LISTA SENATORILOR care au probleme cu legea

LISTA SENATORILOR care au probleme cu legea
Publicat: 07/08/2015, 11:39

Gândul prezintă lista celor 43 de senatori din legislatura 2012-2016 care au probleme cu legea.

CITEȘTE AICI LISTA DEPUTAȚILOR

SENATORI:

1. Ionel Agrigoroaei, senator UNPR, 1 mandat: trimis în judecată alături de soție și de fratele său, pentru fals în înscrisuri, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune. El este acuzat că s-a folosit de adeverințe false de venit, de la propriile sale firme, pentru a obține un credit bancar de peste 200.000 de euro. Fratele său și soția sa au folosit aceeași metodă pentru a obține credite de peste 180.000 euro.

2. Ecaterina Andronescu, senator PSD, 5 mandate: urmărită penal în dosarul Microsoft pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Andronescu este acuzată de DNA că în perioada 2001-2009, din postura de ministru al Educației, a pretins și a primit de la firma Siveco bani și calculatoare, pentru ea și pentru alte persoane, pentru a-i asigura firmei participarea la proiecte cu ministerul.

Ea mai este acuzată de procurori că a aprobat bugetul Programului „Sistem Educațional Informatizat” și al proiectului pentru licențele Microsoft. De asemenea, ea este acuzată că a inițiat și a avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care firmele Compaq și Siveco au fost favorizate și că a stabilit discreționar procente de participare în proiect pentru anumite firme, favorizându-le. Ea ar fi permis în mod ilegal firmei Siveco să cesioneze contractul cu Ministerul Educației unor firme colaboratoare, umflând astfel prețurile de achiziție ale licențelor Microsoft cu 30-40%, iar al calculatoarelor și altor produse software cu până la 50%, față de prețurile pieței, conform DNA.

3. Ion Ariton, senator PNL (PDL), 2 mandate: trimis în judecată în dosarul Gala Bute, pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței pentru obținerea de foloase necunvenite. Procurorii DNA îl acuză pe Ariton că, atunci când era ministru PDL al Economiei, ar fi intervenit pentru obținerea de sponsorizări ilegale ale galei de box, din partea a 10 companii de stat. S-au strâns peste 1,7 milioane lei. De acești bani a profitat indirect Rudel Obreja și firma sa, cei care au organizat gala de box și care au încasat veniturile din ea.

4. Niculae Bădălău, senator PSD, 2 mandate: urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, este acuzat că a intervenit la nivelul autorităților din județului Giurgiu, cât și la ANAF, pentru a sprijini activitatea unei firme implicate într-un circuit de evaziune fiscală în care erau implicate peste 100 de firme. Firma sprijinită de Bădălău a primit de la APIA aproape 2,8 milioane lei, bani introduși în circuitul de evaziune fiscală. Bădălău ar fi obținut în schimb produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său, cât și angajarea fictivă a unei persoane de la cabinetul său parlamentar la firma respectivă.

În 2012, Bădălău a mai fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, fals în declarații și evaziune fiscală, pentru o tranzacție cu un teren de 130 de hectare din Giurgiu, pe care nu ar fi plătit 500.000 de euro TVA. Terenul fusese cumpărat de soția sa de la o firmă care îi aparținuse tot lui Bădălău și la care acesta a revenit ca acționar, după tranzacție. Dosarul a ajuns la procurorii giurgiuveni, după ce a fost plimbat de la DNA la DIICOT, fiecare declinându-și competența.

ANI a sesizat și Parchetul Judecătoriei Giurgiu pentru fals în declarații, în martie 2015, după ce Bădălău ar fi semnat un document prin care susținea că directoarea unui liceu din Giurgiu nu a fost președinta organizației de femei a PSD Giurgiu, deși ANI susține că ea a îndeplinit simultan ambele funcții.

5. Mircea Banias, senator PC (fost PDL), 2 mandate: este trimis în judecată de DNA pentru inițiere sau aderare la grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, într-un dosar care vizează un grup infracțional care controla operațiunile vamale din Portul Constanța. Banias este acuzat că, pe vremea când era liderul PDL Constanța, a primit mai multe produse confiscate în vamă, pentru a influența autoritățile spre a proteja grupul infracțional din care făceau parte vameși și oameni de afaceri.

Banias a mai fost cercetat penal pentru sprijinirea omului de afaceri libanez Said Baaklini, condamnat pentru restituiri ilegale de TVA, însă a fost scos de sub urmărire penală de procurori.

6. Trifon Belacurencu, senator PSD, 2 mandate: acuzat de ANI de incompatibilitate și fals în declarații, pentru că a fost și administrator la Dobrogea Gaz, și asociat la Valcons și Alcedo. El nu a menționat în declarația de avere că a fost și administrator la Dobrogea Gaz, astfel că ANI a sesizat Parchetul General pentru fals în declarații. El a câștigat procesul cu ANI pe incompatiblitate în primă instanță, iar acum se judecă la instanța supremă.

7. Rozalia Biro, senator UDMR, 1 mandat: găsită în conflict de interese de către ANI, verdict menținut de instanța supremă. Ea a fost acuzată că atunci când era viceprimar la Oradea, a semnat un contract de închiriere a unui imobil cu Fundația Partium-Partium Alapitvany, al cărei membru fondator era. Imobilul respectiv nu se afla în proprietatea municipalității Oradea la data semnării contractului. Biro a susținut că procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul său, în urma sesizării ANI.

8. Dumitru Bujor, senator UNPR, 1 mandat: acuzat de ANI de incompatibilitate, pentru că a fost și administrator la Crismarob SRL. A pierdut procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

9. Gigi Chiru, senator PNL (PDL), 1 mandat: A fost condamnat de instanța supremă la 6 luni cu suspendare, într-un dosar în care este acuzat de mită electorală, după ce a trimis alegătorilor din Constanța bonuri valorice medicale, prin poștă, pentru a-l vota ca primar, în 2012. Chiru și Fundația sa au tipărit 24.000 de astfel de bonuri. Fundația Gigi Chiru a fost amendată penal cu 5.000 de lei. Verdictul nu este definitiv și a fost atacat cu recurs.

Urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații. Procurorii DNA îl acuză că în 2010, pe când era inspector șef la Inspectoratul Regional de Construcții Sud, a luat mită 1,5 milioane euro de la un om de afaceri, pentru a favoriza grupul de firme Eolica Dobrogea, care deține parcuri eoliene în regiune.

10. Tudor Chiuariu, senator PNL, 2 mandate: condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni cu suspendare în dosarul „Poșta Română”, sub acuzația de abuz în serviciu. Chiuariu a semnat, ignorând avizele negative ale specialiștilor din subordinea sa, un act normativ prin care un imobil al Poștei a trecut la o firmă privată, Imopost Developments. Prejudiciul a fost de peste 8,6 milioane euro.

Chiuariu este de asemenea trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Retrocedărilor”, alături de Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. Chiuariu este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de spălare de bani și trafic de influență. El este acuzat că în 2012, în contextul în care Paltin Sturdza depunea eforturi pentru a i se retroceda peste 43.000 de hectare de pădure în Bacău, Chiuariu a acceptat să îi ajute pe oamenii acestuia, contra 2,5 milioane de euro, prin intervenția la funcționarii publici de la Comisia Județeană de fond funciar din Prefectura Bacău, de la Romsilva Bacău și de la Cadastrul băcăuan, pentru ca aceștia să sprijine retrocedarea și să nu atace în instanță o decizie judecătorească a Tribunalului Covasna. Chiuariu a încheiat un contract de asistență juridică de 2 milioane de euro, cu onorariu de succes de 500.000 de euro, pentru a disimula suma primită pentru influența sa, conform DNA.

În plus, Chiuariu i-ar fi cerut lui Paltin Sturdza alte 3 milioane de euro, pentru a obține punerea în posesie cu 6.000 de hectare de pădure din cele 43.000. Procurorii DNA susțin că fostul ministru al Justiției a avut un rol esențial în acest grup infracțional, sub coordonarea lui Ioan Adam și Paltin Sturdza.

11. Florin Constantinescu, senator PSD, 2 mandate: urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. El este acuzat că, din funcția de consilier local la Pașcani, a semnat acte prin care a scutit de datorii o firmă care închiriase un teren al municipalității. Prejudiciul a fost calculat la peste 2 milioane de lei.

12. Alexandru Cordoș, senator PSD, 2 mandate: are două dosare penale la DNA. Într-unul este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului, avertizând anumite persoane anchetate de procurori că le sunt interceptate telefoanele. El primea aceste informații de la finul său, Valentin Tătar, care lucra ca polițist judiciar la DNA Cluj.

În celălalt dosar, Cordoș este urmărit penal alături de soția și de fiica sa, pentru complicitate la trafic de influență. Soția sa, referent la Spitalul Județean Cluj, primea sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei pentru a se folosi de influența soțului ei și a obține pentru diverse persoane locuri de muncă în instituții de stat. Soția sa a fost deja trimisă în judecată, pentru senatorul Cordoș procurorii făcând un dosar separat.

DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Cordoș, acuzându-l și de trafic de influență, după ce acesta ar fi primit sume de bani de la un om de afaceri, pentru a interveni la Compania de Apă Arieș și la Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN), pentru ca firma omului de afaceri să câștige licitații publice. Omul de afaceri i-a angajat o rudă la firma sa, pe un salariu lunar de 900 de lei, pentru care persoana respectivă nu făcea nimic.

13. Corneliu Dobrițoiu, senator PNL, 1 mandat: condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru participație improprie la abuz în serviciu și fals intelectual, în dosarul „Case pentru generali”. Decizia instanței nu este definitivă, fiind atacată de Dobrițoiu. Senatorul liberal, general-maior în rezervă, a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2013, alături de alți 10 generali cu funcții de conducere în MapN, fiind acuzat că și-a achiziționat ilegal o locuință de serviciu, la preț subvenționat de Armată, depunând la dosare acte false, deși dețineau sau deținuseră locuințe proprietate personală. Prejudiciul provocat MApN a fost de 1,2 milioane lei. Corneliu Dobrițoiu a pus la dispoziția procurorilor suma de 15.846,7 lei, stabilită ca partea sa de prejudiciu.

14. Petru Ehegartner, senator independent, 1 mandat: acuzat de incompatibilitate de ANI, pentru că a fost administrator la firmele Huro Supermold, Superplast International și Superplast. A câștigat procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

15. Sebastian Grapă, senator UNPR, 1 mandat: acuzat de ANI că nu își poate justifica peste 50.000 de euro din avere. Grapă a pierdut procesul cu ANI în primă instanță și se judecă acum la instanța supremă.

16. Toni Greblă, fost senator PSD, 2 mandate până în decembrie 2013, când a plecat judecător la CCR: este urmărit penal pentru trafic de influență, operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituire de grup infracțional organizat pentru folosirea de documente falsificate la autoritățile vamale și fals în declarații. Greblă este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit de la Ion Bîrcină, finul său, un BMW seria 5, un telefon, bani și materiale electorale, în schimb oferindu-se să protejeze firmele lui Bîrcină. Greblă ar fi coordonat o fermă din Gorj și o firmă de energie electrică, mai spune DNA, în timp ce era și judecător la CCR. Din această postură, Greblă ar fi făcut demersuri împreună cu un grup de persoane de a exporta produse agro-alimentare în Rusia, prin Turcia, pentru a evita embargoul impus de UE Rusiei. Pentru asta, s-ar fi falsificat documente. Greblă mai este acuzat că ar fi primit materiale electorale de 100.000 de euro de la Ion Bîrcină în campaniile electorale din 2008 și 2012, precum și peste 480.000 lei de la afaceristul Mihai Prundianu, reprezentând investiții la ferma sa de struți, în schimbul protecției.

17. Lucian Iliescu, senator PNL, 1 mandat: urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, conflict de interese și instigare la folosirea influenței pentru a obține foloase necuvenite, pentru fapte comise pe vremea când era primar al Giurgiului. Iliescu este acuzat că a intervenit pentru a favoriza firme ale fiului său la licitațiile pentru două terenuri din Giurgiu, unde a fost construită o piață agroalimentară.

18. Sorin Ilieșiu, senator PSD (fost PNL), 1 mandat: acuzat de ANI de incompatibilitate, pentru că a fost și administrator al firmei Video Dialog SRL. A câștigat procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

19. Marius Isăilă, senator PSD, 1 mandat: trimis în judecată pentru trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri. Procurorii DNA îl acuză pe Isăilă că în 2012, când era șef serviciu în Ministerul Finanțelor, a intervenit la ANAF pentru a bloca controlul asupra unei firme. El și consilierul parlamentar Cristian Ene i-au cerut omului de afaceri 200.000 de euro, apoi încă 150.000 de euro, pentru a bloca controalele ANAF. În 2013, cei doi i-au cerut omului de afaceri 20.000 de euro pentru a-l ajuta să prmoveze concursul pentru a deveni inspector ANAF. Isăilă a mai cerut 25.000 de euro comision de la un om de afaceri, pentru a interveni în favoarea acestuia la Primăria sectorului 3, pentru câștigarea de contracte.

20. Klarik Laszlo Attila, senator UDMR, 1 mandat: acuzat de incompatibilitate de ANI, pentru că a fost și reprezentantul CJ Covasna în AGA a SC Gospodărie Comunală Sfântu Gheorghe, pe vremea când era administrator public al județului Covasna. A câștigat procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

21. Sorin Lazăr, senator PSD, 2 mandate: condamnat definitiv la 6 luni cu suspendare pentru conflict de interese, după ce ANI l-a acuzat că și-a angajat fiul la cabinetul de parlamentar, acesta câștigând peste 6.000 de lei. Dosarul a ajuns la Parchetul General, iar Lazăr a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

ANI l-a acuzat și de de conflict de interese administrativ, raportul rămânând definitiv prin decizia instanței supreme.

El este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru fapte comise când era primar al comunei Strunga. În perioada 2008-2009, procurorii DNA îl acuză pe Lazăr că a dispus plata fără nicio justificare legală a peste 31.000 de lei din banii primăriei, pentru mai multe persoane. Procurorii îl acuză că și-a însușit pur și simplu banii respectivi, plătindu-i după bunul plac.

22. Valer Marian, senator independent, 2 mandate: acuzat de ANI de incompatibilitate, pentru că a fost și administrator și la Nord Vest Press și Bonda Impex. ANI a sesizat și Parchetul General pentru fals în declarații, pentru că senatorul nu a menționat aceste calități în declarațiile sale de avere. A câștigat procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

23. Alexandru Mazăre, senator PSD, 3 mandate: fratele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații. Procurorii DNA îl acuză că a primit într-un cont din Israel, pe care nu l-a declarat, suma de 80.000 de euro în 2011, o parte din banii primiți ca mită de Radu Mazăre de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-i asigura acestuia câștigarea contractului de construire a locuințelor modulare din cartierul Henri Coandă din Constanța. Radu Mazăre ar fi primit 175.000 de euro mită în acest caz, conform DNA.

24. Șerban Mihăilescu, senator UNPR, 6 mandate: urmărit penal în dosarul Microsoft, pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, pe vremea când era șeful Secretariatului General al Guvernului (2000-2003). Procurorii DNA îl acuză că a primit o parte din fondul de 20 de milioane de dolari făcut de Fujitsu Siemens pentru a mitui oficialii români, pentru a sprijini compania în contractele privind licențele Microsoft, deși firma nu era singurul distribuitor autorizat.

Mihăilescu a fost acuzat și de incompatibilitate de către ANI, pentru că a fost administrator și la o firmă, în timp ce era senator. El a câștigat procesul cu ANI în primă instanță, în mai 2015, decizia încă nu a fost atacată cu recurs.

25. Victor Mocanu, senator PSD, 1 mandat: trimis în judecată pentru 17 acte de abuz în serviciu, de pe vremea când era președintele CJ Buzău. Mocanu este acuzat că în 2012 a încheiat în numele CJ Buzău 8 contracte cu firma Medical Finance Projects, pentru furnizarea de echipamente medicale pentru noua Maternitate a Spitalului Județean Buzău, care a fost inaugurată cu mare fast în plină campanie electorală, pe 1 iunie 2012. Maternitatea nu funcționa însă nici la jumătate de an de la inaugurare, pentru că aparatele fie nu fuseseră livrate, fie erau inoperabile, pentru că maternitatea nu le putea întreține sau folosi. De asemenea, prețurile aparatelor fuseseră mult umflate. Gândul a scris despre „maternitatea-fantomă” de la Buzău, care a costat 15 milioane de euro, și despre înțelegerea lui Victor Mocanu cu patronul firmei bucureștene, în octombrie 2012.

26. Akos Mora, fost senator PNL, 1 mandat până în noiembrie 2014: găsit în incompatibilitate de ANI, raport menținut de instanța supremă, pentru că Mora a fost și consilier județean la Mureș și asociat și director la firma Moragroind, semnând contracte între cele două entități. ANI a sesizat în 2011 și DNA, până acum neexistând informații publice că Mora ar avea vreo calitate în vreun dosar penal.

27. Gabriel Mutu, senator PSD, 2 mandate: urmărit penal de DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani. El este acuzat că făcea parte dintr-un grup infracțional organizat care a spălat peste 100 de milioane de lei, plimbând banii prin mai multe firme fantomă. Mutu mai este acuzat și de folosire cu rea credință a bunurilor societății și de fals în înscrisuri, după ce ar fi falsificat facturi emise de firmele fantomă, atestându-le ca reale și înregistrându-le în contabilitatea firmei GM Activ Building Management. Mutu mai este acuzat că a spălat peste 1 milion de lei prin rețeaua de firme fantomă a grupului infracțional.

28. Marius Nicoară, senator PNL, 2 mandate: urmărit penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, cu o alcoolemie de peste 0,8 grame de alcool pur la litrul de sânge. Senatorul a provocat un accident auto în Cluj, în 2014, intrând cu mașina într-un taximetrist. Senatorul ar fi consumat băuturi alcoolice. Nicoară susține că este doar suspect în acest dosar, însă procurorii au confirmat că s-a început urmărirea penală împotriva sa, conform Gazetei de Cluj.

29. Mihai Niță, senator PC, 2 mandate: acuzat de incompatibilitate de ANI, pentru că a fost administrator la firma Branit SRL. A pierdut procesul în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

30. Olosz Gergely, fost senator UDMR, 2 mandate, până în mai 2013: condamnat inițial la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență, pentru fapte comise pe când era președintele ANRE, Olosz a scăpat de această sentință după ce a demisionat din Senat. Acum, procesul său se rejudecă la Curtea de Apel București. Olosz este acuzat de procurorii DNA că a cerut de la un grup de afaceriști din domeniul energiei, printre care și finul lui Toni Greblă, Ion Bîrcină, 516.000 euro pentru a le obține contracte. El ar fi primit în conturile unei firme offshore 384.000 euro, drept contract de consultanță, apoi încă 400.000 lei. Olosz ar fi intervenit pe lângă CEZ România, conform DNA.

31. Liviu Titus Pașca, senator PNL, 3 mandate: declarat incompatibil de ANI, pentru că era și administrator la firma D.R. Pașca Company. Se judecă încă în primă instanță.

32. Dumitru Dian Popescu, senator PNL, 1 mandat: condamnat la 5 luni cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, fiind achitat de acuzațiile de dare de mită și uz de fals. Procurorii Parchetului General l-au acuzat că firma sa și a fratelui său, Maserati SRL, a încasat 154.000 de lei de la Primăria Peștișani din Gorj, fără să execute lucrările. Decizia nu a fost definitivă, însă nu apare atacată la completul de 5 judecători de la instanța supremă.

33. Cristian Rădulescu, senator PNL (1 mandat), 6 mandate: ANI l-a reclamat la Comisia de Cercetare a Averilor de la Curtea de Apel București, pentru că nu și-ar putea justifica peste 120.000 de euro din avere. Dosarul s-a plimbat din 2012 până în prezent între Curtea de Apel și Tribunal, ambele declinându-și competența. Instanța supremă a decis în februarie 2015 că procesul se va judeca la Curtea de Apel București, însă acesta nu a fost încă înregistrat pe rol.

34. Sorin Roșca Stănescu, fost senator PNL, 1 mandat, până în octombrie 2014: condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, în dosarul Rompetrol-Patriciu, privind manipularea pieței de bursă, pentru utilizarea de informații privilegiate pe bursă și pentru constituire de grup infracțional organizat. În prima zi de listare la bursă a Rompetrol, SRS a beneficiat de informații privilegiate privind acțiunile Rompetrol, de la Dinu Patriciu. SRS a fost liberat condiționat în iunie 2015.

SRS mai este urmărit penal pentru fals în declarații, după ce ANI a sesizat în 2013 Parchetul General, acuzându-l că nu a trecut în declarațiile de avere conturile copiilor săi, în care s-ar afla peste 200.000 de euro.

SRS este acuzat și de incompatibilitate, pentru că a fost și administrator al SC Aero Marina Club. Stănescu a câștigat procesul cu ANI în primă instanță, în prezent se judecă la instanța supremă.

35. Ilie Sârbu, senator PSD, 3 mandate: urmărit penal în dosarul „Retrocedărilor”, pentru folosirea influenței de lider de partid pentru obținerea de foloase și pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat. Sârbu ar fi ținut legătura între directorul Romsilva Adam Crăciunescu și Viorel Hrebenciuc, în legătură cu solicitările de sprijin pentru retrocedarea celor peste 43.000 de hectare de pădure către Paltin Sturdza. Procurorii au disjuns dosarul lui Ilie Sârbu din cel principal, care a fost deja trimis în judecată.

36. Iosif Secășan, fost senator PNL, 2 mandate până în aprilie 2014: condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni cu suspendare, pentru complicitate la luare și dare de mită. El a fost acuzat de DNA că l-a ajutat pe un pădurar să dea mită șefului Serviciului de Evaluări Medicale din Casa de Pensii Caraș-Severin, pentru a-l încadra ca pensionar pe caz de boală. Pădurarul era șomer și nu își mai găsea de muncă, pentru că ar fi suferit de probleme cardiace. Secășan l-a dus cu mașina și apoi în biroul medicului Casei de Pensii, spunându-i că trebuie să îi dea mită 200 de euro.

37. Antonie Solomon, fost senator PP-DD, 1 mandat până în septembrie 2013: a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare, pentru luare de mită. El a luat 50.000 de euro de la Cornel Penescu, patronul argeșean al lanțului de magazine PIC. A fost liberat condiționat în decembrie 2014.

Solomon mai este trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, în 2014, cu privire la restituirea unui imobil din Craiova fără respectarea legii. Prejudiciul produs municipalității Craiova este de 660.000 euro, conform DNA.

38. Dan Șova, senator PSD, 2 mandate: urmărit penal în două dosare de procurorii DNA. În dosarul „Turceni-Rovinari”, Șova este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. El este acuzat că a beneficiat, prin casa sa de avocatură „Șova și Asociații”, de contracte de asistență juridică în valoare totală de aproximativ 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Procurorii DNA au cerut pe numele lui și reținerea și arestarea preventivă, însă Senatul a respins, de două ori, solicitarea DNA.

Șova mai este acuzat că încheiat cu premierul Victor Ponta o convenție de conlucrare care nu a avut la bază nicio muncă depusă de Ponta, însă în baza ei premierul ar fi primit peste 180.000 de lei. În urma unui control al ANAF, Ponta și Șova s-ar fi înțeles să justifice această relație profesională prin 16 rapoarte juridice care însă ar fi fost falsificate prin metoda copy-paste după munca altor avocați, conform procurorilor. Procurorii îl mai acuză că prin firma sa de avocatură i-a plătit leasingul la autoturismul Mitsubishi Lancer Evo X lui Ponta, precum și că i-a dat unei rude a lui Ponta un Audi AllRoad, care în 2009 a fost declarat furat. Pentru ambele mașini, firma lui Șova a dedus TVA și impozit pe profit, spun procurorii.

Printre altele, Șova mai este acuzat că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte și care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Șova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.

În al doilea dosar, cel al retrocedărilor ilegale, în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc, Șova este acuzat de trafic de influență. Procurorii DNA notează că Șova a acceptat să inițieze și să sprijine o lege a amnistiei și grațierii, menite să-l scape pe Miron Mitrea și pe Viorel Hrebenciuc de eventuale condamnări definitive. În schimb, Hrebenciuc urma să-l sprijine pe Șova la șefia PSD, în detrimentul lui Valeriu Zgonea.

39. Matei Suciu, senator PSD, 1 mandat: acuzat de incompatibilitate de ANI, pentru că a fost și administrator al Sumnicom SRL și Ferma Vegetal SRL. ANI a sesizat și Parchetul General pentru fals în declarații, pentru că senatorul nu a trecut această calitate în declarațiile de avere. Suciu a pierdut procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

40. Tanczos Barna, senator UDMR, 1 mandat: urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu și fals intelectual, pentru fapte de pe vremea când era directorul Agenției Domeniilor Statului, în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei.

41. Ștefan Liviu Tomoiagă, senator PNL, 1 mandat: acuzat de ANI de incompatibilitate, pentru că a fost și administrator al firmei Greenergo Enterprises. A câștigat procesul cu ANI în primă instanță, se judecă la instanța supremă.

42. Darius Vâlcov, fost senator PSD, până în mai 2015: este urmărit penal în trei dosare. Procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influență pentru fapte comise în timpul mandatului său de primar PDL la Slatina. Fostul ministru este acuzat că a primit 2 milioane de euro mită, de la patronul firmei de construcții Tehnologica Radion, Theodor Berna, în schimbul obținerii unor contracte în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, legate de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a județului Olt. Banii, care reprezentau un comsion de aproximativ 20% din valoarea contractelor, ar fi ajuns la el. În martie 2015, după o serie de percheziții, procurorii au descoperit la Vâlcov peste 100 de tablouri. Vâlcov a ajuns în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu și, în final, sub control judiciar.

În al doilea dosar, potrivit DNA, în primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea rețelei de apă și canalizare din două localități din județul Olt, Darius Vâlcov i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA. Banii, 1,7 milioane lei, urmau să fie încasați de Vâlcov după ce firma omului de afaceri încheia contractele cu SC Compania de Apă Olt.

În al treilea dosar, DNA susține că Vâlcov ar fi cerut 15 % comision, adică peste 2 milioane de lei, de la o firmă din oraș pentru ca primăria să încheie cu aceasta contracte de reabilitare de fațade la peste 130 de blocuri.

43. Ionuț Elie Zisu, senator PNL, 1 mandat: trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Procurorii Parchetului General îl acuză că a comis o evaziune de peste 1,6 milioane de lei din comerțul cu țigări, în magazinele sale de tip duty-free din Vama Veche. Angajații firmei sale ar fi vândut țigările direct în interiorul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...