicitare a autorizației e gratuită acum și nu mai reclamă eforturi din partea autorităților. Jumătate nu îndeplinesc însă condițiile pentru autorizare. E vorba de funcționarea în spații improprii, subdimensionate, neîndeplinind condițiile minimale de funcționare. Avem grădinițe în Buzău, la Mărăcineni, unele funcționează în alte spații pentru că lucrările de reabilitare nu s-au finalizat, și nu se poate învăța în acele localuri, de pildă la Costieni, Lanuri, Ziduri, altele nu au apă curentă, unele au grupuri sanitare amplasate în afara localului, fără bazin vidanjabil. Autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a face condiții în școli pentru a obține autorizații, e adevărat că nu sunt fonduri, dar cred că pentru un confort minimal al elevilor trebuie făcute aceste eforturi”, a declarant, joi, pentru MEDIAFAX șeful ISJ Buzău, Dumitru Ene.

Conform sursei citate, sunt situații în care elevii învață de ani în spații improvizate, respectiv cămine culturale, din cauza lucrărilor începute și nefinalizate din lipsa banilor.

„Avem lucrări începute din 2007-2008 și nefinalizate. Nu se poate învăța acolo și avem școala din Movila Banului, Albești, Limpezi, Udați, Cernătești, Rubla, Scutelnici, Odăile, grădinițele din Podgoria, unități școlare în care elevii învață în alte spații decât cele în care ar trebui să fie”, a adăugat Ene.

El a vorbit și despre manualele școlare care trebuie să ajungă pe băncile elevilor odată cu începerea școlii, o situație deosebită fiind semnalată în cazul elevilor nevăzători.

„În privința manualelor au fost contractate și vor beneficia de ele elevii din clasele I-X. Valoarea acestor manuale este de 424.043 lei. Probleme avem la școlile speciale, unde editarea manualelor în special pentru nevăzători și cei cu deficiențe auditive este mai dificilă. Nicio editură nu se încurcă să editeze aceste manuale pentru că solicitările sunt puține, iar operațunea costisitoare. Editurile consideră că nu e profitabilă editarea”, a adăugat inspectorul general al ISJ Buzău, Dumitru Ene.

El a mai spus, referitor la pachetele de rechizite de care urmează să beneficieze elevii cu probleme materiale, că nu se știe când va începe distribuirea acestora, precizând însă că cel mai probabil după 1 octombrie.

„Sunt 15.379 de pachete de rechizite pe categorii de clase. Procedura e în desfășurare, a fost desemnată firma câșigătoare, va veni cu mostre și va începe realizarea acestor pachete pentru elevii din județ. Depinde cât de promptă va fi firma și dacă se respectă datele din contract și nu va fi ca anul trecut când am refuzat transportul și am reluat licitația. Depinde de seriorizatera firmei. Pe la 1 octombrie vor fi date probabil aceste rechizite, pentru că trebuie să vedem și cine se încadrează”, a declarant inspectorul general adjunct al ISJ Buzău, Geta Burducea.

În ceea ce privește clasa pregătitoare, autoritățile din învățământul buzoian dau asigurări că nu vor fi probleme anul acesta. În clasa pregătitoare, la Buzău, s-au înscris 4.000 de elevi, fiind comandate 1.176 de seturi noi de mobilizer pentru a-l completa pe cel existent, în timp ce cadrele didactice care se vor ocupa de acești copii au parcurs deja etapele de pregătire.

În județul Buzău, ar mai fi necesare 22 de microbuze școlare, pentru ca numărul elevilor care fac naveta să scadă semnificativ.

„Am dat la minister necesarul de microbuze, 22, și este în curs de desfășurare o licitație, urmând a ne fi repartizate fie lotul integral, fie o parte, după achiziționare. Se intenționează la nivel na’ional achiziția a 600 de microbuze. E o prioritate acest lucru, însă tot vor mai fi copii care fac naveta din cauza infrastructurii. La Nehoiu, în zona Mlăjet, de pildă, se ajunge doar cu căruța și sunt probleme pentru copiii din clasele V-VIII. Probleme, dar de altă natură, sunt și la naveta liceenilor. Avem restanțe serioase de luni de zile la nivel de zeci de miliarde de lei vechi. Ministerul intenționează să plafoneze sumele pe kilometri destinate abonamentelor elevilor pentru că s-au constat diferențe mari și nejustificate la aceste abonamente pe aceleași distanțe dar cu alte firme. Nu e normal ca cineva să ia pe kilometru de zece ori mai mult decât o altă firmă”, a declarant șeful ISJ Buzău, Dumitru Ene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice