Judecător CSM: „Există un spectacol al cătușelor astăzi, o plăcere morbidă în a exhiba situații care nu sunt conforme cu morala creștină”

Publicat: 28/04/2015, 17:07
Actualizat: 04/08/2015, 20:52

Senatorii juriști au discutat, în ședința de marți, despre problema cătușelor, în contextul unor amendamente depuse la Codul Penal și Codul de Procedură penală. După ce Guvernul a inițiat un proiect de lege pentru modificarea celor două legi, trei senatori au adus și ei amendamente proprii.

Cel mai important dintre acestea se referă la interzicerea încătușării în spațiul public a persoanelor care nu au comis acte de violență și nu au încercat să se sustragă urmăririi penale sau măsurii preventive dispuse. Amendamentul îi aparține senatorului UDMR Pataki Csaba.

„Pe perioada deplasării în spațiul public a inculpatului față de care s-a dispus una din măsurile preventive menționate la art.202 alin (4) lit. A), d) și e) ori a suspectului față de care s-a dispus măsura reținerii se interzice folosirea cătușelor, cu excepția cazurilor în care aceștia sunt cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, s-au opus măsurii dispuse, s-au sustras urmăririi penale ori au încercat să evadeze.

Recurgerea la folosirea cătușelor sau, după caz, a altor mijloace de imobilizare se face cu respectarea drepturilor consacrate de Constituția României, revizuită, precum și de alte convenții internaționale la care țara noastră este parte, aplicabile în astfel de situații, și trebuie să fie proporțională cu starea de pericol pentru ordinea publică care poate fi generată de aceste persoane, sau, în cazul în care există indicii temeinice cu existența riscului de a se produce autovătămare, vătămarea altor persoane sau producerea de pagube materiale„, se arată în propunerea udemeristului.

O propunere similară a fost deja adoptată de senatorii juriști, cea a lui Șerban Nicolae, și care interzice încătușarea „în orice împrejurare”, cu excepția celor care comit acte de violență sau s-au sustras urmăririi penale ori au încercat să evadeze.

Invitați la dezbateri, reprezentanții CSM au admis existența unui „spectacol al cătușelor” care ar trebui eliminat. Judecătorul CSM Mircea Aron a spus că, în prezent, „există o plăcere morbidă” pentru a vedea persoane încătușate la televizor.

„Există un spectacol al cătușelor astăzi, ceea ce nu vezi în afară. Există o plăcere morbidă în a exhiba situații de genul acesta care nu sunt conforme cu morala creștină, deși nu pot să spun că toată ziua bat templele. E scandalos ce se întâmplă în spațiul public românesc față de alte zone. Un arestat preventiv trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție. Am mai spus, feriți arestații preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost vocea care a spus să încetăm spectacolul cătușelor”, a precizat judecătorul Mircea Aron, în cadrul comisiei juridice.

Mai mult, el a sugerat că o astfel de propunere ar trebui inclusă în legea audiovizualului.

Cum vor senatorii să se dispună măsurile preventive

Un alt amendament depus la Codul de procedură penală se referă la modalitatea prin care se dispun măsurile preventive și a fost inițiat de senatorii Cristiana Anghel (PC) și Ovidiu Donțu (PSD).

Concret, cei doi propun modificarea articolului 202, referitor la scopul și condițiile generale de aplicare a măsurilor preventive, urmând ca acestea să fie dispuse doar dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că a fost săvâeșită o faptă prevăzută de Codul Penal. Spre deosebire de forma actuală a legii, măsura preventivă se dispune doar dacă din probe sau indicii rezultă suspiciunea rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune.

Forma actuală

(1) Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni.

Forma propusă

„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecata ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni”.

„Credem că față de o formă mai elastică, este mult mai potrivită o formă mai specifică și foarte clară și care are și o practică judiciară de foarte mulți ani”, a precizat unul dintre inițiatori, senatorul jurist Ovidiu Donțu.

Referitor la acest amendament, președintele CSM, Marius Tudose, a afirmat faptul că este o formă mai clară, însă este una „ușor restrictivă”.

„Aș vrea să precizați indicii temeinice să nu se ajungă la o practică neunitară. Dacă vă îndreptați către acest lucru, vă rog să definiți indicii temeinice. Indiciile temeinice nu sunt probe, ele trebuie legate de o suspiciune rezonabilă. Coerent și logic este textul de astăzi”, a spus Tudose, în cadrul dezbaterilor.

La final, senatorii juriști au decis amânarea proiectului de lege, urmând să continue dezbaterile marțea viitoare, 5 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii