La stat sau la privat? Unde își trimit politicienii copiii la școală. Deputat PSD: „Sunt și banii un criteriu că nu sunt nabab”

Publicat: 04/06/2013, 19:37
Actualizat: 29/07/2014, 23:23

Din cei aproape o sută de mii de copii care învață la privat, de la grădiniță până la postliceală, puțini sunt cei ai politicienilor care, din rațiuni de imagine, competență și bani, optează pentru instituțiile publice de învățământ. „Sunt și banii un criteriu, că nu sunt nabab”, recunoaște pesedistul Gabriel Vlase, grăbindu-se să precizeze că nu face „o diferență între mediul privat și cel de stat atâta timp cât se învață ceva”.

Antonescu: „Protestez de principiu față de culpabilizarea cuiva pentru că are copilul la o școală privată

Tonul dezbaterii școli private-școli de stat l-a dat Victor Ponta care a declarat, săptămâna trecută, că și-a trimis fiul la școală privată, din motive „logistice”: este aproape de casă.

Colegul său de alianță, Crin Antonescu are fiica înscrisă la o școală publică, nu știe ce va fi „mai departe”, însă insistă că nu ar trebui culpabilizați părinții care își trimit copiii la școli private. „Copilul meu este la o școală publică, este în clasa a VI-a și până la finalul ciclului gimnazial cu siguranță va rămâne într-o școală publică. Nu știu ce se va întâmpla mai departe. Dar faptul că este la o școală publică nu-i vreun merit. Este o opțiune care are foarte multe elemente în care nu intru eu acum în discuție”, a explicat președintele PNL.

„Eu protestez de principiu față de culpabilizarea cuiva pentru că are copilul la o școală privată. Deci, domnilor, dacă în această țară s-a legiferat existența învățământului public și a învățământului privat, mie mi se pare că indiferent ce opțiune fac cetățenii acestei țări, de la președintele și primul-ministru al României și până la fiecare cetățean, sunt opțiuni egal legitime. Nu văd cum cineva poate fi acuzat pentru că are copilul la o școală privată”, a conchis acesta.

Steriu: „Sunt un fan al învățământului de stat”

Deputatul Valeriu Steriu se declară „un fan al învățământului de stat”. Acesta are o fată și un băiat ce urmează cursurile Colegiului Național Dimitrie Cantemir din București, respectiv Liceului Teoretic Jean Monnet.

„Am mare încredere în această formă de învățământ. Și eu am urmat la rândul meu o școală și un liceu de stat și am fost foarte mulțumit. Nu am avut niciodată îndoieli”, a declarat acesta pentru gândul.

„Nici măcar nu am ajuns până în faza documentării vizavi de costurile pe care presupune o școală privată pentru că oricum ar depăși bugetul. Și mergând mai departe, nici la o școală din străinătate nu ne-am gândit”, a precizat Steriu.

Foto: Mediafax (Liviu Chirica)

Mocioi: „O soluție ar fi învățământul alternativ, dar România nu e pregătită”

Tot la o școală de stat merge și fiica deputatei PPDD Niculina Mocioi, însă unul dintre motive este lipsa unei unități private de învățământ în Târgu Jiu, acolo unde aceasta locuiește. Totuși, fetița care acum este în clasa I, a mers la o grădiniță privată.

„Fiica mea a mers la o grădiniță particulară. E adevărat, costurile erau mai mari, însă beneficia de toate condițiile normale pentru învățământul secolului al XXI-lea. Acum este în clasa I la o școală de stat, unde, deși nu este chiar ca la o școală privată, noi părinții facem eforturi… se plătește, după cum știți, fondul clasei, fondul școlii, încercăm să îmbunătățim mediul în care copiii noștri merg să învețe”, a declarat deputata.

Pe de altă parte, Niculina Mocioi propune crearea unui sistem de învățământ alternativ drept soluție, admițând însă că „România nu este pregătită” pentru asta.

„Personal aș opta pentru învățământul privat, însă gândindu-mă la părinții care abia își pot permite să își trimită copiii la școală, să le cumpere haine, rechizite și tot ce au nevoie, îmi dau seama că este foarte greu. Cred că un învățământ alternativ ar fi o soluție, însă având în vedere contextul economic și social actual, România nu este pregătită pentru asta”, a spus ea.

Vlase:Eu am mers la Politehnică în timp ce colegii mei studiau prin străinătate ca să ajungă taximetriști”

Deputatul PSD Gabriel Vlase, a cărui fiică merge la o școală de stat, se declară „mai pragmatic”.

„Eu nu fac o diferență între mediul privat și cel stat atâta timp cât se învață ceva”, spune acesta. „Sigur, sunt și banii un criteriu, că nu sunt nabab. Sunt diferențe (între stat și privat, n. red) dar nu este o regulă. Că sunt școli private foarte bune, cu renume, dar acest lucru se întâmplă și în învățământul de stat, unde sunt și profesori foarte buni”, a mai precizat Vlase pentru gândul.

„Eu am mers la Institutul Politehnic în timp ce colegii mei studiau prin străinătate ca să ajungă taximetriști”, a conchis deputatul, arătând că nu întotdeauna mediul de învățământ privat garantează succesul.

Deși nu a luat încă o decizie în ceea ce privește școala la care își va înscrie fiu, deputata PNL Raluca Surdu a precizat că băiatul va merge la o grădiniță privată.

„Am avut o tentativă de a-mi înscrie copilul la grădiniță în urmă cu 6 luni, dar am renunțat la idee, din cauza unor probleme de sănătate. Urmează să-l înscriem la o instituție din mediul privat. Am ajuns la această concluzie în urma recomandărilor oferite de unii prieteni de familie”, a declarat aceasta.

„În ceea ce privește școala, mai avem aproximativ doi ani pentru a ne decide dacă vom alege o instituție din mediul privat sau de stat”, a adăugat Raluca Surdu.

Foto: Mediafax (Octav Ganea)

Nici Raluca Turcan nu are încă un plan pentru forma de școlarizare pe care o va alege pentru fiul ei. Până acum însă, copilul a mers atât la grădinițe de stat, cât și la una privată.

„Fiul meu a frecventat mai multe grădinițe deoarece a făcut naveta între București, Sibiu și Botoșani. În primele două locații a urmat o grădiniță de stat, iar în Botoșani a fost înscris la o grădiniță privată”, a explicat deputata PDL.

Nassar: „Fiica mea învață la Cambridge School of Bucharest dintr-un motiv cât se poate de subiectiv”

Contactată de gândul, președintele Organizației PSD sector 2 Rodica Nassar a precizat că fiica sa frecventează Cambridge School of Bucharest, „dintr-un motiv cât se poate de subiectiv”.

„Soțul meu a fondat și conduce în prezent această instituție”, a declarat aceasta.

Cu toate acestea, Rodica Nassar a subliniat că nu neagă calitatea școlilor de stat: „Am o părere foarte bună despre unele școli din învățământul românesc, în fond acesta este învățământul care m-a format și pe mine”, a conchis ea.

Pe de altă parte, deputatul PDL Lucian Bode a atras atenția că asupra învățământului privat „planează încă problema >”. În plus, cum soția sa lucrează într-o instituție de învățământ de stat, alegerea pentru copilul lor a venit oarecum natural, a explicat acesta.

„Pentru copilul meu de clasa a IV-a am ales o școală de stat, prin prisma unor elemente de natură subiectivă, mai precis pentru că soția mea lucrează în mediul educațional de stat. Suntem foarte mulțumiți de alegerea făcută”, a spus politicianul.

„Eu cred în învățământul românesc de stat, dar politicienii aflați la putere și cei care vor veni după ei trebuie să conștientizeze că cea mai mare boală a învățământului de stat de la noi este lipsa de predictibilitate”, a completat Bode.

Cherecheș: „Elevii sunt conștienți de faptul că a copia înseamnă a fura, iar asta constituie un păcat”

Deputata PNL Florica Cherecheș are patru copii, pentru care a ales „învățământul de stat din Oradea, mai precis „învățământul confesional”, a declarat ea, arătând că acolo există un grad mai mare disciplină.

„Anul trecut, rata promovabilității la două licee din Oradea a fost de 100%, deoarece elevii sunt conștienți de faptul că a copia înseamnă a fura, iar asta constituie un păcat”, a explicat aceasta. Cherecheș a arătat că singurul motiv pentru care ar prefera o școală privată în detrimentul uneia de stat ar fi dacă prima dintre acestea ar oferi anumite specializări unice.

La rândul său, fostul ministrul al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat pentru gândul că are încredere în egală măsură atât în mediul de învățămând privat, cât și în cel de stat. „Fiul meu urmează în prezent cursurile Universității Transilvania, din Brașov. Am făcut această decizie împreună, deoarece este vorba despre o universitate foarte bună, aproape de casă, de care suntem mulțumiți”, a arătat el.

„Am încredere în învățământul de stat, dar nu-l pot critica nici pe cel privat. În ambele categorii se găsesc instituții care nu se ridică la nivelul dorit”, a adăugat Ialomițianu.

Cât costă un an de studiu la școlile private

Prețurile pentru un an de studiu la o școală privată din România pornesc de la câteva mii de euro și pot ajunge la câteva zeci de mii. Unele dintre cele mai scumpe școli particulare sunt în Capitală, unde costul unui an de studiu ajunge pentru liceu și la 19.000 de euro/an.

Pentru Școala Internațională Americană din București, părinții plătesc 18.300 de euro pe an pentru clasele I-VIII și 19.500 euro pentru liceu. O altă instituție căutată este Școala Internațională Mark Twain, unde un an de studiu la gimnaziu costă 8.500 de euro, în timp ce pentru liceu ajunge la 9.000 de euro. La Școala Internațională din București costurile pentru un an de studiu cresc progresiv odată cu anii de studiu. Dacă la grădiniță un an de studiu ajunge la 5.400 euro, la gimnaziu părinții vor plăti între 7.500 de euro și 8.000 de euro, iar la liceu 8.950 de euro.

La Școala Europeană din București un an de studii pentru clasele I- VIII costă 7.000 de euro/an și 6.800 euro/ an pentru liceu. (Au contribuit Maria Neagu, Cristian Andrei)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!