Kelemen: Sentința în cazul Colegiului „Mikó” lezează dreptul la proprietate și creează un precedent

Kelemen: Sentința în cazul Colegiului Mikó lezează dreptul la proprietate și creează un precedent
Publicat: 25/08/2012, 18:07
Actualizat: 28/09/2018, 22:12

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se așteaptă la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, spunând că decizia instanței în acest dosar nu lezează doar maghiarii, ci și dreptul la proprietate.

Kelemen Hunor a spus, la o dezbatere publică legată de cazul Colegiului „Székely Mikó”, care a avut loc la Festivalul Peninsula din Târgu Mureș, că are senzația că „roata istoriei a început să se învârtească în direcția inversă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, Kelemen Hunor a declarat presei că prin astfel de „decizii discutabile” ale instanțelor se pot „renaționaliza” clădiri care au fost retrocedate foștilor proprietari.

„După ce comuniștii au naționalizat tot ce era de naționalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naționalizate au fost retrocedate foștilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naționalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce și nu e bine să se întâmple acest lucru. (…) Eu cred că vor fi 20.000 de participanți la protest. Peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen Hunor.

El a respins ideea că protestul programat la Sfântu Gheorghe ar constitui o manifestare de campanie electorală.

„Eu nu am ce să fac dacă instanța în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această decizie și într-un astfel de caz nu poți să aștepți până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru și nu începem campania electorală. Acolo nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii și despre câteva lucruri care, că e sau nu an electoral, trebuie să fie principii importante și respectate. (…) Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstrație, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că în acest caz este vorba despre dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor votate de Parlament, spunând că sentința dată în cazul Miko poate crea un precedent.

„Dacă o singură dată dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, întors, printr-o decizie judecătorească, atunci se poate face și a doua, și a treia oară. Dacă se întâmplă acum cu Biserica Reformată, poate se întâmplă mâine cu Biserica Ortodoxă, fiindcă nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanța a spus că proprietarul este Biserica Reformată. O decizie definitivă. Acum, după șase ani, instanța spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de șase ani, două instanțe, în același caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând și în orice moment proprietățile care au fost retrocedate foștilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate și pot fi renaționalizate, ceea ce nu este de dorit”, a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, inclusiv judecătorii pot greși, iar în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” s-a produs o nedreptate.

„Nu intervenim și nu încercăm să intervenim în actul de justiție. Noi spunem doar că în 2006 a fost o decizie, o hotărâre a instanței – nu mai vorbesc de legile care au fost aplicate – care spunea că dreptul de proprietate îi aparține Bisericii Reformate. Nu există niciun act de corupție aici, nimeni nu a spus că a fost un act de corupție. (…) Dar e o decizie nedreaptă. Oamenii care au fost condamnați la trei ani de închisoare n-au făcut altceva decât să aplice legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament. Nimeni nu a spus că aceste legi au fost încălcate prin deciziile lor”, a afirmat liderul UDMR.

Acesta a adăugat că vrea să sensibilizeze întreaga societate românească, fiindcă decizia instanței în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” este doar aparent un caz al comunității maghiare.

„Până la urmă, este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană și consacrată peste tot, inclusiv în Constituția României. Și vrem să aducem în cunoștința opiniei publice internaționale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental – de la Parlamentul European până la toate instituțiile și toate forurile internaționale”, a conchis Kelemen.

La rândul său, secretarul de stat Marko Attila a declarat, la aceeași dezbatere, că după epuizarea căilor de atac interne va apela la CEDO, dacă va fi cazul. El a spus că încă speră să primească „dreptatea în țară”, întrucât nu a încălcat nicio atribuție de serviciu.

„Atâta vreme cât n-am creat o pagubă și nu a fost vorba despre o vinovăție dovedită, nu există un prejudiciu, consider că nu există nicio infracțiune”, a declarat Marko.

În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, manifestarea fiind susținută și de partidele maghiare, dar și de mai multe organizații civice.

În cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploiești, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște