Nicolăescu: Sper ca din 2014 Institutul Cantacuzino să producă din nou vaccin antirabic

Nicolăescu: Sper ca din 2014 Institutul Cantacuzino să producă din nou vaccin antirabic
Publicat: 30/08/2013, 09:34
Actualizat: 29/07/2014, 19:49

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța i s-a plâns, joi, ministrului Sănătății că au crescut costurile pentru achiziția vaccinului antirabic, după ce acesta nu mai este produs de Institutul Cantacuzino, ministrul spunând că vrea ca din 2014 vaccinul să poată fi produs din nou de institut
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, i-a spus, joi, ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, la o dezbatere regională de la Constanța, că cea mai mare problemă a unității medicale este legată de profilaxia antirabică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În ultimul timp cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ar fi problema profilaxiei antirabice. Până acum, profilaxia antirabică și antitetanică le procuram din Institutul Cantacuzino, erau prețuri mai mici la vaccinuri. Acum, din cauza creșterii costurilor și din cauza diminuării bugetului suntem puși în imposibilitatea de a face față valului de pacienți care vin pentru acest serviciu, mai ales că pentru perioada estivală sunt turiștii care solicită profilaxia antirabică. 10 la sută din bugetul spitalului îl consumăm pentru acest serviciu. Toate spitalele de boli infecțioase se confruntă cu această problemă”, a afirmat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis.

Ministrul Sănătății a spus că speră ca de anul viitor Institutul Cantacuzino să fabrice din nou aceste vaccinuri.

„Tot ce pot să vă spun este că dacă toate eforturile noastre se vor încununa de succes, de anul viitor Institutul Cantacuzino o să facă aceste vaccinuri. E o promisiune pe care mi-o fac mie în primul rând, ca să putem reuși revigorarea institutului. Reluarea procedurii de acreditare este și anevoiasă, dar durează și mult”, a explicat Eugen Nicolăescu.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.

Nicolăescu mai preciza atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Cosmin Văideanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice