Ministrul Niță vrea să modifice contractele de privatizare a filialelor Electrica

Ministrul Niță vrea să modifice contractele de privatizare a filialelor Electrica
Publicat: 18/11/2013, 18:40
Actualizat: 18/11/2013, 18:40

Departamentul pentru Energie vrea să modifice contractele de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice, astfel încât să poată efectua controale privind investițiile derulate. Este vorba de contractele de privatizare a cinci filiale ale Elctrica SA. Cele cinci filiale au fost cumpărate de către companiile EON, CEZ și ENEL. În 2012 Curtea de Conturi a descoperit că în cadrul celor cinci proceduri de privatizare s-au înregistrat nereguli.

Un raport al Curții de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promițând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curții de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON și ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produși de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că prețul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii își respectau promisiunile.

Deputatul PSD de Suceava Ovidiu Iane a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, să anunțe care sunt obligațiile contractuale încălcate de Enel, E.On. și CEZ, ce despăgubiri au fost solicitate și care este strategia privind controalele investițiilor făcute de societățile private de distribuție a energiei electrice în România, dar și când va fi modificată legislația astfel încât echipamentele utilizate în sectorul energetic să fie noi și certificate, ținând cont că ministrul a declarat că echipamentele folosite în investiții sunt „second-hand, proaste și nu au fiabilitate”.

În răspunsul semnat de Niță se arată că Electrica SA are pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris trei acțiuni privind obligațiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.On și Cez, pretențiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adaugă penalități de 378,6 milioane lei, în cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adaugă daune și dobânzi aferente de 150,73 milioane lei, în timp ce în cazul E.On pretențiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adaugă dividende și dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.

„Clauzele încălcate se referă la nerespectarea prevederilor privind realizarea investițiilor în contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocării cu o anumită ritmicitate a Consiliului de Administrație și alte prevederi care au clauze penalizatoare”, se arată în documentul citat de corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, în ceea ce privește controalele aferente investițiilor efectuate, ministrul Constantin Niță arată că Electrica SA nu are competență în acest domeniu, iar ANRE, instituție aflată în subordinea Parlamentului, are posibilitatea să facă inspecții și controale privind modul în care firmele respective își îndeplinesc obligațiile prevăzute în licență și în ceea ce privește elementele ce fundamentează tariful reglementat.

„Departamentul de Energie analizează posibilitatea legală de modificare a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuție a energiei electrice care, în prezent, nu dă posibilitatea efectuării unor controale”, menționează Niță.

În ceea ce privește investițiile în echipamente, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de norme privind reglementarea modului în care echipamentele urmează să fie puse în operă în procesul de mentenanță se mai arată în răspuns în care se precizează că noile norme vor putea fi promovate după modificarea Legii energiei.

CEZ (Cehia), E.ON (Germania) și Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice.

Tibi Bujdei, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman