Inspectorii premierului reclamă la DNA fosta conducere PDL a Administrației Fondului pentru Mediu

Inspectorii premierului reclamă la DNA fosta conducere PDL a Administrației Fondului pentru Mediu
Publicat: 08/12/2012, 15:36
Actualizat: 07/08/2014, 15:01

Corpul de control al premierului va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natură penală comise de Administrația Fondului pentru Mediu în intervalul 2009- 31 iulie 2012, arătând că finanțări nerambursabile au fost acordate anumitor firme cu implicarea directă a fostului șef Gheorghe Popescu (PDL).

Inspectorii arată că, la data controlului, Administrația Fondului pentru Mediu nu deținea o evidență certă a creanțelor de recuperat la bugetul Fondului pentru mediu, datele furnizate de Direcția economică nefiind în concordanță cu datele oferite de Direcția Venituri, căreia îi revenea, în principal, obligația de a asigura evidența analitică a plătitorilor, precum și evidența încasărilor la bugetul fondului.

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu nu au efectuat inspecții fiscale la plătitorii care înregistrau debite restante, au emis titluri executorii cu mare întârziere față de data stabilirii obligațiilor fiscale și nu au continuat procedurile de executare silită a obligațiilor fiscale restante, deși gradul de încasare a veniturilor în anii 2010 și 2011 a fost foarte redus.

Ca urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu, la 13 iulie 2012, un procent de 52,13% din totalul creanțelor de recuperat, respectiv 230,5 milioane lei, a reprezentat obligațiile de plată ale unui număr de patru contribuabili, și anume firmele Prodelivery, Toti Marketing&Distribution, Europlast Production&Distribution și Conpa Distribution.

În perioada verificată, pentru finanțarea „Programului privind producerea energiei din surse regenerabile”, Administrația Fondului pentru Mediu a organizat două sesiuni de selectare a proiectelor. La 5 iulie 2012, erau încheiate contracte de finanțare nerambursabilă pentru un număr de 70 de proiecte, având o valoare totală contractuală de 1,2 miliarde lei, din care doar 11 proiecte se aflau în derulare, restul de 59 fiind suspendate din cauza insuficienței fondurilor necesare decontărilor.

Pentru patru proiecte privind parcuri eoliene, implementate în aceeași zonă, respectiv comuna Dranceni, județul Vaslui, având ca beneficiari Electrica Serv (2 proiecte), Exactech SRL și Home Stores Concept SRL, societăți comerciale între care există legături în ceea ce privește asociații, administratorii și sediile sociale, a fost decontată suma totală de 87 milioane lei.

Valoarea contractată, corespunzătoare celor patru proiecte, a reprezentat doar 9,06% din valoarea totală contractată pentru cele 70 de proiecte, dar suma decontată pentru acestea a reprezentat 64,24% din valoarea totală decontată în cadrul acestui program.

„În legătură cu asociații și/sau administratorii Electrica Serv, Exactech SRL și Home Stores Concept, precum și ai firmei Eol General Service, executantul lucrărilor de infrastructură în cadrul celor patru proiecte, s-a constatat că, prin decizia penală nr.2.450 din 7.12.2011, rămasă definitivă, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea lui Mihai Tiberiu Vicol la pedeapsa de 4 ani și 9 luni închisoare și a numitei Capota Gina la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenție, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de fals și infracțiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene”, se arată în nota de control.

Cele patru parcuri eoliene au fost amplasate în aceeași zonă, situată în extravilanul comunei Dranceni, județul Vaslui, pe tarlale învecinate, putând fi considerate ca părți componente ale unui parc eolian unitar.

Procedând la dezmembrarea parcului eolian unitar în patru părți componente, firmele Electrica Serv, Exactech SRL și Home Stores Concept au solicitat finanțări nerambursabile în cadrul a patru proiecte, aparent distincte, ceea ce a avut drept consecință aprobarea de către Administrația Fondului pentru Mediu a unei finanțări nerambursabile în cuantum total de 112 milioane lei.

În acest sens, rată inspectorii, este relevant faptul că suma maximă care putea fi acordată unui beneficiar, în cadrul sesiunii de finanțare, era de 30 milioane lei pentru fiecare proiect, un solicitant putând depune în cadrul sesiunii de finanțare un singur proiect.

În legătură cu cele patru proiecte, verificările efectuate au evidențiat și faptul că studiile de fezabilitate, studiile geotehnice, studiile topografice, expertizele tehnice pentru drumul de exploatare și proiectele tehnice pentru execuția lucrărilor au fost realizate, de regulă, de aceiași operatori economici pentru toate cele ptru proiecte și prezintă foarte multe asemănări, fiind aproape identice, iar toate turbinele eoliene achiziționate și instalate au fost produse de Vestas Deutschland GmbH.

Pentru achiziția lucrărilor de infrastructură, rezistență, platforme și rețele electrice, în cadrul celor patru proiecte, au fost declarate câștigătoare ofertele depuse de Eol General Service, societate comercială înființată la 26 februarie 2011 de către beneficiarii finanțărilor nerambursabile.

Deși toate turbinele eoliene au fost fabricate de același producător, costul pentru 1MW instalat propus spre finanțare a cunoscut variații foarte mari și nejustificate, de la 2,3 milioane euro, în primul proiect depus în anul 2009, la 6 milioane euro în proiectul propus de Exactech în anul 2010.

Potrivit inspectorilor, între beneficiarii acestor finanțări nerambursabile și alte societăți comerciale având asociați sau administratori comuni cu cei ai beneficiarilor, în anul 2011, au fost efectuate transferuri de bani, în cuantumuri foarte mari (echivalentul a zeci de milioane de euro), în condițiile în care unele dintre societățile comerciale nu aveau angajați. Având în vedere necesitatea asigurării cofinanțării celor 4 proiecte, precum și lipsa documentelor justificative care să ateste proveniența licită a sumelor transferate între operatorii economici, rezultă indicii privind caracterul fictiv al relațiilor comerciale în baza cărora s-au efectuat plățile.

În legătură cu capacitatea beneficiarilor de a asigura sursele de cofinanțare a proiectelor, s-a constatat că în niciunul din cele patru proiecte reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu nu au solicitat societăților respective documente justificative privind capacitatea fiecărui solicitant de a cofinanța proiectul și nici documente care să ateste asigurarea procentului din contribuția proprie prin credite bancare, așa cum au precizat în cererile de finanțare.

Garantarea finanțării nerambursabile acordată din bugetul fondului pentru mediu s-a făcut cu bilete la ordin, în alb, cu clauza „fără protest”, avalizate doar de administratorul operatorului economic sau de unul dintre asociații principali ai acestuia, în calitate de persoană fizică și nu de o unitate bancară sau de către o altă persoană fizică sau juridică cu o bonitate dovedită. În situația refuzării la plată a biletelor la ordin pentru lipsa parțială sau totală a disponibilităților bănești ale celor trei beneficiari, Administrația Fondului pentru mediu se va afla în imposibilitatea recuperării finanțării acordate, precum și a altor cheltuieli generate de încălcarea prevederilor contractuale, atenționează Corpul de control.

„În acest sens, este relevant faptul ca Electrica Serv a fost înregistrată în anul 2008, anterior obținerii finanțării nerambursabile, la Centrala Incidentelor de Plăți, cu incidente majore de plata cu bilete la ordin. Acest aspect a fost cunoscut și de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu in urma analizei documentelor anexate cererilor de finanțare. Prin încheierea de acte adiționale la contractele de finanțare, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au fost de acord cu solicitările beneficiarilor de modificare a graficelor de efectuare a plăților, in sensul devansării datelor pentru depunerea cererile de tragere. Acest fapt a determinat decontarea in cadrul celor patru proiecte, în perioada iunie-octombrie 2011, cu 42,8 milioane lei mai mult decât prevederile graficelor inițiale de efectuare a plăților”, este concluzia inspectorilor.

Despre implicarea directă a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, în acordarea finanțării nerambursabile în cadrul celor patru proiecte, inspectorii susțin că implicarea președintelui rezultă din faptul că, la 22 iunie 2011, acesta s-a deplasat alături de responsabilul de proiect in comuna Dranceni, Vaslui unde au constatat ca la două zile de la data depunerii cererii de tragere nr.1, toți pilonii, in număr de 32, aferenți celor doua turbine au fost turnați la 22 m adâncime, precum și faptul că fusese realizata rețeaua subterană de cabluri electrice care făcea legătura fiecărei turbine cu punctul de conexiune la sistemul energetic.

Inspectorii arată că toate cele patru contracte pentru finanțarea nerambursabilă au fost semnate de președintele Gheorghe Popescu și toate cererile de tragere depuse de beneficiari au fost de asemenea aprobate de președinte.

Gheorghe Popescu a fost trecut de Guvernul Boc în februarie 2010 din postul de director al Agenției Naționale a Locuințelor la conducerea Administrației Fondului de Mediu, în locul lui Vlad Marcoci, membru PDL Neamț. El a fost eliberat din funcție în mai 2012, odată cu preluarea mandatului de către Guernul USL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, ANUNȚ de ultimă oră. I-a întristat pe mulți: ​„Îmi pare foarte rău”
"Copilul trebuie să aibă frică de părinţi". Patru fraţi din Botoşani, bătuţi cu bestialitate de...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Se CONFISCĂ permisul auto pe loc. Șoferii pot fi prinși și a doua zi
Șoc la nivel planetar. A murit la doar 26 de ani
VIDEO | Cum a fost surprins Chris Martin, solistul Coldplay, într-un parc din București. Putea...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Regele Carol al II-lea și războiul: „Scăparea de astăzi poate fi foarte scump plătită mâine”
×