Nica: Banii pentru sinistrați vor ajunge direct la ei; nu trebuie să justifice cum îi cheltuiesc

Nica: Banii pentru sinistrați vor ajunge direct la ei; nu trebuie să justifice cum îi cheltuiesc
Publicat: 19/09/2013, 22:25
Actualizat: 31/07/2014, 07:59

Banii alocați de Guvern pentru persoanele sinistrate din județul Galați vor ajunge direct la familiile afectate, în baza unor anchete făcute de evaluatori specialiști, iar beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, a declarat ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica.

„Banii sunt pentru ajutorare. Fiecare poate să-și reconstruiască casele, poate să-și cumpere frigiderul distrus de ape, să-și ia un animal, să-și cumpere haine, dacă au rămas fără ele. Fiecare își ia ce are nevoie în funcție de prioritatea pe care o are fiecare familie. Pentru că și situațiile diferă de la un caz la altul. Unii au pierdut casele de tot, alții parțial, unii au pierdut mobila, covoarele sau electrocasnicele, alții toate animalele din curte”, a declarat, joi seară, la Galați, ministrul, care a condus ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată la sediul Prefecturii Galați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul pentru Societatea Informațională a explicat că această variantă a fost adoptată ca fiind cea mai eficientă.

„Au fost mai multe variante, cum ar fi să se aloce în materiale de construcție, dar această procedură este complicată. Mult mai simplu se descurcă omul să-și refacă ce a pierdut dacă are bani, pentru că își cumpără ceea ce îi este necesar la prețul cel mai bun, după cum îi este alegerea. Nu există un minim sau un maxim al sumei alocate individual. Evaluatorii trebuie să-și facă treaba, iar oamenii trebuie să-și primească banii. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, sunt și așa destul de necăjiți, chitanțe și facturi le mai trebuie”, a mai declarat ministrul Nica.

Acesta a explicat și care va fi procedura în baza căreia vor fi distribuite sumele către sinistrați, lucru neclarificat după ședința de Guvern în care banii au fost alocați de la buget.

„Cele 27 de milioane de lei reprezintă ajutoare de urgență pentru sprijinul populației sinistrate din județul Galați. Fiecare consiliu local dispune ca niște comisii, pe care primarul le constituie la nivelul fiecărei localități în care cooptează și specialiști să realizeze o evaluare care să constate cât de afectată a fost fiecare familie și cam care este valoarea la care ar trebui să fie despăgubită. Toate aceste sume, pe care fiecare consiliu local le centralizează, sunt strânse, la rândul lor, la Consiliul Județean Galați, care prin hotărâre le transferă fiecărei unități adminitrativ-teritoriale afectate. Consilile locale primesc suma respectivă și o virează numerar fiecărei familii afectate”, a mai precizat ministrul.

Miercuri, premierul Victor Ponta a adeclarat că Guvernul va acoperi pagubele rezultate în urma recentelor inundații din Galați, estimate într-o primă fază la circa 25 milioane lei, dar acest gest nu reprezintă un semnal de încurajare a proprietarilor pentru a nu-și încheia asigurarea obligatorie a imobilelor.

El a precizat că ajutoarele vor fi alocate inclusiv din Fondul de Intervenții de Urgență și, în forma în care au nevoie autoritățile locale – materiale de construcții sau alte bunuri – vor ajunge cât mai repede la sinistrați.

Premierul a arătat însă în același timp că asigurarea obligatorie a imobilelor este o prevedere legală foarte bună, pe care proprietarii trebuie să o respecte.

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate și aproape 1.800 de case au fost afectate de inundațiile produse în ultimele zile în 39 de localități din județul Galați, potrivit unui bilanț prezentat, duminică, la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Nouă persoane, între care o fetiță de opt ani, și-au pierdut viața după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în județul Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...