Minerii de la Petrila au scos la suprafață ultimul vagonet cu cărbune. Ce amintire au luat acasă

Minerii de la Petrila au scos la suprafață ultimul vagonet cu cărbune. Ce amintire au luat acasă

Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vineri, la Mina Petrila, a fost scos la suprafață ultimul vagonet cu o tonă de cărbune.

„Astăzi (vineri – n.r.) am marcat un eveniment trist atât pentru comunitatea minieră din Valea Jiului, cât și pentru comunitatea locală din Valea Jiului și anume extragerea ultimei tone de cărbune de la Mina Petrila. Este o activitate care s-a încheiat conform deciziei Uniunii Europene și angajamentelor luate cu mult timp în urmă. Am respectat acel plan de închidere și anume extragerea ultimei tone de cărbune a avut loc astăzi, urmând ca activitatea efectiv subterană să se desfășoare până în 31 decembrie, atunci când vor fi închise toate galeriile din subteranul Minei Petrila. Anul 2016 urmează să fie dedicat lucrărilor de ecologizare suprafață”, a spus Aurel Anghel.

Potrivit acestuia, scoaterea la suprafață a vagonetului cu cărbune a fost marcată prin discursuri, cei prezenți mulțumind minerilor care au lucrat de-a lungul timpului la Petrila.

„A fost un eveniment destul de scurt pentru că este un eveniment trist. Am extras și ultimul vagonet cu cărbune care a fost și inscripționat cu textul «Ultima tonă de cărbune. Mina Petrila. 30.10.2015». S-a intonat imnul minerilor în momentul scoaterii la suprafață a acelui vagonet cu cărbune, s-au rostit câteva cuvinte de conducerea minei, de conducerea Companiei Naționale a Huilei, de foști conducători de la Mina Petrila, de domnul viceprimar, în care toată lumea a sintetizat mulțumirea față de cei care au lucrat în Mina Petrila, de curajul și devotamentul de care au dat dovadă în această activitate destul de dură și s-a marcat mai discret această ultimă tonă de cărbune”, a afirmat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Fiecare participant a luat ca amintire câte un bulgăre de cărbune din ultimul vagonet scos din Mina Petrila.

„Toată lumea și toți invitații și-au luat ca o amintire câțiva bulgări de cărbune din acel vagonet pentru ca acel vagonet de cărbune să fie apoi prezent într-o expoziție, fie într-o asociație culturală ori a comunității locale”, a mai spus Anghel.

Activitatea de producție la Mina Petrila a fost oprită, conform unor angajamente internaționale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizați, restul urmând să fie redistribuiți la minele Uricani și Paroșeni.

În ceea ce privește cele șapte clădiri ale Minei Petrila, acestea sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroșani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012.

Compania Națională a Huilei (CNH) Petroșani deține șapte unități de producție de cărbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroșeni, Lupeni și Uricani.

Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroșeni și Uricani. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni au fost incluse în 2012 într-o nouă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva și Paroșeni.

Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producției curente, respectiv pentru unitățile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepționale nelegate de producția curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăți compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.

Pentru facilități pentru pensionari și reconversia profesională a angajaților nu au fost alocate fonduri, se arată în nota de fundamentare.

Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Având în vedere obligațiile asumate de Guvernul României cu instituțiile internaționale, privind reducerea arieratelor CNH, în noiembrie 2012 a fost înființată Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului Petroșani, care va gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât prețul cărbunelui livrat de unitățile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât prețurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terțe state.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Un cuplu de români și cei opt copii ai lor au ocupat, abuziv, o casă...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au bătut palma cu Antena 1. Apar în noul sezon...
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
Cât plăteşte acum un şofer la poliţa RCA dacă anul trecut îl costa 1.500 de...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
VIDEO MrBeast, cel mai faimos YouTuber din lume, a petrecut 7 zile la Salina Turda...
Încălzirea prin maree, observată pe o lume din sistemul NOSTRU solar!
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Verdictul sosit acum de la...
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate