Mircea Dușa a anunțat când se retrag militarii operaționali români din Afganistan

Mircea Dușa a anunțat când se retrag militarii operaționali români din Afganistan
Publicat: 27/06/2013, 12:24
Actualizat: 03/07/2013, 16:29

Toți militarii operaționali români se vor retrage din Afganistan până la sfârșitul lui 2014, urmând ca acolo să mai rămână aproximativ 200 de ofițeri și specialiști care să pregătească forțele locale, a anunțat, joi, la Arad, ministrul Apărării, Mircea Dușa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a participat, în Cetatea Aradului, la ceremonia de primire a celor aproximativ 500 de militari din Arad care au desfășurat o misiune de șase luni în Afganistan, cu toții revenind în țară fără a fi răniți.

Dușa a spus că militarii „au avut o misiune grea pentru că în această perioadă, primăvara, s-au activat din nou celule din Afganistan”, iar românii prezenți acolo „au fost puși în situația de a îndeplini misiuni foarte periculoase”.

„Este un moment emoționant să vezi acești bărbați că se întorc din cel mai periculos loc din lume. Am fost în Afganistan în martie și am primit aprecieri deosebite pentru militarii români din partea conducerii ISAF (International Security Assistance Force – n.r.) și din partea ministrului afgan”, a declarat Mircea Dușa.

Ministrul a anunțat, cu această ocazie, că efectivele române din Afganistan vor fi reduse, pentru ca acest stat și forțele locale să poată prelua zonele gestionate până acum de români.

„Militarii din acest contingent au predat deja trei zone (…) În momentul de față avem 1.600 de militari în Afganistan, urmează ca în partea a doua a anului să reducem efectivele undeva la 1.100, iar la sfârșitul anului viitor să rămână undeva la 200 de militari, dar nu militari care să facă parte din trupele operaționale, ci doar ofițeri de comandă, specialiști în domeniu care să se ocupe de pregătirea armatei afgane la nivel de instrucție”, a declarat Mircea Dușa.

Comandantul forțelor românești din Zabul, colonelul Grigore Pășcuță, a declarat că în cele șase luni au fost desfășurate peste 1.500 de misiuni de patrulare, 800 de securizare a bazelor și protecție și 150 de misiuni umanitare, în care a fost acordat ajutor localnicilor.

„Pe noi, pe români, localnicii ne-au primit foarte bine. Noi îi înțelegeam, știind ce înseamnă să trăiești în lipsuri. Noi, fiind un popor tolerant, le înțelegeam și religia și lipsurile”, a spus Pășcuță.

Referitor la misiune, el a afirmat că „au existat și momente-limită, cum există întotdeauna în război”, dar că toți militarii au revenit în țară teferi.

Peste 500 de militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, din Cetatea Aradului, care este modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, au plecat în Afganistan la sfârșitul anului trecut, revenind în țară zilele trecute.

Timp de șase luni, militarii Grupului Românesc de Comandă Zabul și ai Batalionului 1 Manevră „Golden Lions” au participat la misiuni specifice în aria de responsabilitate din Provincia Zabul, menite să asigure climatul de securitate oportun creării condițiilor necesare pentru preluarea responsabilităților în aria de operații de către Forțele de Securitate Afgane și reprezentanții guvernului afgan.

Misiunea s-a desfășurat sub comanda NATO, iar scopul principal a fost sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan pentru creșterea influenței, menținerea și extinderea autorității sale, cât și pentru dezvoltarea capacității instituțiilor guvernamentale, locale și regionale.

Principalele sarcini pe care le-au avut militarii au fost interzicerea libertății de mișcare a forțelor insurgente, menținerea libertății de mișcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea și distrugerea ascunzătorilor de armament, influențarea pozitivă a populației civile și participarea la acțiuni umanitare.

În ultimii ani, militarii din Cetatea Aradului au participat la mai multe misiuni în afara granițelor, însă aceasta a fost cea mai numeroasă prezență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto