Institutul Național pentru Fizica Pământului: Cutremurele de la Galați pot cauza pătrunderea gazului în apă, dar nu e periculos

Institutul Național pentru Fizica Pământului: Cutremurele de la Galați pot cauza pătrunderea gazului în apă, dar nu e periculos
Publicat: 03/10/2013, 15:14
Actualizat: 03/02/2019, 14:52

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, spune că este normal ca seismele produse la Galați să fie însoțite de zgomote și că se poate întâmpla ca o pungă de gaze „să scape” în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.

Ionescu a a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că acolo unde la suprafață sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla „să scape” o pungă în pânza freatică și să miroasă apa a sulf, așa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.

Directorul general al INFP a mai spus că instituția a mai instalat, în zona localităților Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrești din Galați, pe lângă cele trei stații seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, și echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluție de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informații din toată rețeaua, prelucrate la București de un soft și interpretate de seismologi.

Totodată, echipe de specialiști de la INFP merg la fața locului în această perioadă, iar joi la Izvoarele a fost și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) Ion Burlui, în zonă fiind mobilizați angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei și alte acțiuni.

În localitatea Izvoarele au mers, joi, și secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper și subprefectul de Galați Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au ieșit în stradă, cerându-le acestora explicații privind cauza cutremurelor.

Oamenii au încercat să blocheze drumul județean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele și DN 25, reproșându-le autorităților că nu le oferă explicații privind producerea acestor fenomene și nu iau măsuri.

Oamenii au încheiat protestul după ce autoritățile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă și care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicații.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a avertizat miercuri că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populația trebuie să evite consumul acesteia. În această situație, autoritățile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populația afectată.

Din 23 septembrie, în Galați s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade și s-a produs pe 29 septembrie.

Constantin Ionescu a declarat pentru MEDIAFAX că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galați și că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activități.

El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.

Seismele din zona Galați, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toți specialiștii aflați la dispoziție, iar Prefectura și Inspectoratul Situațiilor de Urgență sunt pregătite „pentru orice fel de situație”, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliștii nu s-au mai confruntat cu așa ceva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto