Marii cabliști, verificați de CNA dacă au în grile televiziunile obligatorii

Marii cabliști, verificați de CNA dacă au în grile televiziunile obligatorii
Publicat: 03/04/2014, 19:48

Decizia a fost luată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu), în timp ce Christian Mititelu și Radu Călin Cristea au votat „împotrivă”. Mititelu a propus ca termenul de verificare să fie mai lung, respectiv până pe 6 mai, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată.

Astfel, inspectorii de specialitate ai CNA vor verifica dacă în orașele reședințe de județ principalii operatori de cablu din România, respectiv RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.) și Digital Cable Systems, respectă articolul 82 din Legea audiovizualului și retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei „must carry”, publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie.

Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț recent postat pe site-ul CNA.

În ședința CNA din 24 aprilie membrii Consiliului vor analiza situația constatată în urma controlului efectuat.

Decizia a fost luată, joi, de CNA după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

De asemenea, membrii CNA au discutat joi și cu reprezentanții RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu și Mihnea Săraru). Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că mari cabliști din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziția 13 în lista „must carry” a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toți operatorii de cablu din România în acest an.

Reprezentanții RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului „must carry” Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceștia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi și să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul „must carry” cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât și în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Deciziile au fost luate cu opt voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și două „împotrivă” (Florin Gabrea și Narcisa Iorga) în cazul grilelor de cablu ale Romtelecom (analogic și digital).

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

Prezent la ședința CNA de joi, 3 aprilie, Cosmin Prelipceanu, redactorul-șef al Digi 24, a spus că nu înțelege de ce Consiliul acceptă ca programele Digi 24 să nu poată fi văzute de toți telespectatorii din România.

Prelipceanu a mai spus că CNA este o instituție care servește interesului public. Potrivit lui Prelipceanu, mai ales într-un an electoral, interesul este ca publicul „să poată asculta cât mai multe voci”. „Știm cu toții că există în România voci – dacă e să vorbim numai de televiziunile de știri – insalubre, suburbane, care sfidează prostul gust, încalcă regulile jurnalismului, unele dintre ele sunt chiar trompete de partid (…)”, a spus Prelipceanu, precizând că CNA, de-a lungul timpului, a pedepsit aceste derapaje.

Prelipceanu a mai spus însă că „libertatea de exprimare trebuie să primeze”. „Dar cred că, în numele libertății de exprimare, ar trebui să ni se permită și nouă să fim văzuți de toți” telespectatorii, a mai spus Cosmin Prelipceanu.

La rândul său, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a declarat că legislația audiovizualului prevede că este obligatorie retransmisia posturilor din lista „must carry”, pe care Digi 24 se află pe poziția a 13-a. „Romtelecom și UPC au atât în grila analogică, cât și în digitală mai mult de 52 de posturi, numărul necesar pentru retransmiterea postului Digi 24 (…)”, a spus Cătălin Alexandru.

El a mai spus că, în trecut, CNA nu făcea distincția dintre analogic și digital în privința aplicării principiului „must carry”. „Toate posturile care au cerut protecția CNA în vederea includerii în «must carry» au fost incluse și în analogic și în digital”, a spus Cătălin Alexandru, precizând că aceeași măsură ar trebui aplicată de CNA și în cazul televiziunii Digi 24, atât pentru grila analogică, cât și pentru grila digitală.

Pe de altă parte, mai mulți membri ai CNA, între care Cristina Trepcea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, au vorbit despre dubla calitate a RCS&RDS, de distribuitor de televiziuni și deținător de televiziuni.

Cristina Trepcea a amintit faptul că CNA a acordat licența Digi 24 „în anumite condiții”. „Era vorba doar despre difuzarea în rețeaua proprie a RCS. La vremea respectivă nu a fost niciun fel de dorință declarată (din partea RCS, n.r.) de a intra în «must carry», de a difuza publicitate (…) Acum vorbim de alte condiții. Nu cumva ar trebui să punem în discuție inclusiv licența Digi 24?”, s-a întrebat Cristina Trepcea.

Și Răsvan Popescu a spus că CNA nu și-a pus probleme legate de concurență când a acordat licență televiziunii Digi 24, pentru că atunci RCS&RDS a dat garanții că acest post va fi difuzat doar în rețeaua RCS.

„Eu, ca membru al Consiliului, în momentul acesta mă simt ușor înșelată”, a spus, la rândul său, Cristina Trepcea.

„Și noi ne simțim înșelați că nu se aplică la fel principiul «must carry» pentru Digi 24”, i-a răspuns Mihai Dinei. Totodată, acesta a precizat că RCS&RDS a anunțat încă de la primirea licenței pentru Digi 24 că ar putea să se extindă și în alte rețele, dacă există solicitări în acest sens. „Toate mișcările pe care RCS le-a făcut în dinamismul său sunt normale și legale”, a spus și avocatul Cătălin Alexandru de la RCS.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că acceptă și sprijină argumentul reprezentanților RCS&RDS legat de diversitatea surselor de informare. „Și cred că e în interesul telespectatorilor să fie și pe alte rețele de cablu”, a spus Mititelu, referindu-se însă la modificarea premiselor pe baza cărora Digi 24 și-a obținut licența. „Noi v-am crezut pe cuvânt, am acceptat angajamentul dumneavoastă (…) Felul în care am perceput eu modalitățile pe care le-ați folosit, modalitățile prin care v-ați folosit poziția dominantă ca să scoateți din grilă alte posturi. Vădit că lucrul ăsta are o legătură cu concurența (…)”, a spus Mititelu.

La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a spus că problema nu este legată de conținutul pe care îl difuzează Digi 24, „ci de concurență față de ceilalți cabliști”. „Și nu mă refer la cei mari, mă refer la cei mici, micii cabliști din mediul rural”, a spus Monica Gubernat.

Ea a pus problema promovării pe Digi 24 a serviciilor și programelor oferite de RCS&RDS. „Structura de programe pe care ați declarat-o la CNA cuprinde zero publicitate. Dumneavoastră încălcați acum grila”, le-a spus Gubernat reprezentanților RCS&RDS.

Însă Cosmin Prelipceanu a spus că la Digi 24 nu se întâmplă lucrul acesta. „Nu am difuzat niciodată reclame pentru distribuția RCS”, a spus Prelipceanu.

Și membrul CNA Narcisa Iorga a spus că și alte trusturi care dețin televiziuni își promovează programele unei televiziuni pe o altă televiziune din același grup. „Dacă legea permite unei societăți să fie și distribuitor și radiodifuzor, nu văd de ce am face noi altfel decât spune legea”, a mai spus Narcisa Iorga.

La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a spus că totul a pornit din momentul în care Consiliul a acordat licențe de radiodifuzor companiei RCS&RDS. „Din moment ce noi am acordat o astfel de licență, trebuie să vă tratăm în mod egal (cu ceilalți radiodifuzori, n.r.”), a spus Jucan.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, președintele CNA, a atras atenția că RCS&RDS are în lista „must carry” și alte canale, pe lângă Digi 24. Ea a făcut referire la faptul că în lista „must carry” se află și televiziunile UTV, Music Channel și H!T Music Channel, în acționariatul cărora se regăsește societatea RCS&RDS.

„Nouă problemă ar fi pe Digi, confuzia de Digi platformă de distribuție cu Digi canal de știri”, a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că această problemă i-a fost semnalată Consiliului.

Atât Mihai Dinei, cât și Cătălin Alexandru au spus că nu văd unde sunt problemele la care fac referire unii membri ai Consiliului. „Nu văd unde e problema și, dacă veți identifica o problemă, aceea trebuie reglementată”, a spus Cătălin Alexandru.

El a mai spus că, în măsura în care CNA crede că există niște disfuncționalități, trebuie să demareze un proces de modificare a Legii audiovizualului și să sesizeze Consiliul Concurenței, nu să discrimineze postul Digi 24 față de alte televiziuni din „must carry”.

„Sunteți în același timp și transportator și jucător, este o îngrijorare firească”, le-a răspuns Cristina Trepcea reprezentanților RCS. „Cu sau fără Consiliul Concurenței, asta nu ne împiedică pe noi să gândim”, a mai spus Trepcea.

Pe de altă parte, prezent la ședința de joi a CNA, Cornel Marian, reprezentantul UPC România, a spus, răspunzând unei întrebări adresate de membrii CNA, că după aprobarea grilelor de către Consiliu „este nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a fi implementate în rețea”. „Abonații trebuie notificați, după care există o anumită procedură, în sensul că nu în oricare zi din săptămână poți face modificări în rețea și nu în toate rețelele în același timp”, a spus Cornel Marian, precizând că, în cazul UPC, grilele vor fi implementate așa cum au fost aprobate de Consiliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tortură în stil mafiot la o stână din Bacău. Proprietarul i-a turnat picioarele în beton...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Leonard Doroftei! A dat 20 de kilograme jos, după ce...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
Ploaia cu grindină a tocat într-o oră recolte de milioane de lei din ţară. Zonele...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
Recalcularea pensiiilor în România: Majorare de 65% pentru pensionari până la finalul anului în curs
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât de bună e, de fapt, Dacia Duster 2024? VIDEO
Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, de la 3300 de lei la...
Succes COLOSAL pentru SpaceX! Elon Musk A PLÂNS de bucurie
Reguli la buletin. Obligatoriu pentru românii care nu locuiesc la adresa declarată
Miliardarii Planetei, și mai bogați. Au un secret bine păzit
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Clipe de coșmar pentru Andreea Antonescu! Ce a pățit artista: ”M-am speriat foarte tare și...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
China ar vrea să coopereze cu SUA în spațiu, dar cu niște condiții
×