LÉON FOUCAULT, omagiat de Doodle. Pendulul lui FOUCAULT, invenția care l-a făcut celebru pe LÉON FOUCAULT

LÉON FOUCAULT, omagiat de Doodle. Pendulul lui FOUCAULT, invenția care l-a făcut celebru pe LÉON FOUCAULT
Publicat: 18/09/2013, 14:43
Actualizat: 29/07/2014, 20:07

LÉON FOUCAULT, născut Jean BernardLÉONFOUCAULT, a fost un fizician francez rămas în istorie pentru inventarea pendulului FOUCAULT, un dispozitiv care demonstrează efectul rotației Pământului.

LÉONFOUCAULT este omagiat de Google printr-un Doodle, la 194 de ani de la naștere. În Google Doodle-ul pentruLÉONFOUCAULT, literele care formează cuvântul Google sunt scrise pe un cerc pe deasupra căruia circulă pendulul lui FOUCAULT.

LÉONFOUCAULT s-a născut pe 18 septembrie 1819 în Paris și a studiat la început medicina, pe care a abandonat-o deoarece îi era frică de sânge, orientându-se spre fizică.

La început,LÉONFOUCAULT a încercat să perfecționeze procesele fotografice ale lui L.J.M. Daguerre, apoi a fost asistentul lui Alfred Donne în cursurile sale de anatomie.

LÉONFOUCAULT a realizat apoi o serie de investigații cu A.H.L. Fizeau, alături de care a inventat aparatul Fizeau-FOUCAULT. Cu ajutorul acestui aparat, FOUCAULT a reușit să măsoare viteza luminii și să demonstreze că lumina circulă mai încet prin apă decât prin aer. Cu toate acestea, viteza luminii măsurată de FOUCAULT era de 298.000 km/s, cu 0,6% mai mică decât valoarea acceptată în prezent.

De asemenea, FOUCAULT a realizat alături de Fizeau o serie de experimente cu privire la intensitatea luminii solare și la radiațiile infraroșii.

În 1851, LÉONFOUCAULT a inventat Pendulul lui FOUCAULT. Pendulul lui Foucaulteste un dispozitiv simplu realizat pentru a demonstra rotația Pământului în jurul propriei axe. Deși se știa de multă vreme despre mișcarea de rotație a planetei, pendului realizat de Léon Foucault în 1851 arăta simplu că acestă teorie este adevărată. Dispozitivul s-a bucurat instantaneu de mare succes, experimentul inițial susținut de Léon Foucault la Paris fiind văzut de foarte multe persoane.

Dispozitivul experimental constă dintr-un pendul gravitațional capabil să oscileze în orice plan vertical. Prima demonstrație a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Léon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Pantheonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe un disc de pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30 de grade, o rotație completă durează 48 de ore.

Pendului original realizat de Léon Foucault poate fi văzut în Pantheonul din Paris. „Întregul Univers se află în marea sală a Panteonului din Paris. El dirijează pendulul fixat de cupolă”, a declarat fizicianul german Ernst Mach despre dispozitivul lui Léon Foucault.

Demonstrația lui FOUCAULT a stârnit senzație, iar în curând pendule ale lui FOUCAULT au fost suspendate în marile orașe din Europa și America.

În anul următor, LÉONFOUCAULT a folosit și a denumit giroscopul, iar în 1855 LÉONFOUCAULT a primit o medalie pentru cercetări experimentale remarcabile și a fost făcut oficial fizician de către observatorul imperial din Paris.

LÉONFOUCAULT a inventat, în 1857, polarizatorul FOUCAULT, apoi un test care determină dacă oglinda telescopului are imperfecțiuni.

Spre finalul vieții,LÉONFOUCAULT a fost făcut membru al Societății regale din Londra și s-a reconvertit la romano-catolicism, pe care îl abandonase anterior. LEON FOUCAULT s-a îmbolnăvit de scleroză multiplă și a murit pe 11 februarie 1868 în Paris.

LÉONFOUCAULT a fost înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris. Asteroidul 5668 FOUCAULT a fost botezat dupăLÉONFOUCAULT, iarLÉONFOUCAULT este unul dintre cele 72 de nume inscripționate în Turnul Eiffel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul